MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

ČISTA SRIJEDA: Počinje korizma

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 


VALPOVO Zvonko Mrak, župnik župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije objavio je župne oglase i misao za 11. veljače 2024. godine, 6. nedjelju kroz godinu.

 

 

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

ŽUPNI OGLAS

11. veljače 2024.

6. nedjelja kroz godinu – B –

 

 • Nedjeljne mise su u 8:00, 9:30 i 18:30. Mise radnim danom su u 18:30, subotom u 8:00.
 • OTVORENA CRKVA je od 9:00 do 12:00 s dežurstvom i sat vremena prije mise.
 • Župni ured je otvoren od ponedjeljka do petka od 9:00 do 11:00 i od 17:00 do18:00.
 • Marijina legija ima sastanak svakog utorka u 17:00.
 • Zbor mladih ima probu nedjeljom u 17:15.
 • Župna kateheza za prvopričesnike i krizmanike je po rasporedu iz 1. polugodišta.

3a/prvopričesnici utorkom u 10.00 ili u 15.30, 3c/prvopričesnici, srijedom u 9:00 ili 15:30,

 1. razred srednje škole/krizmanici, utorkom 19:30.
 • Župna kateheza za 2. razred OŠ je ponedjeljkom u 9:00 ili 14:45.
 • Župna kateheza za 1. r. srednje škole je srijedom u 19:30.
 • Gospa Lurdska je danas. Nedjeljne mise su redovito, Misa za bolesnike i bolesničko pomazanje za one koji imaju uvjeta je u 9:30, ispovijed prije mise.
 • Na Gospu Lurdsku misa u Bocanjevcima je u 8:30, u Vinogradcima u 9:30, u Nardu misa je u 11:30, ispovijed od 11:00. U Šagu misa je u 17:00, a ispovijed od 16:00, s devetnicom prije blagdana.
 • Čista srijeda, Pepelnica je 14. veljače 2024. post i nemrs, početak korizme, vrijeme priprave za Uskrs. Na Čistu srijedu misa je u 9:30 i u 18:30. Pepeljenje je pod misom. Pepeljenje je i na 1. korizmenu nedjelju poslije svake mise, u župnoj crkvi i na filijalama.
 • U srijedu je sv. Valentin, pz. mč. koji se časti u Nardu i Bocanjevcima.

          Nard, godišnje klanjanje – klečanje s misom 11:00, ispovijed od 10:30. Obred pepeljenja pod misom.

          Bocanjevci, misa u 17:00, ispovijed od 16:30. Obred pepeljenja pod misom.

 • Križni put ovoga tjedna je u petak u 18:00 i u nedjelju na groblju u 15:00.
 • Članovi schönstattskog pokreta, štovatelji Majke Triputa Divne imaju molitvu i mjesečni susret u četvrtak poslije mise u crkvi.
 • Liturgijska/biblijska zajednica ima susret treći i četvrti petak u mjesecu u 19:00.
 • Ministrantski sastanak je u subotu u 12:30.
 • Ženidbeni tečaj u Valpovu je 28. i 29. veljače, 1. 6. 7. i 8. ožujka, uvijek s početkom u 19:30 u memorijalnom centru Matija Petar Katančić. Nije potrebna prijava unaprijed.
 • Ured za mlade HBK objavljuje poziv na 12. susret hrvatske katoličke mladeži u Gospiću 4. svibnja 2024. Prijave i informacije su u župnom uredu ili preko interneta do 31. ožujka 2024. Pripremne kateheze i susreti za mlade u župi su petkom u 20:30, koje vodi kapelan. Pozvani su mladi od 3. r. srednje škole i stariji.

 

 

 

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

SLUŽBA RIJEČI

 

6. nedjelja kroz godinu – B – 11. veljače 2024.

 

Prvo čitanje:

Lev 13,1-2.45-46

Neka je gubavcu stan izvan tabora.

Čitanje Levitskog zakonika

Reče Gospodin Mojsiju i Aronu:

»Ako se kome na koži pojavi oteklina ili lišaj ili bjelkasta pjega što bi bila nagovještaj gube na koži njegova tijela, neka se takav dovede svećeniku Aronu ili kojemu od njegovih sinova svećenika.

Onaj koji se bude ogubavio, neka nosi rasparanu odjeću; kosa neka mu je raščupana; gornju usnu neka prekrije i viče: ’Nečist! Nečist!’ Sve dok na njemu bude bolest, neka nečistim ostane, a kako je nečist, neka stanuje nasamo: neka mu je stan izvan tabora.«

Riječ Gospodnja.

 

Otpjevni psalam:

Ps 32,1-2.5.11

Pripjev:

Utočište ti si moje, radošću me spasenja okružuješ.

Blažen onaj kome je grijeh otpušten,
kome je zločin pokriven!
Blago čovjeku kome Gospodin ne ubraja krivnju
i u čijem duhu nema prijevare!

Grijeh svoj tebi priznah
i krivnju svoju više ne skrivah.
Rekoh: »Priznat ću Gospodinu prijestup svoj«,
i ti si mi krivnju grijeha oprostio.

Radujte se Gospodinu i kličite, pravedni,
kličite svi koji ste srca čestita!

 

Drugo čitanje:

1Kor 10, 31 – 11, 1 

Nasljedovatelji moji budite, kao što sam i ja Kristov.

Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima

Braćo: Ili jeli, ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite. Ne budite na sablazan ni Židovima, ni Grcima, ni Crkvi Božjoj, kao što i ja svima u svemu ugađam ne tražeći svoju korist, nego što koristi mnogima na spasenje.

Nasljedovatelji moji budite, kao što sam i ja Kristov.

Riječ Gospodnja.

 

Evanđelje:

Mk 1,40-45 

I odmah nesta s njega gube i očisti se.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Dođe k Isusu neki gubavac, klekne i zamoli: »Ako hoćeš, možeš me očistiti!« Isus ganut pruži ruku, dotače ga se pa će mu: »Hoću, budi čist!« I odmah nesta s njega gube i očisti se. Isus se otrese na nj i odmah ga otpravi riječima: »Pazi, nikomu ništa ne kazuj, nego idi, pokaži se svećeniku i prinesi za svoje očišćenje što propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo.« Ali čim iziđe, stane on uvelike pripovijedati i razglašavati događaj tako da Isus više nije mogao javno ući u grad, nego se zadržavao vani na samotnim mjestima. I dolažahu k njemu odasvud.

Riječ Gospodnja.

 

 

6. nedjelja kroz godinu – B – 11. veljače 2024.

 

Bolest gube bila je u Starom zavjetu vrlo rasprostranjena, praktički neizlječiva i predstavljala je strah za svu zajednicu. Zakon je bio nemilosrdan: gubavi se morao izdvojiti iz zajednice i paziti da svoju bolest ne bi prenio na drugoga. Štoviše, bio je dužan glasno upozoravati da mu se nitko zdrav ne približi. Oboljeli od gube morao se osjećati odbačenim, otpisanim, žigosanim, čovjekom na rubu društva, osuđenikom koga svi izbjegavaju.

Takav se čovjek usudio prići k Isusu. Znao je da to ne smije, da time krši strogi zakonski propis. Međutim, ponukan vjerom, slutio je da mu se pruža jedinstvena prilika u susretu s tim jedinstvenim Čovjekom. I moli ga: »Ako hoćeš...« Isus ga prihvaća. On također krši propis, štoviše, nadvladava ga. Njemu je čovjek važniji od slova Zakona. U njemu djeluje spasiteljska ljubav Božja koja prelazi sve granice: i društvene, i zdravstvene i obredne. Na gubavčevu riječ: »Ako hoćeš...« on odmah nadovezuje, kao da je samo to čekao i samo radi toga došao: »Hoću!«

Ali on čini i mnogo više! Mogao ga je, naime, ozdraviti riječju, izdaleka. No on zna za čime žudi otpisani - za dodirom. »Isus ganut pruži ruku i dotače ga se.« Da ga i nije izliječio na tijelu, koliko bi mu zdravlje darovao taj prijateljski dodir, doticaj. Ta Isusova gesta bila je nešto nečuveno. On ga dodiruje, pruža mu ruku, tj. prima na sebe njegovu bolest, sudjeluje u njegovu bijednom stanju.

Ne obraća se nekom apstraktnom čovjeku, nije došao otkupiti neko teoretsko čovječanstvo, nego baš te konkretne osobe. I u njihovoj tjelesnosti i njihovoj bolesti. Taj i takav Isusov postupak poruka je svim ljudima kroz sva vremena. Za Isusove učenike kao i za samoga njihova Učitelja nema nečistih, nema i ne smije biti odvojenih, odbačenih. Štoviše, upravo takvima je poslan On, Božji Sin. »Ne trebaju zdravi liječnika, nego bolesni.«

Taj slučaj s gubavcem služi nam kao primjer da bismo shvatili situacije u kojima se kroz povijest, a i danas nalaze mnogi ljudi. Oni koji su, bilo bez svoje ili zbog vlastite krivnje izbačeni iz svoje životne sredine, proglašeni nečistima te ih se zaobilazi i mnogi ih jednostavno drže podalje od sebe.

Sjetimo se samo tolikih oboljelih od AIDS-a, PTSP-a, drogeraša, alkoholičara, ovisnika raznih vrsta, beskućnika, tolikih psihički i duševno bolesnih ili u pandemiji od Covida-19.

I u najbolje opremljenim bolnicama ima previše osamljenih bolesnika, nemoćnika koje nitko ne posjećuje, za koje nitko nema vremena ni tople ljudske riječi koja ulijeva povjerenje i nadu.

I ne samo u bolnicama: mnogo je takvih u staračkim domovima, u stanovima, po kućama, u podrumima i potkrovljima, pod mostovima. A svima je tima namijenjena Isusova Radosna vijest.

Mi smo danas poslani u ime Isusa Krista tima i takvima biti Isus koji će ih dotaknuti, koji će ih ozdraviti, koji će ih utješiti, koji će ih prihvatiti, koji će ih voljeti. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 740 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

LJETNA STANKA

 

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu