MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

IN MEMORIAM: Josip Plavšić – Plavi

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

U petak, 26.travnja 2024. godine u prijepodnevnim satima, napustio nas je istinski zaljubljenik u Valpovštinu, Slavoniju, Šokadiju i Hrvatsku općenito.

Napustio nas je jedan od većih folklornih aktivista s područja ''belih sela'', a taj zaljubljenik, bećar i aktivist je Josip Plavšić zvani Plavi, iz Zelčina.

 

Josip Plavšić rođen je 1.veljače 1944. u Zelčinu. Od ranih dana i mladosti pokazuje velike afinitete prema glazbi i pjesmi, pa se shodno tome vrlo brzo priključuje prvim sastavima raznih folklornih i pjevačkih skupina. Bitno je naglasiti da je prije svega bio zaljubljenik u teatar kako i u folklor i glazbu. U svojim srednjoškolskim danima odlazi u Belišće i aktivno sudjeluje u pjevačkim i dramskim skupinama pri sadašnjem ''KC-u Sigmund Romberg.'' Nakon srednje škole ulazi u brak sa svojom odabranicom Katom (djevojačko Đurković) i sa njom dobiva kćerku Lidiju i dva sina, Miroslava i Dejana.

 

U jeku ekonomske krize i potrazi za boljim životom sa svojom odabranicom nakon nekog vremena odlazi i jedan period provodi radeći u Njemačkoj, te i tamo postaje aktivan član hrvatske folklorne zajednice i svjedoči ostalima o svojoj ljubavi prema Hrvatskoj i Šokadiji, a nakon povratka u Hrvatsku potpuno se posvećuje osim poslu i obitelji, svojoj najvećoj ljubavi, a to je pjesma i folklor.

Postaje jedan od aktivnijih članova KUD-a Šokadija Ivanovci-Marjančaci-Zelčin i sa njima radi i sudjeluje u svim događanjima praktički sve do svoje smrti. Sudjelovao je u svim aktivnostima i putovanjima, pa je tako proputovao skoro cijelu Hrvatsku, a pjesmu šokadije pronosio i diljem Europe.

Aktivno sudjeluje u svim aktivnostima udruge umirovljenika u Valpovu i također sa njima putuje i pronosi ime Valpovštine kroz pjesmu i amaterski dramski rad.

Sudjelovao je u snimanju albuma ''Šokadijo, dok ti ime traje'' u kojem je već navedeni KUD bio jedan od gostiju, a možda i najbitniji dio njegovog folklornog i tradicionalnog stvaralaštva je snimanje serije ''Amerika'' koja se redovito reprizira na lokalnoj ''Slavonskoj'' televiziji.

U pravom smislu riječi, živio je i disao kao Slavonac, volio je pjesmu i bio je jedan od zadnjih bećara na ovim prostorima. Svoj rad, volju, želju i ljubav prema folkloru, tradiciji, običajima, pjesmi i plesu uspješno je prenosio na svoju djecu, unuke i praunuke.

Za kraj što reći za čovjeka koji je volio svoja ''bela sela.'' Našeg Plavog.

Opet će đeram zaškripiti, poteći će Karašica do Valpova, složiti će se Vatre na konjari i oživjeti uspomene na našeg Josipa Plavšića-Plavog, jer kako i kaže svima dobro poznati bećarac:

''Tko je bećar od mladosti rane, taj je bećar kad ga i sahrane.''

Pokop će se održati na mjesnom groblju u Zelčinu danas, u ponedjeljak, 29.04.2024. u 16:00 sati.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 648 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu