MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Spasovo: Isusov uzlazak u nebesku slavu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Zvonko Mrak, župnik župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije objavio je župne oglase i misao za 6. vazmenu nedjelju, 5. svibnja 2024. godine.

 

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

ŽUPNI OGLASI

5.svibnja 2024.

6.vazmena nedjelja  – B –

 

 • Nedjeljne mise su u 8:00, 9:30 i 18:30. Mise radnim danom su u 18:30, subotom u 8:00.
 • OTVORENA CRKVA je od 9:00 do 12:00 s dežurstvom i sat vremena prije mise.
 • Župni ured je otvoren od ponedjeljka do petka od 9:00 do 11:00 i od 17:00 do18:00.
 • Marijina legija ima sastanak svakog utorka u 17:00.
 • Pobožnost 13 utoraka sv. Antunu, uz misu u 18:30 (8.)
 • Svibanjske pobožnosti, molitva krunice i litanije BDM su od 1. do 31. svibnja pola sata prije mise.
 • Uzašašće ili Spasovo je u četvrtak, 9. svibnja. Mise u Valpovu u 9:30 i 18:30. Misa u Bocanjevcima je u 17:00.
 • Poslanici Milosrđa imaju susrete 8. i 9. u mjesecu u 19:00.
 • Čašćenje bl. Marije od Propetog Petković s litanijama, molitvom i čašćenjem relikvija je u četvrtak.
 • Euharistijsko klanjanje je u četvrtak poslije mise.
 • Devetnica Duhu Svetom počinje u petak, 10. svibnja. Bit će radnim danom na misi u 18:30, a subotom u 8:00. Devetnica će biti molitvena, na kraju mise: zaziv Duha Svetoga, molitva Duhu Svetom, litanije Duhu Svetom i na kraju euharistijski blagoslov. U dane devetnice bit će izloženo Presveto za osobnu molitvu i klanjanje od 9:00 do 12:00.
 • Prva pričest u Nardu je u nedjelju, 12. svibnja u 11:00.
 • Hod za život održava se u Osijeku, u subotu, 11. svibnja 2024. od pješačkog mosta s početkom u 10:00.
 • Zlatnu misu, 50. godišnjicu svećeništva proslavit će vlč. Jakov Grgić, svećenik Dubovačke biskupiju, s rodbinom u Valpovu, na Presveto Trojstvo, 26. svibnja 2024. u 11:00.
 • Radovi na samostanu časnih sestara završili su 23. travnja 2024. Još nam slijedi na pastoralnom centru izmjena stolarije u prizemlju. Hvala svim župljanima koji pomožu ove radove svojim darom.

 

 

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

SLUŽBA RIJEČI

 

6.vazmena nedjelja – B –  5.svibnja 2024.

 

Prvo čitanje:

Dj 10, 25-26.34-35.44-48

I na pogane se izlio dar Duha Svetoga.

Čitanje Djela apostolskih

Kad je Petar ulazio, pohrli mu Kornelije ususret, padne mu k nogama i pokloni se. Petar ga pridigne govoreći: »Ustani! I ja sam čovjek.« Petar tada prozbori i reče: »Sad uistinu shvaćam da Bog nije pristran, nego – u svakom je narodu njemu mio onaj koji ga se boji i čini pravdu.«

Dok je Petar još govorio, siđe Duh Sveti na sve koji su slušali tu besjedu. A vjernici iz obrezanja koji dođoše zajedno s Petrom začudiše se što se i na pogane izlio dar Duha Svetoga. Jer čuli su ih govoriti drugim jezicima i veličati Boga.

Tada Petar reče: »Može li tko uskratiti vodu da se ne krste ovi koji su primili Duha Svetoga kao i mi?« I zapovjedi da se krste u ime Isusa Krista. Tada ga zamole da ostane ondje nekoliko dana.

Riječ Gospodnja.

 

Otpjevni psalam:

Ps 98, 1-4

Pripjev:

Pred poganima objavi Gospodin spasenje svoje!

 

Pjevajte Gospodinu pjesmu novu
jer učini djela čudesna.
Pobjedu mu pribavi desnica njegova
i sveta mišica njegova.

Gospodin obznani spasenje svoje,
pred poganima pravednost objavi.
Spomenu se dobrote i vjernosti
prema domu Izraelovu.

Svi krajevi svijeta vidješe
spasenje Boga našega.
Sva zemljo, poklikni Gospodinu,
raduj se, kliči i pjevaj!

 

Drugo čitanje:

1Iv 4, 7-10

Bog je ljubav.

Čitanje Prve poslanice svetoga Ivana apostola

Ljubljeni! Ljubimo jedni druge jer ljubav je od Boga; i svaki koji ljubi, od Boga je rođen i poznaje Boga. Tko ne ljubi, ne upozna Boga jer Bog je ljubav. U ovom se očitova ljubav Božja u nama: Bog Sina svoga jedinorođenoga posla u svijet da živimo po njemu. U ovom je ljubav: ne da smo mi ljubili Boga, nego – on je ljubio nas i poslao Sina svoga kao pomirnicu za grijehe naše.

Riječ Gospodnja.

 

Evanđelje:

Iv 15,9-17

Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za prijatelje.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna.

Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime. Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.«

Riječ Gospodnja.

 

 

6.vazmena nedjelja – B –  5. svibnja 2024.

 

Pravo izbora za punoljetne građane, pravo biranja osobe, robe, štoviše i životnog partnera u „dućanu našega života“ pripada u nešto samo po sebi razumljivo. Želimo birati. Ograničenja našega prava na izbor shvaćamo kao napad na našu slobodu.

Pred ovom pozadinom se ono što smo čuli u drugom čitanju čini izazovom: „Ljubav se ne sastoji u tome da smo mi Boga ljubili nego u tome da je on ljubio nas i svoga Sina poslao da bi okajao naše grijehe“. Papa Benedikt XVI, koji svoju prvu encikliku počinje jednom riječju upravo iz ove poslanice apostola Ivana: „Bog je ljubav“, i dodaje: „Bog nas je prvi ljubio“.


Uistinu se o ljubavi može govoriti samo ako Božja ljubav prema nama ima „prioritet“ zato što nas je on prvi ljubio, bez ikakve naše zasluge. „Niste vi izabrali njega nego je on izabrao vas“.

Ali Bog očekuje također da mi donosimo „plod“. Ovaj se sastoji prije svega u našem daljem dijeljenju božanske ljubavi. Ovo dalje dijeljenje ljubavi je istodobno dar i posljedica božanske ljubavi. Znak ove ljubavi je obdržavanje Božjih zapovijedi, jer „ako držite moje zapovijedi, ostajete u mojoj ljubavi“. Božja ljubav nema ništa s našim računanjem vremena; ona je vremenski prije naše ljubavi. Pravo izbora je Božje, on je onaj koji bira i djeluje, mi samo možemo njegov „mandat“ (= zapovijed) prihvatiti ili odbiti.

Božju ljubav ne možemo zaslužiti; možemo je samo u aktivnoj zahvalnosti prihvatiti. Tajanstvena je teško dohvatljiva ova ljubav. Lijepo zvuči kad se kaže: Božja ljubav ima apsolutni prioritet. Bog je ljubav i mi ostajemo u ovoj ljubavi kad njegove zapovijedi obdržavamo.

Božja ljubav je nezaslužena; možemo je samo prihvatiti kao tajnu našega života i zahvalno primiti. Nedostojni, a ipak ljubljeni; ne može se bolje protumačiti ovu riječ: „Bog je ljubav“!

prema Msgr. Wilhelm Imkamp

6.vazmena nedjelja (Iv 15,9-17):

Temeljno bogoštovlje je ljubav

MEDITACIJA 

Gospodine, stvorio si nas na svoju sliku. Zato smo otvoreni ljubavi. Osjećamo u sebi neizrecivu potrebu da budemo ljubljeni i da putem ljubavi primamo potvrdu života. da se osjećamo zaštićeni i da vidimo smisao pred sobom. Stvoreni na tvoju sliku, Gospodine, otvoreni smo daru ljubavi i sposobni svoju ljubav darovati bližnjima. I to nas redovito usrećuje jer vidimo plodove vlastite ljubavi u sreći svojih bližnjih.
Danas nas pozivaš da te u ljubavi sve više nasljedujemo, tj. da jedni druge ljubimo kao što si ti nas ljubio jedinstvenom i radikalnom ljubavlju koja ne pozna granica. Tvoja ljubav ide dokraja, sve do smrti na križu. Teško te je slijediti na tom putu. Zapinjemo na preprekama što ih postavlja naša sebičnost. Bojimo se izgubiti jer ne vjerujemo tvojoj logici da se tek darivajući najviše dobiva.
Osjećam te, Isuse. danas na osobit način kao onoga koji silno čezne za našom ljubavlju. Imam dojam da jako želiš upravo moju ljubav, ljubav svakoga od nas, da ti je do nje životno stalo. Tebe tako silno zanima naša ljubav. Znam da ti je dovoljna Očeva ljubav. da od nje i za nju živiš. ali si ovisan i o našoj ljubavi. Ti. koga Otac neizrecivo ljubi. trebaš našu ljubav. Moliš nas da ostanemo u tvojoj ljubavi. Želiš biti siguran da prihvaćamo tvoju ljubav, da je ne odbijamo, da je ne zanemarujemo. Želiš da naša radost bude potpuna, da se osjećamo sretni u tvojem zagrljaju.
Isuse, hvala ti za tvoju ljubav. Prihvaćam je. Trebam je. Ne mogu više zamisliti svoj život bez tvoje ljubavi. Ona je najstabilniji oslonac moga života. Hvala ti za tvoje prijateljstvo koje nudiš bezuvjetno, bez jamstva da ćemo ti znati uzvratiti na isti način. Hvala ti što si nas uvukao u zajedništvo, što si nam u potpunosti darovao svu Očevu ljubav. Prihvaćam je i danas na nov način. Prihvaćam ponuđenu ruku. otvoreno srce. Jedinstvena je istina da bez tebe ne možemo učiniti ništa. da bez tebe ne možemo živjeti potpunim, istinskim životom.
Neka današnja misa. Isuse. bude moj ponovni susret s tobom. Neka to bude susret izabranja. sigurnosti i ljubavi. Potpuno se oslanjam na tvoju ljubav i zahvaljujem ti što si me obdario sobom.
Ipak, i ti, Očev ljubljeni Sin. dolaziš nam kao prosjak ljubavi.
Želiš da te ljubimo mi, tako slabi i nevjerni. Tražiš to od svojih učenika, tražiš i od nas. Želiš svu našu ljubav. Gospodine moj, Isuse, ostani i ti u mojoj ljubavi. Odabirem te za prijatelja, opredjeljujem se za tebe. Želim da i tvoja radost u meni bude potpuna, da se osjetiš prihvaćen i sretan. I hvala ti što mi na taj način dopuštaš da razveselim tvoje srce koje je tako neizrecivo i dokraja ljubio. Ti si za mene dao svoj život. I ja tebi predajem svoj život. Želim u tebi i za tebe živjeti i umrijeti. Želim s tobom živjeti vječno.

 bl. Marija od Propetog Petković

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 562 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu