MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

GO HDZ BELIŠĆE: Narušen cijeli humani kredibilitet projekta

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

BELIŠĆE Gradski odbor HDZ Belišće, sudeći po priopćenju koje su danas poslali, nadležno će ministarstvo obavijestiti o nekim činjenicama vezanim za provedbu projekta „Doma je najbolje.

Priopćenje objavljujemo u cijelosti.

-Grad Belišće objavio je na svojim web stranicama u veljači 2024. godine, kako mu je u partnerstvu s udrugom Maticom umirovljenika grada Belišća odobren projekt „Doma je najbolje“ u okviru programa „Zaželi“. Ukupna vrijednost projekta je 1.485.000,00 eura, traje 33 mjeseca, a sufinancira ga EU. Ono što je još posebno važno jest da je kroz projekt planirano zapošljavanje 33 osobe koje će brinuti o 198 korisnika. Cilj ovog projekta je osigurati uslugu pomoći i potpore za starije i nemoćne osobe u njihovim domovima. Sve je to lijepo ali…

Prije svega Grad Belišće za partnera u ovom humanom projektu uzima udrugu „Matica umirovljenika grada Belišća“ čija je predsjednica osoba koja je u 2023. godini pravomoćno osuđena za počinjenje kaznenog djela povrede ljudskih prava i temeljnih sloboda, povredu ravnopravnosti (tzv. diskriminacija). Radi se o Mariji Ilić koja je za spomenuto kazneno djelo osuđena na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Kako bi stvar bila još neobičnija Marija Ilić osuđena je jer je 2013. godine, kao članica Upravnog odbora „Udruge umirovljenika grada Belišća“, zbog razlike u političkom uvjerenju uskratila drugima pravo na rad. Odnosno, kako je utvrdio sud motiv za uskraćivanje prava na rad određenim radnicima (od strane Marije Ilić) bio je njihovo političko opredjeljenje, a koje je bilo različito od onoga stranke gradonačelnika Dinka Burića, s kojim je tada „Udruga umirovljenika grada Belišća“ zaključivala ugovor o provedbi programa Pomoć u kući starijim osobama. Inače „Udruga umirovljenika grada Belišća“ je prva umirovljenička udruga na području grada i nije ista udruga kao „Matica umirovljenika grada Belišća“ („Matica umirovljenika“ nastaje 2014. godine u vrlo neobičnim okolnostima, no to je priča za sebe…).

Svaka sličnost situacije iz 2013. godine s ovom iz 2024. godine je sasvim slučajna naravno.

Idemo dalje, u travnju 2024. godine „Matica umirovljenika grada Belišća“ kao poslodavac raspisuje Oglas za prijem u radni odnos na određeno vrijeme za obavljanje poslova na projektu „Doma je najbolje“ za 33 radnika/ce.

U oglasu za prijem stoji kako su uz prijavu na javni poziv kandidati/kandidatkinje dužni priložiti i uvjerenje nadležnog suda da se protiv njih ne vodi kazneni postupak.

Nakon prethodno rečenog za predsjednicu poslodavca – „Matice umirovljenika grada Belišća“, ovo s uvjerenjem o ne vođenju kaznenog postupka za kandidate za posao ispada tragikomično.

No ni tu nije kraj neugodnim iznenađenjima. Naime, kako doznajemo razgovore za posao/intervjue 74 kandidata vodila je, ni manje ni više nego - pogađate, Marija Ilić - pravomoćno osuđena osoba za počinjenje kaznenog djela povrede ravnopravnosti koja je drugima već uskraćivala pravo na rad i to zbog političkog uvjerenja drugačijeg od onoga stranke gradonačelnika Dinka Burića.

Treba li napominjati u kojoj je mjeri, sa svime spomenutim, narušen cijeli humani kredibilitet projekta i vanjska legitimnost postupka odabira kandidata.

Ono što je još primijećeno od strane građana jest da se tijekom ovog odabira za posao nije kao i prije tražilo da se kandidati vode u registru zavoda za zapošljavanje, nije bilo limita u godinama kandidata (inače je bila granica od 50+), nije se postavljao uvjet da se radi o teže zapošljivim osobama što je u većini programa „Zaželi“ bio jedan od glavnih uvjeta.

Socijalni status i prednost zapošljavanja osoba koje još nisu bile u programu „Zaželi“ također nije primijećeno da se vrednovalo kao tako.

S obzirom da se u provođenju projekta „Doma je najbolje“ radi o izrazito humanom projektu u kojem, prema našem mišljenju, ni na koji način nema mjesta pravomoćno osuđenim osobama poput Marije Ilić, o svemu prethodno navedenom, te na traženje zainteresiranih građana, dužni smo obavijestiti resorno ministarstvo, navodi se u priopćenju Gradskog odbora HDZ Belišće.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 641 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu