MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te obilježavanje Tjedna Crvenog križa

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Povodom Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koji se obilježava svake godine 8. svibnja, svim volonterima, članovima i zaposlenicima Hrvatskog Crvenog križa čestitamo i zahvaljujemo na svemu što rade.

Hvala vam od srca što ulažete svoje emocije, empatiju, vrijeme i trud kako bi nesebično pružili pomoć najranjivijima među nama i promijenili nečiji život nabolje!

Svake godine, 8. svibnja, obilježava se Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u čast dana rođenja Henryja Dunanta koji je utemeljio Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca -najveću i najstariju humanitarnu organizaciju na svijetu koju čine: Međunarodni odbor Crvenog križa, Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te 192 nacionalna društva.

Užasnut stradanjima i prizorima ranjenih vojnika koji su u bitci kod Solferina 1859. godine umirali zbog manjka zdravstvenih djelatnika i sanitetskog materijala, Dunant se angažirao i zajedno s lokalnim stanovništvom organizirao pomaganje svima bez obzira kojoj strani u sukobu pripadali.

To iskustvo potaknulo ga je na razmišljanje. Svoje zamisli iznosi u knjizi „Sjećanje na Solferino“ objavljenoj 1862. godine. Zaključuje da je potrebno u svim zemljama organizirati društva koja bi u mirnodopskom vremenu educirala sanitetsko osoblje, ističe važnost zaštite ranjenika bez obzira kojoj strani u sukobu pripadaju te važnost sklapanja međunarodnih ugovora koji bi propisali rad nacionalnih društava i pri tome omogućili poštivanje njihove neutralnosti. Već 1863. godine sazvana je međunarodna konferencija u Ženevi koja je dala temelj za početak djelovanja Međunarodnog Crvenog križa, danas poznatog kao Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Pokret u svome radu slijedi 7 temeljnih načela: humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost, kojima se omogućuje učinkovita i nepristrana pomoć i podrška ljudima koji su pogođeni prirodnom katastrofom, oružanim sukobom ili nekom drugom kriznom situacijom, ali i svima onima koji zbog različitih životnih okolnosti trebaju neku vrstu humanitarne pomoći.

Zahvaljujući Henryju Dunantu i njegovoj predanosti i želji za pomaganjem ljudima u potrebi, na ovaj se dan u cijelom svijetu slavi posvećenost, trud i rad volontera i zaposlenika Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Živimo u vremenu koje je obilježeno raznim prirodnim nepogodama, katastrofama, ali i ratnim sukobima, koji oduzimaju čovjeku sigurnost i sredstva za život, a često i dostojanstvo. Nažalost, krizne situacije i sukobi najteže pogađaju one najranjivije i zato je ovaj dan izuzetno važan jer slavi humanost, dobrotu i pružanje pomoći i podrške u trenucima kada je najpotrebnije.

U Hrvatskoj se od 8. do 15. svibnja obilježava i Tjedan Crvenog križa u kojemu društva Hrvatskog Crvenog križa provode brojne aktivnosti i na taj način upoznaju javnost sa svime onime što Crveni križ u našoj zemlji radi.

Proslavite s nama Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i neumoran rad svih onih koji pomažu ljudima kako bi umanjili patnju te zaštitili ljudsko dostojanstvo i promovirali kulturu mira, toleranciju i zajedništvo.

 

Aktivnosti u Tjednu Crvenog križa:

 

8. svibnja: snimanje i objava videa – vrtićka skupina Bombončići iz Dječjeg vrtića Maza Valpovo izvode pjesmicu „Pjevaj, pleši”

 

9. svibnja: mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi u prostorijama dnevnog boravka u Crvenom križu Valpovo, Prilaz Crvenom križu 2, od 9:00 do 10:30 sati

 

13. svibnja: radionica Dnevnog boravka za osobe starije životne dobi s Mladim volonterima Crvenog križa Valpovo

 

15. svibnja: FESTIVAL GDCK VALPOVO – ispred Crvenog križa Valpovo, od 11 do 15 sati. Festival je zamišljen kao manifestacija koja će zatvoriti Tjedan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Osim promocije redovnih djelatnosti GDCK Valpovo kao što su prva pomoć, dobrovoljno darivanje krvi, realistični prikaz ozljeda i sl., svoje aktivnosti predstavit će i korisnici Dnevnog boravka za osobe starije životne dobi i članovi Kluba mladih GDCK Valpovo.

 

8.– 15. svibnja: Prikupljanje dječje odjeće i obuće te igračka u suradnji s Dječjim vrtićem Maza Valpovo

8. – 15. svibnja: Likovni natječaj u školama i vrtićima – “Crveni križ i ja”

 

Od srca se zahvaljujemo svim volonterima, donatorima i svima onima koji podržavaju naš rad na njihovoj dobroti, nesebičnosti, ljubavi i podršci koju svakog dana pružaju svim članovima zajednice, sugrađanima, kolegama i Crvenom križu!

      

 

 

 

 

                                                                                                                      Martina Mađarić

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 999 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu