MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Zlatomisnik,vlč. Jakov Grgić, obilježio 50. godišnjicu svećeništva

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Vlč. Jakov Grgić, svećenik u miru proslavio je zlatnu misu, 50. godišnjicu svećeničkog ređenja, u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM u Valpovu, jučer, na Presveto Trojstvo, 26. svibnja 2024.

Svečanu euharistiju predslavio je mons. Berislav Grgić, biskup Tromsøa u miru, rođak Zlatomisnika. U koncelebraciji su bili suzaređenik, mons. dr. Želimir Puljić, sada nadbiskup u miru i suzaređenik vlč. dr. Petar Vrankić, prof. emeritus, koje je zaredio kard. Rossi u Rimu 1974.

Na misi su koncelebrirali uzvanici vlč. Jakova Grgića: mons. dr. Karlo Višaticki, prof. emeritus,  vlč. Pero Ivan Grgić, kancelar Banjalučke biskupije, fra Zoran Mandić, župnik u Kotor Varošu, Ivan Zimmerman, svećenik u miru, Osijek, vlč. Nikola Klemen, tajnik nadbiskupijskog ordinarijata u Đakovu vlč. Antonio Pekić, župni vikar u Valpovu i preč. Zvonko Mrak, župnik i dekan u Valpovu.

Na početku svečane euharistije Zlatomisnika i sve koncelebrante je pozdravio domaći župnik Zvonko Mrak, a potom Marija Grgić, nećakinja zlatomisnika.

Marija je rekla:

Dragi naš poštovani vlč. Jakove, dragi naš striko i ujko!

U ime naše velike obitelji Grgić čestitamo Vam od srca 50-godišnjicu Vašeg svećeničkog ređenja.

Također čestitke izričem nadbiskupu Želimiru Puljiću i vlč. Petru Vrankiću koji su zajedno s Vama zaređeni.

Osobno Vam zahvaljujemo, dragi ujko, za sve Vaše molitve i što ste uvijek mislili na našu veliku obitelj te nas tako povezivali u zajedništvu.

Neka Vas i sve nas vazda prati naš nebeski Otac svojim blagoslovom.

ŽIVJELI!

Potom je sve uzvanike pozdravio zlatomisnik vlč. Jakov Grgić:

„Ovo je dan što ga učini Gospodin, zahvaljujmo i radujmo se u njemu.“

Draga braćo i sestre, dragi vjernici! Govorim vam ovo s velikim uvjerenjem i radošću, jer ste svi vi ovdje okupljeni u ovoj prelijepoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM u Valpovu danas moja braća i sestre po vjeri u Kristu koji je jedini naš spasitelj i učitelj.

Pozdravljam u prvom redu preuzvišenog gospodina Berislava Grgića, svog nećaka koji je došao k nama iz dalekog Tromsea iz Norveške, najsjevernije biskupije naše katoličke Crkve. Dragi Berislave hvala ti što si došao k nama da danas predslaviš ovu svečanu sv. Misu.

Pozdravljam nadbiskupa u miru Želemira Puljića.

Pozdravljam kolegu sveučilišnog profesora Petra Vrankića.

Pozdravljam braću svećenike: u prvom redu domaćeg župnika vlč. Zvonka Mraka i njegovog kapelana Antonija. Pozdravljam svog matičnog Kotor varoškog župnika fra Zorana Mandića. Pozdravljam kancelara banjalučkog biskupa mr. Peru-Ivana Grgića i vlč. dr. prof. Karla Višatickog. Nije došao, ali bih ipak pozdravio izaslanika i kancelara beogradske nadbiskupije vlč. Ivana Poletea. U toj nadbiskupiji sam djelovao kao kapelan i kao župnik ravnih 18 godina, dok nisam morao napustiti beogradsku nadbiskupiju 1992. godine jer su mi tri puta radili o glavi (jedno kamenovanje i dva pokušaja vojske Srbije da me razapnu na crkvenim vratima). Tada sam bio župnik u Kragujevcu. Ali bilo je po Božjoj providnosti i volji, a ne po ljudskoj mržnji.

Danas sam ovdje s vama. Bogu ne mogu nikada dovoljno zahvaliti.

 

Pozdravljam ovdje prisutne svećenike.

Pozdravljam ovdje vrijedne časne sestre.

Pozdravljam svoju sestru Ljubicu koja je zajedno samnom još živa od nas 10-eto djece.

Pozdravljam svoje nećake i nećakinje s obiteljima (njih 30 od 46 koliko ih je bilo). Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu.

Pozdravljam sve vjernike ove župe, posebice najaktivnije suradnike ovdašnjeg župnika.

Dragi vjernici, draga braćo i sestre,

Današnji spomendan 50-a godišnjica moga svećeničkog ređenja mogu sažeti samo u dvije riječi: ZAHVALA I RADOST. Ponajprije zahvala DOBROME I PROVIDONOSNOM BOGU za njegovu ljubav i dobrotu što sam mu kao slabi i krhki čovjek mogao služiti u njegovom vinogradu za dobro i spas neumrlih duša, u zgodno i nezgodno vrijeme. Hvala mu što me hrabrio i održao kroz sve bure i oluje, kroz Scile i Haribde, ponekad PO RUBU BEZDANA (kako bih rekao hamletovski) , Njemu neka je slava i čast u sve vjekove.

Ova sveta Misa (euharistija) znači zahvala Bogu za njegova veličanstvena djela.

Molim te biskupe Brislave započni ovu svetu Misu.

 

U propovijedi mons, Berislav Grgić je rekao:

Potom Jakob rece: ,,Neću te pustiti dok me ne blagosloviš." (Postanak 32, 27)ž

Dragi Jakove, Zlatomisniče!

S ljubavlju, s poštovanjem, s ponosom i s radošću došli smo danas u Valpovo proslaviti 50-u obljetnicu Tvoga svećeništva.  U  ovoj  Svetoj  Misi spominjemo se Tvojih pokojnih roditelja, naših praroditelja, Ive i Janje. Spominjemo se i Tvoje braće i njihovih supruga, pokojnog Vida, pokojnih Marka i Ane, Tome i Luce, Ivana i Marte, te Tvojih sestara i njihovih muževa: pokojnih Ruže i Ive, Marije i Joze, Jele i Marijana, Kate i Ante.

Prenosim ti pozdrave moje mame Mande i njene Janje, koje nisu mogle doći i biti danas s nama.

Pozdravljam u ime svih nas, Tvoju sestru, nasu tetku Ljubicu, koja je sada ovdje, a u molitve uključujemo i njena pokojnoga muža Jozu i sina Tojina.

U ovome slavlju spominjemo se i našega pokojnoga svećenika Ivana Grgića, Baranjca, koji je ubijen za vrijeme rata 1992. Spominjemo se i pokojne Luce (Batljan) i molimo za pokoj njezine duše. Ona je više godina, kao domaćica, bila s Tobom u Jadranovu. Spominjemo se i mnogih tvojih­ prijatelja i dobročinitelja, živih i preminulih.

Novo Selo je 'Ljubav koja ne prestaje'

Rođen si i odrastao u Novom Selu, pokraj rijeke Vrbanje, blizu Kotor Varoša i Banja Luke.

,, Božje oko svuda gleda, sakrit mu se ništa ne da". Ove riječi možemo primijeniti i na naše Novo Selo, jer je dragi Bog po skromnom, poniznom, ustrajnom i težackom radu naših roditelja i praroditelja, koji su živjeli u tome Novom Selu, napose uz njihovu međusobnu slogu i suradnju, svima nama davao sve ono sto je bilo potrebno za normalan ljudski život. Novo Selo je, stoga, pohranjeno u dubinama naših srca i u odajama naših ljudskih osjećaja. Ono će sa svima nama i našima - preminulima i živima - biti i 'NEBESKO NOVO SELO' -

LJUBAV KOJA NE PRESTAJE'.

Školovanje i svećenička služba.

 Školovanje si započeo u Kotor Varošu, nastavio u Zagrebu, pa u Subotici, Innsbrucku i dovršio u Rimu. Za svećenika si zaređen  u Rimu 24. ožujka 1974.  S Tobom su tada ređena i druga dva Hrvata, Tvoji kolege sa studija: mons. Želimir  Puljić, umirovljeni biskup zadarski i dr. Petar Vrankić, profesor u Njemačkoj. Mladu Misu si slavio 21. srpnja 1974. u rodnoj župi Kotor Varošu. Puno nas, koji smo sada ovdje, bili su s tobom kada si slavio Mladu         Misu. Geslo Tvoga svećeničkog služenja je: 'Na tvoju riječ, Gospodine' (Lk 5,5). A služba Te je odvela najprije u Beograd, potom na druge postaje tvoga životnoga puta po Srbiji: Bor, Kraljevo, Kragujevac. Kad je              započeo rat     u komunističkoj Jugoslaviji, kragujevački Srbi su te htjeli linčovati i razapeti, jer si Hrvat. Stoga si 1992. bio prisiljen „otresti prašinu s nagu“ i otišao si u Njemačku,  najprije  u Fils.sen, zatim u Baar-Eberhausen, nakon toga u Siegen - gdje si bio voditelj Hrvatske Katoličke Misije, dušobrižnik za Španjolce i duhovnik za njemačke časne sestre. Nakon 20 godina predanoga i požrtvovnoga pastoralnoga rada u Njemačkoj vratio si se 2011., kao umirovljenik, u Hrvatsku i od tada si u Jadranovu. Od svećeničkog ređenja do 1997. (23 godine) pripadao si Beogradskoj nadbiskupiji, a od 1997. inkardiniran si u Dubrovačku biskupiju.

Jakob u Bibliji - neću te pustiti dok me ne blagosloviš

U Bibliji, u Starom zavjetu, u 32. poglavlju Knjige Postanka, imamo izvještaj da patrijarh Jakov iznenada bi napadnut od nekog nepoznatog čovjeka s kojim se hrvao cijelu noć. Mrak je i Jakov ne uspijeva jasno vidjeti svoga napadača. Međutim, Jakov  se  ne  predaje,  već  postavlja uvjet: Neću te pustiti           dok me ne blagosloviš" (r. 27). I dobio je blagoslov. I tek tada, na kraju, kad hrvanje završi, tek tada će Jakov moći reći da se borio s Bogom. Patrijarh Jakov je tako simbol borbe, koja podrazumijeva snagu duše, postojanost i ustrajnost u postizanju onoga što se želi. Ti si, dragi Jakove, kao Tvoj biblijski imenjak, imao takvu snagu duše, postojanost i ustrajnost na različitim postajama Tvoga životnoga puta, u Srbiji, u Njemačkoj i u Hrvatskoj, i svjedok si "Bog je jak, Bog pobjeđuje".

Da Ti nisi ustrajao i postao svećenik i ostao vjeran dragome Isusu, ne bih ja krenuo Isusovim putem. Ti si mi uvijek bio pomoć i podrška. Hvala Ti!

Dragi Jakove, još jednom:

S ljubavlju, s poštovanjem, s ponosom i s radošću slavimo danas 50-u obljetnicu Tvoga svećeništva. Zahvaljujemo dragome Bogu za Tvoje vjerno služenje njegovoj Crkvi tamo kamo Te je dragi Isus poslao, te, svi mi, zajedno s Tobom danas kličemo:

Velika su i čudesna djela tvoja, Gospodine, Bože, Svevladaru!

Pravedni su i istiniti putovi tvoji, Kralju naroda!

Tko date se ne boji, Gospodine, tko da ne slavi ime tvoje!

Ti si jedini svet! I zato svi će narodi doći i klanjati se pred tobom jer se očitovahu pravedna djela tvoja. (Otk 15, 3-4). Ostani s nama, Gospodine. Amen.

Mons. Berislav Grgić

Biskup Tromsea u miru


 

Na misi su sudjelovali mladi u narodnim nošnjama  HKUD Valpovo 1905. koji su prinosili darove u misi, pjevao je valpovački mješoviti župni zbor sv. Cecilije pod ravnanjem č. s. Juliane Beretić,  bili su i članovi župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća župa Valpovo i drugi župni suradnici.

Župa Valpovo je zlatomisniku poklonila misnicu, a sveta misa je slavljena s mladomisničkim kalažom vlč. Jakova.

Sve je završilo svečanim ručkom u restoranu Park u Valpovu, na kojem je sudjelovalo oko 200 uzvanika.

ŽIVOTOPIS JAKOVA GRGIĆA

Jakov Grgić rođen je 6. lipnja 1946. u Novom Selu, u župi Kotor Varoš.

Osmogodišnju školu pohađao u Kotor Varošu do 1962.

Klasičnu gimnaziju pohađao u Zagrebu i Subotici 1962. do 1966.

Vojni rok u JNA služio 17 mjeseci u Vranju.

Studij filozofije pohađao u Innsbrucku 1968. do 1971.

Institucionalnu teologiju pohađao na Papinskom sveučilištu Urbaniana, u Rimu, a specijalizaciju pastoralne teologije na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu

Za svećenika Beogradske nadbiskupije je zaređen 24. ožujka 1974. u Rimu. Zareditelj kard. A. Rossi.

Magisterij iz pastoralne teologije postigao je 1975.

Službu kapelana je imao u Beogradu od 1975. do 1978.

Specijalizaciju je završavao u Rimu od 1978. do 1980.

Župnik u Boru je bio od 1980. do 1986. i župnik u Kraljevu od 1986. do 1987. U Kragujevcu je bio župnik, dekan i konzultor od 1987. do 1992.

Zatim preuzima svećeničke službe na župama u Njemačkoj: Fussen 1992. do 1994. i u Baar-Ebenhausenu od 1994. do 1998.

Inkardiniran u Dubrovačku biskupiju 1997.

Zatim od 1998. je voditelj Hrvatske katoličke misije u Siegenu, dušobrižnik za Španjolce u Siegenu i duhovnik časnih sestara Klarisa. Umirovljen je 2011. i  od tada živi u Jadranovu, Omladinska 8D, 51264 JADRANOVCO (PGŽ).

 

Zvonko Mrak

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1002 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu