MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Belišće slavi…

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Danas je, svečanom sjednicom Gradskog vijeća i ručkom sa sugrađanima na desnoj obali Drave, na pijesku, nastavljeno obilježavanje Dana grada Belišća.

 

Na svečanoj je sjednici predsjednik Gradskog vijeća,Tomislav Vukelić, najprije pozdravio brojne goste, među kojima Silvana Hrelju, izaslanika Hrvatskog sabora, župana Vladimira Šišljagića, saborske zastupnike Mariju Ilić, Josipa Salapića, Krešimira Bubala i Ivana Drmića, zamjenika župana Dragana Vulina, predsjednika Županijske Skupštine Antuna Kapraljevića, generala Branimira Glavaša, Dražena Lučića, ravnatelja Hrvatske regulatorne agencije, gradonačelnike i načelnike susjednih i prijateljskih gradova i općina i druge goste i uzvanike.

Nakon što su članovi Crkvenog pjevačkog društva Mir izveli himnu i kraći umjetnički glazbeni program, gradonačelnik Dinko Burić pozdravio je sve sudionike svečanosti i obratio im se govorom u kojem se osvrnuo na postignuća u protekla 22 mjeseca, otkako obnaša dužnost gradonačelnika.

Svečana je sjednica nastavljena pozdravnim riječima gostiju, pa se u ime gradova i općina skupu obratio Marko Kos, načelnik općine Sveti Križ Začretje, župan Vladimir Šišljagić i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Silvano Hrelja.

Središnji je događaj bilo uručenje javnih priznanja. Javno priznanje Plaketu „Grb grada Belišća“ primili su Zdravko Pavlović, za izuzetna ostvarenja i doprinos u razvoju znanstveno-istraživačkog rada na području Grada, Stjepan Krznarić za izuzetna ostvarenja i doprinos razvoju sportskog života na području Grada, Karmen Soldo za izuzetna ostvarenja i doprinos razvoju društvenog života za djecu i mlade na području Grada. Posthumno je Plaketa Grb grada Belišća dodijeljena i Marinu Berečiću, za izuzetna ostvarenje i doprinos u sveukupnom društvenom razvoju Grada, a priznanje je primila njegova kćer.

Javno priznanje Plaketa „S.H.Gutmann“ dodijeljena je tvrtkama Harburg Freudenberger i Plinovar d.o.o., te Željku Živkoviću, za izuzetna ostvarenja i doprinos u gospodarskom životu Grada.

Na priznanjima se zahvalila predstavnica obitelji Berečić, njegova kći, a u ime svih nagrađenih Zoran Uranjek, član uprave tvrtke Harburg Freudenberger.

Svi sudionici svečanosti nastavili su druženje na desnoj obali Drave, na pijesku gdje je priređeno narodno veselje uz ručak pod šatorom za sve sugrađane i njihove goste. Uz Tamburaški sastav Ravnica i Babe bez kočnica, program još uvijek traje.

U nastavku: Cjelovito izlaganje dr. Dinka Burića, gradonačelnika Belišća na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Belišća.

Poštovani izaslaniče predsjednika Hrvatskoga sabora, poštovani gospodine župane, gospođo i gospodo saborski zastupnici, poštovani gospodine generale, cijenjeni gospodine predsjedniče vijeća HAKOM-a, poštovani gradonačelnici, načelnici i predstavnici susjednih i prijateljskih gradova i općina, uvaženi predstavnici javnog, vjerskog, gospodarskog, političkog, kulturnog i svekolikog društvenog života, poštovani prethodni gradonačelnici grada Belišća, uvaženi predstavnici PP Belišće, poštovani predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata te predstavnici ostalih udruga, cijenjeni dobitnici javnih priznanja Grada Belišća, uvaženi predstavnici romske nacionalne manjine, poštovane vijećnice i vijećnici GV grada Belišće, uvaženi predstavnici medija, poštovani i dragi uzvanici i gosti!

Iskazujući zahvalnost svima vama što ste svojim dolaskom uveličali proslavu Dana grada Belišća, svima vam u ime svojih zamjenika i u svoje osobno ime želim iskrenu dobrodošlicu.

I ovogodišnje pozdravne riječi započet ću duboko svjestan činjenice kako svečanost i proslava Dana grada Belišća i blagdana svetog Josipa Radnika ne pripada niti jednom pojedincu ili grupi ljudi, niti gradskoj upravi, niti gradonačelniku, niti zamjenicima, a niti gradskom vijeću već je to dan koji, prije svega i prije svih, pripada svim Belišćankama i Belišćanima.

I onima koji su barem dijelom zadovoljni načinom vođenja Grada, i onima koji razloga za zadovoljstvo ne nalaze, iz bilo kojih razloga.

Jer sve su to naše sugrađanke i sugrađani.

I zato i ovogodišnje pozdravne riječi prije svih upućujem njima.

U radu svakoga od nas moguće je pronaći i poneke pozitivne rezultate i postignuća, ali svakako i propuste. To je neumitna stvarnost ljudskoga truda bilo kojeg čovjeka pa tako i nas koji trenutno obnašamo povjerene nam gradske dužnosti.

Proteklih godinu dana, kao i svih ovih 22 mjeseca otkako zajedno vodimo gradsku upravu, u našem Gradu bilo je, najblaže rečeno, dosta „živo“.

Radimo u želji da nam Belišće bude grad sa gradskim obilježjima.

Da se mijenja slika grada.

Da se na gradske ulice, trg, igrališta i u naše domove vrati osmijeh, žamor, cika i veselje naše djece i mladih, naših umirovljenika.

Da se stvore uvjeti za nova radna mjesta i za ostanak, a ne odlazak iz naše sredine.

Sve su to naše zajedničke želje koje nije nimalo lako i ostvariti i ispuniti.

Jer težak je danas život i našem Belišću, i u našoj Slavoniji, i u našoj Domovini Hrvatskoj.

I imamo pravo isticati tu težinu današnjega življenja.

Ali nemamo pravo dopustiti pesimizmu i beznađu da ovlada našim srcima i dušama i da ugasi tako neophodan plamen optimizma, nade i vjere u bolje i ljepše sutra.

I upravo ta vjera i nada istinska je vodilja naših svakodnevnih aktivnosti, naših nastojanja učiniti nešto dobro, nešto korisno za naš grad Belišće.

Svjesni da sve što se učinilo i čini predstavlja tek kap u moru potreba naših sugrađanki i sugrađana, vjerujemo u snagu i važnost i te kapi.

Baš kao u stihovima pjesme „Slap“ Dobriše Cesarića:

„Teče i teče, teče jedan slap;

Što u njem znači moja mala kap?

Gle, jedna duga u vodi se stvara,

I sja i dršće u hiljadu šara.

Taj san u slapu da bi mogo sjati,

I moja kaplja pomaže ga tkati.“

Kap po kap, želimo ostvariti naš zajednički san: san o tome da našim Belišćem, osim rijeke Drave i rijeke Karašice ponovo poteče i rijeka ljudi koji iz svojih domova odlaze na posao i s posla se vraćaju svojim obiteljima!

To je san koji sanjamo, sjaj kojem težimo, duga kojoj se divimo, halja koju svojim kapima truda i znoja tkamo.

 

Te su kapi i novi Poduzetnički inkubator, i novouređeni Dom umirovljenika, i Policijska postaja, i matični ured, i javni bilježnik, i novi Dom kulture i Amatersko kazalište, i novi kružni tokovi u našem gradu, i nova fontana, i biciklističke staze, i uređenje „Pekmez-ulice“ i muzeja.

Kapi slapa naših belišćanskih težnji, želja, projekata i napora su i svetište sv. Ane i obnovljeni sakralni objekti, i nova Glazbena škola, i nova dječja i rukometna igrališta, i obnovljeni sportski objekti, društveni i DVD domovi, i nogostupi i novi most i cesta Belišće-Kitišanci, i nekretnine vraćene u vlasništvo Grada, i nova gospodarska zona, i novi dom i sačuvana pošta u Gatu.

Kapi su koje tkaju naš slap društvenoga života Grada i ulaganja u sport, kulturu, rad udruga, turizam, dječji vrtić i osnovnu školu, stipendije studentima, uskrsnice umirovljenicima, božićnice nezaposlenima, besplatne udžbenike i topli obrok osnovnoškolcima, novčane pomoći novorođenoj djeci, pomoći socijalno ugroženim građanima.

Od sutra će poseban sjaj našem slapu gradskih obilježja davati i jedna nova, posebno nam draga kap: Gradski radio Belišće!

S ponosom i neskrivenim zadovoljstvom željno iščekujemo sutrašnje prvosvibanjsko jutro kada će točno u 06 sati, na 101,3 MHz našim Belišćem, Valpovštinom i okolicom poteći dragi nam zvuci s valova Gradskog radija Belišće-Našeg radija!

I jednakim žarom, nadom i željom snivamo i još jednu sjajnu kapu u tom našem slapu, onu u kojoj blještavim slovima piše: Srednja obrtnička škola Belišće!

I kapaju našim gradom kapi naših potreba, želja i snova.

I malo, pomalo, dršćući u tisuće šara, nazire se sjaj i slapa naših nadanja i vjere u ljepšu i sretniju budućnost našega Belišća.

Osvjetljavajući i okrepljujući ono što je u našem gradu jedino nepromjenjivo i neprocjenjivo: neopisivo toplu, radničku, umjetničku, kulturnu, sportsku, ponosnu „barabersku“, belišćansku dušu!

Već istaknuh na početku kako mi, koji danas vodimo gradsku upravu Belišća, ove povjerene nam dužnosti obnašamo samo trenutno.

Jer svatko od nas mora uvijek biti svjestan toga kako ćemo i mi, kao i naši prethodnici, neupitno jednoga dana biti bivši. Prije ili poslije.

I da s nama, kao niti s bilo kim drugim, niti je sve počelo, niti će sve završiti.

Ali dok imamo pravo i obvezu ispunjavati očekivanja naših sugrađana, sve što radimo trebamo raditi svim srcem, dajući od sebe sve što možemo i znamo, pa i više od toga.

Jer to naši sugrađani od nas s pravom i očekuju.

I svjesni istine da plodovi našega rada nisu uvijek samo uspjesi već i propusti.

I ma koliko oni bili nenamjerni, kakvi uistinu i jesu, oni postoje i svjesnost o njihovom postojanju dobro je došla upozorba o ljudskoj nesavršenosti te poticaj njegovanjz težnje za zajedničkim djelovanjem, međusobnim uvažavanjem i ljudskim poštivanjem.

I onda kada se u mnogočemu, prije svega politički, možda i ne slažemo.

Ali želim vjerovati da svi mi koji živimo u Belišću to naše Belišće jednako i iskreno i volimo. Ponosni na njegovu 131. godišnju povijest, svjesni ljepota i teškoća njegove sadašnjosti i želeći mu ljepšu i sretniju budućnost, priželjkujemo njegov napredak i razvoj.

Na dobrobit naših umirovljenika, naše djece, unučadi i njihove djece, na dobrobit svih nas.

Na rajsku radost onih koji su u temelje naše današnje slobode utkali i svoje živote.

Ponosni na bogatstvo činjenice da su našu belišćansku industriju desetljećima gradili i razvijali pripadnici više od 20 narodnosnih skupina, da su se , živeći i radeći u teškim uvjetima, molile različite molitve i nosile različite uniforme, da se u Belišću govorilo brojnim različitim jezicima, zbog svih njih kojih danas više nema među nama, ali i zbog svih onih koji danas izgubiše priliku svojim radom i trudom prehranjivati svoje obitelji i koji su primorani gledati kako im djeca odlaze trbuhom za kruhom u druge hrvatske, ali i udaljene svjetske krajeve, pri kraju ovoga govora ima potrebu reći i sljedeće.

One koji Belišću zgriješiše gramzivošću i rasprodajom zajedničkog, desetljećima stvaranog i stjecanog narodnog, belišćanskog, radničkog blaga, kao i one čije su duše još uvijek ispunjene slatkorječivom prijetvornošću, ali i zadojene i grijehom mržnje, kao i sve nas, u svrhu trajnog upozorenja i budnosti, podsjećam na Biblijske riječi:

"Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi. Po njihovim plodovima ćete ih prepoznati.

Bere li se s trnja grožđe ili s bodljike smokve? Tako svako dobro stablo rađa dobrim plodovima, a nevaljalo stablo rađa plodovima zlim.

Ne može dobro stablo donijeti zlih plodova niti nevaljalo stablo dobrih plodova.

Svako stablo koje ne rađa dobrim plodom siječe se i u oganj baca.

Dakle: po plodovima njihovim ćete ih prepoznati."

Kako istinito zvuče riječi Svetoga Pisma:

„Ne dajte svetinje psima! Niti svojega biserja bacajte pred svinje da ga ne pogaze nogama pa se okrenu i rastrgaju vas.“

No, vjerujući u snagu ljubavi i praštanja i onda kada griješimo, uvjeren prije svega u vrijednosti djela, a ne samo riječi, svim prošlim i sadašnjim Belišćankama i Belišćanima, na kraju želim poručiti: svima vama i vašim obiteljima iskreno čestitam 01. svibnja, Dan grada Belišća, blagdan svetog Josipa Radnika i međunarodni praznik rada!

S porukom optimizma, nade i vjere, neka naša ne preduga, ali bogata prošlost svima nama bude putokaz i svjetlo na putu iz naše današnjice u bolju, sretniju, ljepšu, bogatiju i razvijeniju sutrašnjicu!

Hvala svima, svim Belišćankama i Belišćanima, hvala Osječko-baranjskoj županiji, resornim ministarstvima Vlade RH, predstavnicima državnih agencija, institucija i tvrtki, hvala svim vijećnicima Gradskoga vijeća i svim djelatnicima gradske uprave, i veliko hvala svim saborskim zastupnicima na trudu i potpori u ostvarenju naših projekata i stvaranju uvjeta za razvijenije i ljepše Belišće.

Jer zajedno zaista vrijedimo mnogo, zajedno smo snažni, zajedno možemo sve!

Zajedno uistinu jesmo Belišće, ponosno, industrijsko, radničko, umjetničko, kulturno i sportsko!

I zajedno nam u srcima odzvanjaju stihovi: „Volim te, volim, Belišće moje…“!

Čestitajući svim dobitnicima ovogodišnjih javnih priznanja, svima vama dragim i poštovanim nam gostima želim ugodan boravak u našem Belišću sa željom da svi zajedno, nakon ove svečane sjednice, zajedno provedemo vrijeme u, vjerujem ugodnom druženju s našim sugrađanima, na desnoj obali rijeke Drave, „kod pijeska“.

Baš kao što je i nekada bilo, u duhu naše ponosne radničke tradicije.

 

Neka je sretan 131. rođendan našem voljenom Gradu Belišću!

A naš rođendanski poklon našemu Gradu bit će i dalje naš nesebičan trud i rad, za bolju i svjetliju budućnost našega Belišća, svih Belišćanki i svih Belišćana!

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 622 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu