MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

OTKUP ŽIRA:Šumarija Valpovo u samo pet dana preuzela čak 24 tone žira

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO I ove je godine Šumarija Valpovo preuzimala žir hrasta lužnjaka od skupljača s područja Valpovštine.

Za razliku od prošle godine, urod žira nije bio obilan, no poznato je da hrast obilno plodonosi svake pete godine. Unatoč tome, djelatnici Šumarije preuzeli su potrebne količine žira od 24 tone u svega pet radnih dana.

Cijena skupljanja žira do 13. listopada iznosila je 4,5 kuna po kilogramu bruto, no zbog loših vremenskih i općenito otežanih uvjeta skupljanja žira, a i slabijeg odziva sakupljača, Uprava Društva donijela je 13. listopada odluku o povećanju cijene na 5 kuna kako bi motivirala stanovništvo da u što kraćem roku skupi žir kako bi se spriječilo opadanje kvalitete i truljenje.

- Skupljači su znali da je za skupljanje žira potrebno ishoditi dozvolu bez koje se žir nije mogao predati, a u dozvoli je bilo navedeno na kojim se lokacijama smije sakupljati žir. Kvaliteta žira na prvi je pogled odlična, no klijavost i vitalitet sjemena tek se mora ispitati u Hrvatskom šumarskom institutu u Jastrebarskom - kaže upravitelj Šumarije Valpovo, mr.sc. Dalibor Tonc.

Šumarija će žir koristiti za podsadnju u sastojinu, odnosno šumu, jer iduće godine počet će oplodna sječa 128 godina stare šume. Površina za podsadnju, u odnosu na prošlih 70 hektara, ove je godine 15 hektara u šumskom predjelu Lipovac, kod lugarnice Jarčevac.

Prema Tončevim riječima, sada se ta površina ograđuje niskom ogradom u dužini od 1,8 kilometara radi žira od divljih svinja. Nakon ograđivanja u šumu će se unijeti preuzeti žir i razbacati po površini, budući da urod žira na postojećim stablima nije zadovoljavajući. Žir će ove godine zbog bujne vegetacije razbacati ručno radnici šumarije Valpovo te radnici zaposleni preko Agencije za povremeno zapošljavanje. U ograđivanju površine sudjeluju i članovi LD Jastreb iz Petrijevaca. Dio žira bit će unesen i u šume na području šumarija Darda i Batina u Baranji. L. Aničić

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 892 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      TRAVANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu