MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

GO HDZ Belišće:Belišće treba znati

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Vijećnici u Gradskom vijeću iz Hrvatske demokratske zajednice u srijedu su poslijepodne organizirali konferenciju za tisak, na kojoj su iznijeli detaljna obrazloženja zbog čega su bili protiv usvajanja predloženog proračuna gradonačelnika u iznosu od oko 45 milijuna kuna.

 

U ime vijećnika i Gradskog odbora HDZ-a konferenciju je otvorio Marko Pavić, a govorili su Dinko Huis i Branko Šmit.

- Vijećnici Hrvatske demokratske zajednice predlagali su 7 amandmana na predloženi proračun kojima su tražili povećanje predloženih postojećih stavki. Svi amandmani su odbijeni i nisu usvojeni na Gradskom vijeću, osim jednog koji smo povukli prije glasanja jer se gradonačelnik očitovao kako je taj amandman sadržan u prijedlogu proračuna pod drugom stavkom i bit će izvršen tijekom 2014., rekao je na početku konferencije Dinko Huis.

Amandmani su se odnosili na socijalnu pomoć stanovništvu, ulaganje u znanje, nabavku i ugradnju sprava za ulično vježbanje, dodjelu sportskih stipendija i jednokratnih naknada, sanaciju pješačkih staza, uređenje Hrvatskog doma i sadnju drvoreda u Veliškovcima.

- U predloženom prijedlogu Proračuna grada Belišća za 2014. predložena je socijalna pomoć stanovništvu u iznosu 1.205.000 kuna (od toga Grad Belišće 920.000 kn, a 285.000 kn OBŽ) dok je za 2013. iznos socijalne pomoći bio 1.796.000 kuna – dakle za više od pola milijuna kuna veći, naglasio je Huis.

-Držimo da Grad Belišće u 2014. godini treba pokazati veću osjetljivost za pitanja vezana uz socijalnu pomoć stanovništvu izdvajajući za tu svrhu veća sredstva. Ovo pogotovo s obzirom na sve veću ekonomsku krizu u društvu i veliku nezaposlenost na području našeg Grada, omogućujući time upravo pomoć u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba i podršku pojedincu, obitelji i skupinama, s ciljem unapređenja kvalitete života i osnaživanja naših građana u samostalnom zadovoljavanju osnovnih životnih potreba te njihovog aktivnog uključivanja u društvo.

Predlagali smo da se stoga da se ova stavka proračuna za 2014. godinu poveća ukupno za 220.000 kuna.

Ulaganje u znanje i intelektualni kapital jedna je od najboljih investicija i osnovni preduvjet jačanja konkurentnosti našeg društva. U predloženom prijedlogu Proračuna grada Belišća za 2014. predloženo je stipendiranje 20 studenata s po 900 kuna. Navedeni prijedlog pozdravljamo, jer je u skladu s predloženim amandmanom za 2013. godinu.

Međutim, držimo da Grad Belišće u 2014. godini treba pokazati još veću osjetljivost za pitanja vezana uz kvalitetu studentskog života, podržavajući veći broj studenata stipendiranjem. Ovo pogotovo s obzirom na sve veću ekonomsku krizu u društvu i nemogućnost velikog broja obitelji da svojoj djeci omoguće nesmetano studiranje u smislu materijalnih uvjeta.

Predloženo je stoga da se broj stipendista poveća za pet tako da bi Grad Belišće u 2014. godini stipendirao 25 studenata.

Na prijedlog naših sugrađana sportaša ovim smo amandmanom pokušali utjecati na potrebu izdvajanja sredstava za dodjelu sportskih stipendija kategoriziranim sportašima i jednokratnih naknada sportašima pozvanih u sastav nacionalnih selekcija.

Ovim putem založili smo se i za donošenje „Pravilnika o kriterijima dodjele sportskih stipendija i jednokratnih naknada za darovite sportaše Grada Belišća“. Navedenim Pravilnikom utvrdili bi se uvjeti i način ostvarivanja prava na dodjelu športskih stipendija kategoriziranim sportašima i jednokratnih naknada sportašima pozvanih u sastav nacionalnih selekcija, u okviru sredstava koja se osiguravaju u Proračunu Grada Belišća u Programu javnih potreba u sportu. U okviru ovoga amandmana je bio i Troškovnik koji je izrađen temeljem podataka dobivenih sa službenih stranica HOO –a, te je vidljivo kako je ukupni godišnji trošak/izdatak za ovu namjenu ukupno 51.400 kuna kako je i bilo predloženo povećanje proračuna.

„Ulično vježbanje“ predstavljeno je kroz amandman u sklopu inicijative Savjeta za Sport kao radnog tijela Mjesnog odbora Belišće i skupine entuzijasta naših sugrađana.

Svi inicijatori ističu kako se ovim projektom podiže kvaliteta življenja u našem gradu i zato zaslužuje našu punu potporu. Želimo da se naši mladi ljudi, ali i građani svih generacija što više bave aktivnostima koje pozitivno utječu na njihovo zdravlje a ovakvo vježbalište je jedan od koraka prema definiranju Belišća kao zdravog grada.

Temeljem sastanaka održanih s inicijatorima istaknuta je potreba nabavke 8 sprava za ulično vježbanje kako bi se napravio „Street Workout Park“. Prijedlog je da „Street Workout Park“ bude smješten u okviru Sportskog Parka Belišće.

Dakle 8 sprava za ovu namjenu prema nabavnoj cijeni koštaju ukupno 41.250 kn (zajedno s PDV-om). U cijenu je uključena i ugradnja sprava.

Radi podizanja kvalitete života u prigradskom naselju Veliškovci predložili smo da se za sanaciju pješačkih staza u Veliškovcima poveća predložena proračunska stavka za ukupno 24.000 kuna (u proračunu je 6.000 kn). U Veliškovcima ima oko 4.700 metara pješačkih staza od kojih je oko 70% devastirano odnosno zahtjeva sanaciju.   

Zbog istih razloga predloženo je amandmanima i uređenje Hrvatskog doma i sadnja drvoreda“ rekao je Huis.

No to nije sve.

-Razlozi zbog kojih je klub vijećnika HDZ-a grada Belišća glasao protiv prijedloga proračuna gradonačelnika je i reorganizacija gradske uprave pri čemu dolazi do povećanja administracije i ustroja odjela pod nazivom tajništvo koje smatramo nepotrebnim. U ovom trenutku grad Belišće ima pet pročelnika a sada će dobiti još i tajnika s koeficijentom plaće kao i pročelnici. Podsjetili smo na sjednici kako je donedavno gradska uprava funkcionirala samo s jednim pročelnikom i jednim tajnikom.

Samim time smatramo da se neopravdano gomila administracija na štetu proračuna i posebno građana grada Belišća koji sve to plaćaju.

Istovremeno, ono što nije popratio niti jedan medij jest činjenica da je gradonačelnik već povećao plaće svojim zamjenicima koji profesionalno obnašaju svoju dužnost što je također udar na džep građana.

Što se tiče poduzetništva dovoljno je reći da su smanjeni poticaji poduzetnicima za novozaposlene s 5.000 kn na 1.000 kn, a umirovljenicima su smanjene uskrsnice s 300 na 100 kuna.

Smanjenja su i sredstva za udruge u području kulture i socijalne i zdravstvene skrbi :

- u području kulture je prema predloženom proračunu za 2014. godinu za tu namjenu predviđeno samo 40.000 kn, dok je taj iznos za 2013. godinu bio 112.000 kn.

- u području socijalne i zdravstvene skrbi je prema predloženom proračunu za 2014. godinu za tu namjenu predviđeno samo 89.600 kn, dok je taj iznos za 2013. godinu bio 125.000 kn.

Isto tako smatramo da predloženi proračun apsolutno ne doprinosi ravnomjernom razvoju svih prigradskih naselja u što smo se uvjerili i na samoj sjednici kroz odbijanje naših amandmana za Veliškovce.

Sve su ovo razlozi zbog kojih je klubu vijećnika HDZ-a prijedlog proračuna gradonačelnika bio neprihvatljiv.

U rad konferencije uključio se i Branko Šmit, koji se osvrnuo i na neke odluke vezane za rad Gradske uprave.

-Temeljem najava jačanja gospodarskog sektora i razvojnog smjera, primjećujemo i upozoravamo da je novi gradonačelnik u gradu Belišću jačao hladni pogon grada Belišća i poticao nova zapošljavanja koja su samo na teret Gradskog proračuna. U prvih pet mjeseci svog mandata Grad je opterećen za pet novih plaća:

Plaća zamjenika gradonačelnika, turističkog djelatnika, tajnika grada, direktora poduzetničkog inkubatora, ravnatelja Centra za kulturu

Isto tako povećani su koeficijenti za plaću zamjenika gradonačelnika i pojedinih djelatnika Gradske uprave.

Plaća zamjenika gradonačelnika porasla je za 8,5 % ili za 949,00 kn mjesečno.

Smatramo da je povećanje plaća nerealno zbog loše gospodarske situacije na području Grada i da je neodrživo i nerealno da plaće u Gradskoj upravi rastu dok plaće u realnom sektoru padaju.  

Na tragu najavljenog odricanja aktualnog gradonačelnika od plaće, posebno ističemo kako smatramo da se gradonačelnik nije odrekao gradonačelničke plaće, jer na nju nije niti imao zakonsko pravo jer je odabrao primati veću plaću, plaću saborskog zastupnika, zaključio je Šmit.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 622 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu