MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Petrijevačke ceste sve opasnije: Nema odgovornih za milijunske štete?

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PETRIJEVCI Ne stišava se bura nezadovoljstva mještana i vozača zbog uništenih prometnica u Petrijevcima.

Kao što smo već pisali, nakon zatvaranja državne ceste D34, lokalne ceste teško su oštećene prolaskom golemih teretnih kamiona i velikom frekvencijom prometa koji se već tri mjeseca slijeva s Podravske magistrale te duge, snježne zime, koja je, prema riječima vozača, od cesta napravila “puding”. O ogorčenju stanovnika Mlinske i Kolovodvorske ulice, te dijela Ulice Dore Pejačević koju su vozači otkrili kao novu mogućnost prolaska kroz zavojite Petrijevce, ne treba niti govoriti, jer uz stalno strahovanje za vlastitu sigurnost, nemoćno pokazuju napukle fasade na kućama, oštećene zidove, stolariju i pukotine na krovištu, posebno starijih kuća, nastale kao posljedica rezonancije zbog teškog prometa. Mještani kažu da imaju osjećaj kao da su neprestano na tračnicama i zanima ih tko će im nadoknaditi svu tu štetu…

Njihova noćna mora, kojoj bi kraj mogao doći za približno pet tjedana, odnosno sredinom ožujka, počela je sasvim bezazleno, 18. studenoga prošle godine, kada je zbog radova na nadvožnjaku na dionici autoceste koridora 5C, kod Petrijevaca zatvorena tamošnja dionica državne ceste D34, a sav promet preusmjeren na lokalne ceste kroz Petrijevce prema dionici D2 državne ceste koja povezuje Bizovac i Osijek. To je trebalo biti samo privremeno rješenje do 22. prosinca do kada su trebali biti završeni radovi na nadvožnjaku, s obzirom na to da obilazni cestovni pravci nisu projektirani za veliki i teški promet na duže vrijeme. A onda je došla neočekivana vijest - zbog loših vremenskih uvjeta i radova koji se nisu uspjeli izvesti u planiranom roku, državna cesta neće biti otvorena do 15. ožujka, a do tada sav će se promet odvijati obilaznim pravcima kroz Petrijevce. Petrijevčani i vozači očekivali su da će se radovi na nadvožnjaku nastaviti, no kada su 22. prosinca svi radovi koje izvodi zagrebački Viadukt d.d. prestali, a na priču se nadovezao iznimno snježan i hladan siječanj, bilo im je jasno da stvar izmiče kontroli i da će oni platiti najveći ceh gradnji prometne infrastrukture na koridoru sa svojim gotovo potpuno uništenim prometnicama i mostićima, oštećenim stambenim objektima i životom u neprestanom strahu, a vozači sa svakodnevnim oštećenjima na vozilima.

HC upućuje na HAC

Tražeći krivca za takvu situaciju mnogi upiru prstom u Hrvatske ceste koje su dale dozvolu da preusmjeravanje prometa na ovaj pravac traje toliko dugo. No u toj tvrtki odgovornost odlučno odacuju naglašavajući kako Hrvatske ceste nisu investitor građevine zbog koje je došlo do zatvaranja državne ceste D34. Naglašavaju da su investitor Hrvatske autoceste te da je izvođač radova - tvrtka Viadukt - bio dužan naći rješenje za odvijanje prometa tijekom izgradnje devijacije i nadvožnjaka na cesti D34. Na naše pitanje o eventualnoj gradnji 'bajpasa' u vrijeme izvođenja radova, umjesto preusmjeravanja na lokalne ceste, u HC-u kažu da to nije bilo moguće zato što bi on prolazio preko čestica koje nisu u vlasništvu HC-a te bi ih trebalo otkupiti, odnosno ishoditi služnost, što bi bilo višestruko skuplje od sanacije oštećenih prometnica. Također, trasa 'bapasa' prelazila bi preko velikog kanala koji je pod upravljanjem Hrvatskih voda, a preko kojega bi bilo potrebno sagraditi most kako bi se omogućio promet. “Napominjemo kako Hrvatske ceste ne mogu znati, budući da nisu investitor predmetnih radova, prije izdavanja suglasnosti da li će izvođač izvoditi radove ili neće. Podrazumijeva se da je zatraženo zatvaranje kako bi se radovi i izvodili. Budući da je državna cesta D34 bila raskopana, nije bilo moguće vratiti promet po njoj, a nakon što je utvrđeno da izvođač ne izvodi radove za koje je suglasnost izdana”, pojašnjavaju u Hrvatskim cestama.

Bez boljeg rješenja?

U priopćenju se napominje i da je suglasnost izdana za radove čiji je završetak bio predviđen do 31. prosinca 2016. godine. Budući da izvođač radove nije uspio obaviti u predviđenom roku, a raskopao je državnu cestu D34 u zoni trase autoceste pa je bilo nemoguće uspostaviti sigurno prometovanje državnom cestom, u Hrvatskim cestama bili su prisiljeni produljiti suglasnost sukladno zahtjevu Viadukta. “Hrvatske ceste ne smatraju se odgovornima za stanje prometnice u Petrijevcima, budući da njome upravlja Uprava za ceste Osječko-baranjske županije, a koja je dala suglasnost za preusmjeravanje prometa istom. Ako je postojalo saznanje da predmetna cesta ne može izdržati opterećenje od prometa koji se odvija na njoj, nije trebala biti izdana suglasnost, nego je trebao biti predložen drugi pravac, iako smatramo kako bi na tom području svaki drugačiji obilazak prouzročio još veće štete na prometnicama. Isto tako ponavljamo i da je suglasnost izdana u svrhu izvođenja radova”, službeno je stajalište Hrvatskih cesta.

Viadukt bez komentara

I dok u tvrtki koja je glavni izvođač radova (zagrebački Viadukt d.d.), poručuju kako ne mogu davati informacije o projektu, jer je za to potrebno obratiti se investitoru projekta gradnje koridora 5C, odnosno Hrvatskim autocestama d.o.o. U HAC-u nam je rečeno da će trošak sanacije nastale štete u Petrijevcima, koja se već sada procjenjuje u milijunskim iznosima, pasti na teret izvođača radova, odnosno Viadukta, na temelju Ugovora o gradnji dionice autoceste A5, u dogovoru s Hrvatskim cestama i Županijskom upravom za ceste.

Također, iz HAC-a su naglasili da se dinamika izvođenja radova odvija sukladno planu građenja, da je uvjetovana i vremenskim prilikama i da će radovi biti završeni u planiranom roku, odnosno do 15. ožujka.

Do tada će Petrijevčani bar još pet tjedana sa zebnjom promatrati kako se tijekom cijeloga dana na njihovu nekadašnju cestu kamionima i bagerima navozi šljunak i sitno kamenje koje vozila za nekoliko sati jednostavno raznesu pa se posao ponavlja nekoliko puta na dan. Unatoč ograničenju brzine, tvrdi stanovnica Kolodvorske ulice, mnoštvo je neodgovornih vozača koji se ograničenja ne pridržavaju te udvostruče, pa i utrostruče propisanu vožnju od 30 kilometara na sat. A iste ceste svakodnevno prelazi i mnoštvo djece na putu do škole…

Lidija ANIČIĆ

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 782 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Brzi i pouzdani!