Nastavljena tradicija uspješnog djelovanja pčelara Valpovštine

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO  Sinoć je održana izborna godišnja skupština Udruge pčelara Valpoština iz Valpova, jedne  od najstarijih udruga pčelara u Hrvatskoj.

 

Udruga je osnovana davne 1882. godine, a dugogodišnje postojanje, kontinuiran i stručan rad očituje se brojnim uspješnim članstvom.

Skupštinu je pratilo 83 od 120 članova te brojni gosti iz susjednih pčelarskih organizacija, institucija i udruga, a posebno su pozdravljeni gradonačelnik Valpova Leon Žulj i dr Željko Kraljičak, zamjenik Župana Osječko-baranjske županije, koji su pozdravili sudionike, čestitali na postignutim rezultatima i poželjeli jednako uspješan rad u narednom mandatnom razdoblju.

O radu u proteklom razdoblju izvješće je podnio predsjednik Mario Fišer,posebno naglasivši kontinuitet u organizaciji regionalne manifestacije „Dani meda u Valpovštini“ koja je postala nezaobilaznom tradicijom s snažnim prezentacijskim programom u sklopu kojeg se održvvaju međunarodni stručni skupovi, degustacija i prodaja pčelinjih proizvoda, radionice na otvorenom.

U izvješću je također istaknuta aktivnost u sklopu IPA projekta“ Panonian Bee“ pa su članovi ove udruge dobili tri elektronske vage i 21 komplet pčelarske opreme. S ponosom je naglasio djelovanje pčelarskog podmlatka u sklopu Učeničke zadruge „Karašica“ u osnovnoj školi Matije Petra Katančića u Valpovu kojeg vodi Matija Bartolović.

Udruga je sudjelovala u humanitarnim aktivnostima dijeleći veće količine meda i pčelinjih proizvoda potrebitima na području Valpovštine. S velikim je zadovoljstvom naglašeno da su stvoreni bolji uvjeti za rad udruge, jer su riješili problem društvenih prostorija, zahvaljujući razumijevanju Grada Valpova, a također je ostvarena i zadovoljavajuća financijska potpora svih jedinica lokalne samouprave i nadležnog ministarstva pa se godišnje ostvari pedesetak tisuća kuna prihoda.

Ustrajati na stručnom osoposobljavanju pčelara temeljna je aktivnost Usdruge i u narednom razdoblju, kao i sudjelovanje u projektu Izgradnje i opremanja poduzetničkog inkubatora u Valpovu za pčelare s poodrulčja Valpovštine.

U nastavku Skupštine razriješeno je staro rukovodstvo, a izabrano novo.

U novi Upravni odbor izabrani su : Josip Petrović, Mijo Rončević, Ivica Strugačevac,Vladimir Vicić, Tomica Petric, Dalibor Vidaković, Vladimir Runje i Mario Fišer

Nadzorni odbor: Duško Petrović, Jozo gazdić i stjepan Herega

Sud časti: Stjepan Sever, Čedomir Vukosavljević i Goran Uhernik

Pašni povjerenik: Dalibor Mihaljević

Skupština je, u skladu s tradicijom završena druženjem članova i njihovih gostiju.