Gradit će Dom kulture “Fabijan Šovagović”

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

LADIMIREVCI Dom vrijedan  9milijuna kuna služit će kao Dom kulture i spremište Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

 

Gradsko vijeće Valpova na svojoj je posljednjoj sjednici dalo potrebnu suglasnost za provedbu ulaganja na području grada Valpova za Dom kulture “Fabijan Šovagović” i vatrogasno spremište DVD-a Ladimirevci, čime su se stvorili preduvjeti za prijavu istog projekta na natječaj iz Programa ruralnog razvoja.

Grad nositelj

Taj projekt vrijedan je gotovo devet milijuna kuna, preciznije 8.836.332,20 kuna, od čega se računa da će Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj financirati više od 6,7 milijuna kuna, a ostatak od 2,1 milijun kuna podmiriti Grad Valpovo koji je nositelj istog projekta. Za novo ulaganje koje se u ovom najvećem prigradskom naselju grada Valpova čeka već desetljećima Ladimirevčani su, prema riječima predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Gorana Ivanovića-Laca, stvorili preduvjete još prije nekoliko godina kada su vlastitim snagama srušili stari Društveni dom u središtu sela, gdje bi trebala početi gradnja novog objekta posvećenog najpoznatijem Ladimirevčaninu i velikanu hrvatskog glumišta Fabijanu Šovagoviću i objekata prijeko potrebnih lokalnom DVD-u.

Javne zgrade Dom kulture “Fabijan Šovagović” i zgrada Vatrogasnog spremišta izvest će se na jednoj parceli kao dvije odvojene funkcionalne cjeline. Zgrada Doma kulture smještena je na sjevernoj strani parcele, dok je zgrada Vatrogasnog spremišta smještena u unutrašnjosti parcele. Dom kulture izvest će se kao građevina sastavljena od dva osnovna dijela: polivalentne trodijelne dvorane i njezina servisnog dijela koji se sastoji od ulaza, sanitarnog čvora, kuhinje i spremišta za hranu i opremu, ukupne brutopovršine 547,51 četvorni metar. Zgrada vatrogasnog spremišta DVD-a Ladimirevci je pak katnica u kojoj su u prizemlju sadržane garaže za vatrogasna vozila i spremište opreme, a na katu prostori vatrogasaca sa sanitarnim čvorom, ukupne brutopovršine 223,36 četvornih metara. Ona će se prislanjati na postojeći plato na Trgu Fabijana Šovagovića, a u sklopu budućeg građevinskog zahvata planira se riješiti i problem gradnje i izvedbe novog kolnog priključka, kompletne infrastrukture i pješačkog pristupa do pločnika.

Ponose se poviješću

Uz parcele je planirano i 12 parkirnih mjesta do kojih se dolazi cestom, koja ujedno služi kao pristup vatrogasnih vozila spremištu, a ovim projektom koji je izradio pokojni valpovački arhitekt rodom Ladimirevčanin Stjepan Ivanović, a doradio ga i dovršio njegov sin Domagoj, također arhitekt, predviđeno je i opremanje zgrade Društvenog doma i vatrogasnog spremišta.

U Ladimirevcima nikada nisu skrivali koliko se ponose svojom bogatom kulturnom poviješću koja se ogleda i u bogatom kulturnom nasljeđu te smatraju da slijedom toga sa svojih više od 1500 stanovnika, prema posljednjem popisu, itekako zavrjeđuju dobiti objekt ovakve vrste. Naime, na području Ladimirevaca djeluju brojne udruge (Udruga Mladi poduzetnik, Udruga mladih LA, UŠR Amur, LD Srnjak, KUD Šokadija, Udruga sv. Vinka Paulskog, Umirovljenička zadruga Ladimirevci, MK Faust) te se odvija bogatstvo društvenih, sportskih aktivnosti i kulturno-umjetničkih manifestacija. Kako se u Ladimirevcima rodio velikan hrvatskog glumišta Fabijan Šovagović, tradicionalno se njemu u čast svake godine održava kulturna manifestacija “Šovini dani” uz “Ladimirevačke dane”.

- Budući da se aktivnosti u nedostatku prikladnijeg prostora za ovakve namjene već godinama održavaju u sportskoj dvorani osnovne škole, zabilježen je pad posjećenosti kulturno-umjetničkih manifestacija na području naselja Ladimirevci, ali je povećan interes gostovanja KUD-a i ostalih udruga s područja naselja u druga mjesta koja su etablirala objekte za humanitarne i društvene djelatnosti i neprofitne aktivnosti radi podizanja razine življenja - kažu u Mjesnom odboru.