MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Gripa je pred vratima

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Danas je započelo cijepljenje protiv gripe, a građani se uobičajeno mogu cijepiti kod svojih obiteljskih liječnika i u zavodima za javno zdravstvo, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Za ovu sezonu gripe na području Županije osigurano je 18.000 doza cjepiva, kao i prošle godine, rekao nam je prof. Kužul iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, a za liječnike na području Valpovštine stiglo je 2180 doza  trovalentnog cjepiva. S obzirom na viruse koji će cirkulirati u populaciji, ovogodišnje cjepivo sadrži sojeve virusa A - H1N1 i H3N2, i virus B, kao i lani.

Dobro je cijepiti se...


Cijepljenje se preporučuje osobama starijim od 65 godina, kroničnim bolesnicima, uključujući i djecu, a posebno onima sa srčanim i plućnim bolestima, dijabetičarima i transplantiranim osobama, te zdravstvenim djelatnicima za koje je cijepljenje besplatno. Također, cijepiti bi se trebale i trudnice koje imaju kronične bolesti nakon prvog tromjesečja trudnoće.

Stručnjaci upozoravaju da je gripa ozbiljna bolest s brojnim komplikacijama i smrtnim ishodima za koju ne postoji lijek, pa je jedina učinkovita mjera cijepljenje, nakon koje se stvara zaštita od virusa u roku dva do tri tjedna.

Prošle godine bilo je službeno prijavljeno 51.283 oboljelih od gripe, iako je stvari broj bio znatno veći. Od komplikacija je umrlo 27 osoba, što je najviše dosad, a niti jedna od tih osoba nije bila cijepljena.

Hoćete li se cijepiti protiv gripe?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Službeni podaci pokazuju da se lani cijepilo svega sedam posto populacije, rekao je voditelj Nacionalnog centra za influencu pri HZJZ-u Vladimir Draženović. Iako je gripa nepredvidljiva, ističe kako bi ovogodišnju sezonu mogao obilježiti veći broj oboljelih.

-Na području naše Županije cijepljenje je dobro prihvaćeno, potvrdio nam je prof. Kožul, tako da potrošimo sve doze koje dobijemo, a posebno je cijepljenje prihvaćeno među starijom populacijom.

-Uvijek kada se pojavljivao neki novi soj virusa, prve godine bilo je manje slučajeva nego druge godine, a obzirom da se lani prvi puta javio soj H3N2, razumno je upozoriti ljude da bi nas mogla čekati teža sezona influence, pa bi se svi koji to žele trebali cijepiti na vrijeme", kaže Draženović.

U HZJZ-u napominju kako su najčešće nuspojave cijepljenja blage i spontano prolaze u roku dan-dva, to mogu biti oteklina i crvenilo na mjestu primjene, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima i glavobolja.

Djelotvornost cjepiva protiv gripe različita je od sezone do sezone, a ovisi o tome u kojoj se mjeri cirkulirajući sojevi virusa poklapaju s cijepnim sojevima, o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i tome je li osoba cijepljena prethodnih godina.

U sezonama kada se sojevi dobro podudaraju, djelotvornost cjepiva se kod zdravih odraslih osoba kreće oko 70 posto, dok je u pravilu niža kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima.

U nekim sezonama djelotvornost može biti vrlo niska, primjerice 20-30 posto, no kod osoba kojima je gripa ozbiljna prijetnja zdravlju čak i smanjenje rizika od gripe za 20 posto bolje je nego da te osobe ostanu nezaštićene, ističu u HZJZ-u.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 771 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

LJETNA STANKA

 

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu