MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Lisica – jedina žrtva zajedničkog lova

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ZELČIN Već dvadesetak godina Lovačka društva „Jelen“ iz Zelčina i „Fazan iz Bizovca u zimsko doba organiziraju zajednički lov.

Tako je bilo i u nedjelju, 17. prosinca, a planiran je zajednički lov na visoku divljač - divlje svinje, lisice i čagljeve.

Zborno mjesto za brojne lovce iz ova dva prijateljska društva, ali i sa druge iz susjednih lovačkih društava bila je Lovačka kuća Mazgala, nedaleko Harkanovaca. Već u rano jutro počeli su pristizati lovci iz svih smjerova, a domaćini, predsjednici društava Vlado Benko i Danijel Drlje sa suradnicima pozdravljali su goste i dakako – ponudili doručak, jer predstoji višesatni lov u ravničarskim, šumskim predjelima.

Pripravnici, kako i dolikuje,  već su pripremili meso i kobasice, zagrijali roštilj, a glavni je pečenjar Hrvoje Matijanić, za roštiljem spretan i vješt kao i u automobilskom servisu.

Unatoč dobrim pripremama za predstojeći novinarski zadatak, zaboravio sam ponijeti nož, a posuđeni lijepi, gravirani džepni nož postao je prvi trofej ovoga lova. Predsjednik LD Jelen, Vlado Benko, velikodušno mi poklanja svoj nož na uspomenu i dugo sjećanje.

Prijateljsko časkanje potrajalo bi do unedogled da nije zakazan zbor i postrojavanje prije polaska. Sudionike lova, domaće lovce, ali i brojne gosti,među kojima i lovica Melita Šoštarec iz Našica, pozdravili su najprije predsjednici, a potom i lovnici, Mario Korošić i Antun Kalkan, koji su pomno isplanirali rutu, pojasnili smjerove kretanja i razdvojili lovce u dvije grupe. Jedni će pogoniti divljač, a druga grupa – loviti.

Vrijeme hladno, led zarobio pliće lokvice, na travi debeo sloj mraza.

Moj je mentor i vodič svestrani Mario Kokić. Znamo se iz vatrogasaca, ali je on i vrstan strijelac i puca iz oružja „velikog kalibra“, a u Lovačkom je društvu „dolovnik“, pomoćnik Mariju Korošiću.

Nakon dogovora, sjeda se u automobile, razdvajamo se i dvije grupe, a naša, ona koja će loviti, odlazi do jedne od bušotine „crnog zlata“ u okolici Štefkovice, nedaleko Širokog dola, šume u kojoj će se loviti. Odabrao sam grupu koja će loviti, misleći da su mi tako veće šanse da u što manje prijeđenih kilometara, ugrabim neku od životinja u objektiv foto aparata. No, pokazalo se da će jedine životinje  koje ću snimiti biti četiri fazana i jedna ubijena lisica.

-Prije nekoliko dana pao je snijeg na Papuku, a tada se divlje svinje spuste s papučkih obronka u slavonske ravničarske šume i očekivali smo dobar lov, pojašnjava slab ulov Mario.

- Međutim, prije neki dan, naglo je otoplilo, snijeg se otopio pa su se čini se, svinje ponovno povukle na Papuk.

Nitko od lovaca nije razočaran. Glavni cilj lova je ipak postignut, prošlo se kroz lovište, prošetalo, podružilo, a najbolje tek slijedi. Najviše zadovoljstva pokazao je Mario, jer je „upucao“ lisicu, jednim hicem iz puške s kojom se, s pravom, ponosi.

Prije povratka u Mazgalu, kratka vožnja kroz lovište do rubnih područja s ostalim lovištima u okruženju. Pred nama se otvara mreža dobih cesta koja vode kroz slavonsku ravnicu i povezuju bušotine s drugim prometnicama, a prolazimo i kroz naselja u kojima je, poput Marjanskih Ivanovaca, preostalo tek dvoje-troje stanovnika, a nakon njih, nažalost, ostat će potpuno napuštena.

Ponovno se okupljamo Kod lovačkog doma koji su lovci uredili dobrovoljnim radom i vlastitim ulaganjima.

-Najmanje dva dana u tjednu sudjelujemo u raznim aktivnostima u lovištu, pojašnjava mi Vlado Benko. Najčešće prihranjujemo divljač, pogotovo sada, zimi, kada životinje teže pronalaze hranu, ali obavljamo i druge poslove u lovištu ili oko društvenih prostora. Često nam se u aktivnostima pridruže i drugi lovci pa, kao danas, imamo i zajednički lov, a budući da smo otvoreno društvo- imamo članova iz mnogih mjesta Valpovština, ali i dalje, iz Osijeka i drugih susjednih područja, učinci nisu zanemarivi.

Bez obzira na skroman ulov, svi lovci odaju počast divljači, a zatim slijedi ručak. Majstor gulaša od divljači je Mladen Dorić, a ne nedostaje mu dobrog materijala. Nisu svi lovovi tako skromni poput današnjeg pa je u društvenim pričuvama bilo dovoljno mesa jelena i divlje svinje za obilan ručak kao podlogu za druženje i lovačke priče. 

 

  

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 901 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      TRAVANJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu