Svečano obilježena 27. obljetnica 107. brigade HV

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Na svečan način u četvrtak, 28. lipnja 2018. godine obilježena je još jedna obljetnica osnutka 107. brigade Hrvatske vojske, 27. po redu.

Već na svečanoj sjednici odana je počast svim poginulim pripadnicima 107. brigade, kao i svima koji su bili njezini članovi. Tom se prigodom ratni zapovjednik 107., brigadir Miroslav Štargl prisjetio utemeljenja brigade, toga 28. lipnja 1991. godine na zapovijed generala Martina Špegelja. Istaknuo je kako je kroz 107. brigadu HV-a prošlo 4500 vojnika, kroz postrojbe 107. domobranske pukovnije oko 3000, a kroz postrojbe Narodne zaštie oko 1500 vojnika. Svoj život za slobodu Hrvatske dalo je 40 pripadnika 107. brigade te četiri pripadnika 107. domobranske pukovnije, a ranjeno je 266 vojnika.

Prvim zapovjednikom imenovan je general pukovnik Slavko Barić koji se kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske obratio nazočnim braniteljima i članovima obitelji poginulih branitelja. Uz njega su se nazočnima obratili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora te predsjednika Vlade RH, župan osječko-baranjski Ivan Anušić, potom izaslanik Ministarstva obrane RH, prof. Tomislav Ivić te gradonačelnik Valpova Matko Šutalo. Svi su naglasili kako se žrtva poginulih vojnika ne smije zaboraviti te kako se u prisjećanju tih slavnih dana treba osjećati ponos.

MUZEJ 107. BRIGADE HV 

Gradonačelnik Matko Šutalo upoznao je nazočne branitelje, goste i uzvanike kako je, potaknut sjećanjem na naše VUKOVE S DRAVE, u projekt obnove valpovačkog dvorca Prandau Normann uvrstio Muzej 107. brigade hrvatske vojske kao spomen dom svima onima koji su stajali na braniku Domovine onda kada je bilo najpotrebnije. Nadalje, na idućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Valpova koja će se održati za dva tjedna gradonačelnik će predložiti da se 28. lipanj proglasi DANOM 107. BRIGADE HRVATSKE VOJSKE odnosno DANOM HRVATSKIH BRANITELJA. Na taj način još više će se oživjeti sjećanje na veliku žrtvu koju su pripadnici 107. brigade HV i 107. domobranske pukovnije podnijeli za sve nas.

Izaslanici predsjednice RH, predsjednika Hrvatskog sabora te Vlade RH, ministarstava, zapovjedništvo 107. brigade, gradonačelnici i načelnici gradova i općina iz zone odgovornosti 107. brigade i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijence i upalili svijeće kod spomen-obilježja 107. brigadi HV-a u Valpovu.

Nakon Svete mise u župnoj crkvi u Valpovu, svečano obilježavanje 27. obljetnice osnutka 107. brigade HV-a završeno je vojno-akrobatskom vježbom djelatnika Počasne satnije te koncertom Jazz orkestra Hrvatske vojske.