MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Žene koje pružaju pomoć u kući ne mogu biti zamjena za brigu o roditeljima i bliskim srodnicima

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo jučer je održao  sastanak s Centrom za socijalnu skrb Valpovo s kojim u partnerstvu provodi projekt Pomozi sebi, pomažući drugima – Crveni križ Valpovo.

Svrha sastanka bila je razgovor o korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi s područja Valpovštine. Zajednički je utvrđeno da postoji veći broj kućanstava koja već dugi niz godina nemaju najosnovnije potrebe za život poput tekuće vode i sanitarnog čvora koji je prijeko potreban za prevenciju bolesti i dostojanstveno starenje korisnika starije životne dobi. Okvirna procjena je da je takvih korisnika i kućanstava ima više od 15 ili 20 na našem području i da je nužno potrebno analizirati prioritete, detaljnije utvrditi potrebe i u suradnji s gradovima i općinama pronaći konkretne odgovore na potrebe. Zajedničkim naporima trebalo bi osigurati određeni broj nekretnina koje bi mogle koristiti osobe u sustavu socijalne skrbi koje nemaju adekvatne uvjete stanovanja.

Razgovorom o konkretnim korisnicima dotaknuli smo se i važnosti brige o starijem i nemoćnom članu obitelji. Zanemarivanje i nebriga za starijeg člana obitelji kažnjivo je djelo.  Svaka osoba u dobi od 65 i više godina zaštićena je od svakog oblika nasilja (Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji). Drugim riječima, članovi obitelji dužni su redovito brinuti o osiguravanju hrane i pića, lijekova, mijenjanju pelena, pružanju dr. zdravstvenih usluga o svojim bližnjima. Čak i u slučaju kada otputuju u druge zemlje zbog posla, dužni su osigurati alternativnu skrb, odnosno zamjenu za svoju odsutnost. Svaki oblik prijetnji, vikanja ili uznemiravanja starijih osoba od strane članova obitelji smatrat će se nasiljem i bit će prijavljeno policiji. Žene za pomoć u kući nikako ne smiju biti zamjena za članove obitelji i srodnike koji trebaju brinuti o svojim bližnjima jer je to osnovna vrijednost svakog čovjeka, a posebno vrijednost koja se ističe i promovira u našoj zemlji. Briga o bližnjem znači dati zahvalnost što postojimo, dati mali dio svog vremena bližnjem znači biti čovjek, voljeti bližnjeg kao samog sebe znači prakticirati vjeru u Boga.

                                   

    

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 402 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu