Uzbudljiv vatrogasni vikend u Valpovu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO U subotu prijepodne pripadnici DVD Valpovo na Tehničkom će zboru prikazati opremljenost, obučenost i spremnost za djelovanje u slučaju potrebe. Već sljedećeg dana, u nedjelju od 9 sati očekuje nas natjecanje u vatrogasnim vještinama najmlađih vatrogasaca na „Vatrogasnim igricama“.

Tehnički će zbor početi u 10 sati na središnjem valpovačkom trgu. Bit će to svojevrsna smotra osposobljenosti i opremljenosti vatrogasne postrojbe, a o stanju zaštite od požara na području grada Valpova nedavno su raspravljali i vijećnici Gradskog vijeća.

Tom su prigodom obaviješteni da na području grada u osam dobrovoljnih vatrogasnih društava djeluje 859 članova, a za intervencije je spremno 406 članova od čega je 128 vatrogasaca obavilo propisani liječnički pregled i osigurano je od povreda i nezgoda.

-U djelatnom sastavu je 54 % članova starosti od 18-40 godina, izvijestio je o kadrovskoj strukturi Stjepan Koški, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada.

-Nažalost, stanje na kraju ove godine će biti znatno lošije jer je evidentno povećano odlaženje  mlađih članova izvan područja djelovanja, naglasio je.

U prošloj godini u 61 intervenciji sudjelovao je 351 vatrogasac, a nedvojbeni je zaključak da postojeće stanje ljudskih resursa, njihova motiviranost i želja za obavljanjem vatrogasnih aktivnosti, kao i njihova brojnost, osiguravaju dovoljno  izvršitelja u slučaju bilo kakve potrebe, uključujući i rad na poplavama, koji zahtjeva najveći broj sudionika.   

Međutim, postojeća oprema, tehnika i vatrogasna vozila zadovoljavaju osnovne potrebe za izvršenje intervencija, ali bi ih svaka ozbiljnija tehnička ili druga stručna kontrola isključila iz uporabe zbog starosti i upitne učinkovitosti. 

-Smatramo da se, zahvaljujući prije svega ljudskom entuzijazmu, možemo nositi s najvećim dijelom zadaća i događaja, ali sa zahtjevnijim i dugotrajnim događajima mogli bi se nositi sa smanjenom učinkovitošću, zaključio je Koški, podnoseći izvješće.

Dakle na predstojećem Tehničkom zboru moći ćemo, prije svega vidjeti pripremljenost vatrogasaca za djelovanje u požaru i tehničkim intervencijama te spretnost i uigranost u korištenju opreme s kojom raspolažu.

Nema sumnje da će, kao i prošle godine, tehnički zbor privući velik broj promatrača koji moraju biti svjesni da iz dana u dan djelovanje vatrogasnih postrojbi postaje sve zahtjevnije te da se za punu osposobljenost za djelovanje mora izdvojiti više novca. Toga su postali svjesni i gradski vijećnici koji su na prošloj sjednici Gradskoga vijeća donijeli zaključak kojim će se već do kraja godine osigurati više novca za zapošljavanje profesionalnih vatrogasaca, što će stvoriti kadrovske pretpostavke za osnivanje Vatrogasnog operativnog centra u Valpovu koji će imati ulogu zaprimanja dojava, uzbunjivanja, koordiniranja i vođenja intervencija i izvještavanja na svojem području i to uz pomoć  informatičkih i drugih sustava. Naime, ovakav način rada zahtjeva osposobljene operatere koji će, pored ovih poslova upravljati vozilom  u vožnji i na intervenciji, starati se o ispravnosti i čistoći opreme, vozila  i prostora. Postojeći  način  stalnog dežurstva u DVD-u Valpovo, u kojem dežurstvo obavlja više osoba različitog stupnja obrazovanja, sve manje može  udovoljiti novim zahtjevima.

Uvjereni smo da će se, postupno, uz pomoć novca iz Europskih fondova, pribaviti i suvremena oprema te stvoriti prostorni uvjeti za rad vatrogasnih postrojbi u prigradskim naseljima, te stvoriti sustav koji će biti spreman u svakom trenutku efikasno djelovati u skladu s izazovima.

Kako je na tehničkom zboru bilo prošle godine pogledajte ovdje.