Gradu Valpovu odobreno gotovo 6 milijuna kuna za ulaganja u park i razvoj turizma

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Projekt  „Parkovni biseri Slavonije“  vrijedan 20.677.893,21 kn ugovoren je za financiranje sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, poziv Promicanje održivog razvoja prirodne baštine.

Nositelj projekta je Grad Našice, a partneri su Grad Valpovo i Javna ustanova  za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. Projekt su zajednički pripremile lokalne razvojne agencije gradova partnera, NARA Našice i LRA Valpovo-Petrijevci, u suradnji s partnerima. S obzirom da je park u Valpovu, sukladno Zakonu o zaštiti prirode (NN 30/94),  zaštićen spomenik parkovne infrastrukture projekt je prijavljen na osnovu Studije zaštite i projekta revitalizacije perivoja u Valpovu koju su izradili ovlašteni stručnjaci te odobrile nadležne institucije. Vrijednost aktivnosti koje će se provesti u Valpovu je 6.000,000,00 kuna.

U sklopu projekta u Valpovu će se obnoviti dendroflora parka te provesti parkovno-tehničko uređenje koje obuhvaća postavljanje tri vrtne sjenice, klupe, šumarske knjige, stolova i klupa od deblovine, info tabli, putokaza i dr. Na ulazu u park uredit će se info centar za posjetitelje koji će biti mjesto prvog doživljaja vrijednosti u okviru prirodne baštine, interakcije posjetitelja s domaćinima, druženja i učenja. Uz posjetiteljski centar, uredit će se  pristupni plato i pristupna pješačka staza te postaviti dvije pergole (drvo) s izvornim puzavicama. Posjetiteljski centar bit će opremljen različitim multimedijalnim sadržajima poput holograma Ignjaca Prandau, te će biti mjesto gdje će se posjetitelji moći informirati i upoznati ne samo s prirodnom baštinom, nego i lokalnom gastro ponudom, te ostalim lokalnim uslugama i proizvodima. Posjetiteljski centar kao i sjenice u parku bit će multifunkcionalne te će služiti za organizaciju književnih i glazbenih večeri. Hvale vrijedno je za istaknuti kako će u provedbi aktivnosti biti uključene dvije valpovačke udruge i to Odred izviđača “Iovallios” kroz program „Renđeri čuvaju park“ te udruga MI kroz program „Prirodno-socijalna integracija“ – razvoj i izrada suvenira.

S ciljem jačanja privlačnosti i konkurentnosti Valpovačkog parka kao turističke atrakcije planirano je korištenje internet platformi koje integriraju i putem inovativnih tehnologija prezentiraju turističku ponudu, te primjena novih tehnologija i multimedije u samom parku. Za tu namjenu planirana je nabavka: turističke aplikacije koja će obuhvatiti najznačajnije lokacije, znamenitosti, kulturnu i povijesnu baštinu te ponudu u Valpovu. Riječ je o aplikaciji koja sadržaje predstavlja u tekstualnoj, foto, video, virtual 360 i virtual reality formi tj. hologramu „Ignjaca Prandau koji je početkom 19. stoljeća  osnovao i podigao Valpovački park. Uvođenjem ovog holograma primijenit će se inovativno pripovijedanje u marketingu destinacije primjenom moderne tehnologije. Nadalje, planirano je postavljanje pametne klupe u parku u Valpovu s ugrađenim solarnom panelima što će omogućiti punjenje mobilnih uređaja, bežično i putem USB priključka, postavljanje hot spot točke u parku u Valpovu za brz i siguran bežični pristup internetu, postavljanje solarnog stupa za popravak bicikala u parku što će omogućiti biciklistima da uz pomoć sunčeve energije napune gume, iskoristite alate iz spremnika u stupu za manje popravke, zamjene gumu ili slično te usput napune i svoj mobitel, te GIS-a zelenih površina sa interaktivnim QR Code stabala.

Cilj ovog projekta je razviti jedinstveni turistički proizvod koji uključuje prezentaciju prirodne baštine, ljepotu parkova Našice i Valpovo, kao najvrjednijih i najočuvanijih parkova ovog dijela kontinentalne Hrvatske.