MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

      

Počeci habsburške Valpovštine – predstavljanje u Donjem Miholjcu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Srednji je vijek mračan. Nakon osmanske (turske) vlasti došlo je do habsburške vlasti u međuriječju Drave, Dunava i Save, odnosno doba modernizacije. Ovo su uobičajene interpretacije koje možete uočiti u medijima, ali i tijekom svakodnevne komunikacije.

Među povjesničarima, povjesničarima umjetnosti i ostalima iz humanističkih struka sve se više mogu primijetiti interpretacije povijesnih procesa i događaja koje možemo okarakterizirati apstraktnim pojmovima kontinuitet i diskontinuitet razvoja društva od srednjega vijeka preko osmanske (turske) vlasti do habsburške vlasti (rani novi vijek). U tome kontekstu možemo promotriti i knjigu Počeci habsburške Valpovštine: Čovjek između potreba i mogućnosti povjesničara Mihaela Sučića čiji je nakladnik Ogranak Matice hrvatske u Valpovu.

Predstavljanje će spomenute knjige biti 3. studenog 2018. godine (subota) s početkom u 19:00 sati u Dvorcu Mailath, Donji Miholjac. O knjizi će govoriti doktor znanosti Dinko Župan (Hrvatski institut za povijest-Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje), predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Valpovu Ivan Tonković, predsjednica Povijesne udruge Mailath Mirjam Ćosić i autor Mihael Sučić.

Autor na 256 stranica progovara o životu stanovništva prostora koji se danas popularno naziva Valpovština i Miholjština od srednjega vijeka pa do sredine 18. stoljeća uz detaljniji opis konca 17. i prve polovice 18. stoljeća. Progovara o suživotu poljoprivrednog stanovništva, trgovaca, obrtnika, svećenstva, vojnika i plemstva kroz političke, gospodarske i kulturne veze. Kroz spomenute veze dolazi do fenomena poput razbojništva u šumskim predjelima od obronaka Krndije i Papuka preko Viljeva, Bizovca i Petrijevaca pa sve do močvarnih područja između Đakova i Osijeka, mnogobrojnih migracija tijekom kojih možemo uočiti ovisnost ljudi o prirodi, to jest rijekama, močvarama i šumama. Uz spomenute okolišne faktore na migracije su utjecali i vojni sukobi između osmanske i habsburške vojske krajem 17. stoljeća kada stanovništvo odlazi u sigurnije krajeve i središta poput današnjeg Donjeg Miholjca, Petrijevaca i Valpova. Po potonjem je središtu nazvano buduće vlastelinstvo čiji je jedan od glavnih obilježja dvorac koji je svoj sadašnji izgled dobio do sredine 18. stoljeća. Možemo ga vidjeti na portretu valpovačkog vlastelina Petra II. Antuna Hillepranda von Prandaua koji se čuva u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku. Uz Valpovo koje je bilo upravno i gospodarsko središte cijeloga područja i Petrijevci su zbog blizine regionalnog središta Osijeka imali važnu gospodarsku ulogu, kao i nekadašnji Šokac Miholjac (Donji Miholjac) koji je imao gospodarsku važnost zbog skele pomoću koje je bio jedan od važnijih slavonskih prometnih sjecišta kopnenih i vodenih putova.

Želite li saznati više o spomenutoj tematici dođite na predstavljanje knjige Počeci habsburške Valpovštine 3. studenog (subota) s početkom u 19:00 sati u Dvorcu Mailath, Donji Miholjac.

Radujemo se vašem dolasku! 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 936 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu