MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Vijećnicima HDZ-a ne treba gradonačelnik

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO  Sinoć je održana odgođena, 23. sjednica Gradskog vijeća grada Valpova.

Odmah nakon što je Dejan Pisačić, predsjednik Gradskog vijeća sjednicu otvorio, Dubravko Kučinac u ime vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera predložio je da se s dnevnog reda sjednice skinu točke 5. Prijedlog

  1. a) izmjena i dopuna Proračuna Grada Valpova za 2019. godinu
  2. b) Odluke o izmjenama Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Valpova za 2019. Godinu
  3. c) Odluke o pokriću manjka iz 2018. Godine u 2,izmjeni i dopuni Proračuna Grada Valpova za 3019. Godinu te projekcijama za 2020. I 2021. Godinu
  4. Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Grada Valpova kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak i
  5. Prijedlog Odluke o dugoročnom zaduženju Grada Valpova kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak,

- da se donese Odluka kojom se obvezuju stručne službe da ubuduće materijali vezani za Gradski proračun i njegove izmjene i dopune moraju biti izrađene na četvrtoj razini te da se done se dopuna  zaključka vezanog uz prijedlog vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera  o povratku Policijske postaje u Valpovo u kojoj bi se nadležnom ministarstvu predložilo da, ako mu bivša zgrada Policijske ostaje na odgovara, da je preda u Vlasništvo Grada, a da Grad Ministarstvu iz svog vlasništva daruje zemljište za eventualnu izgradnju nove zgrade Policijske postaje. Gradsko vijeće bi tada donijelo odluku o prenamjeni zgrade za potrebe  udruga, glazbene škole ili za druge namjene, a prije nego što za Ministarstvu daruje zemljište, da o tome raspravlja Gradsko vijeće.

Nakon ovako iznesenog prijedloga Igor Uranjek je, u ime vijećnika Valpovačke nezavisne liste, zatražio stanku.

Nakon 45 minuta, poslije poduže stanke, vratio se za govornicu i rekao: Vijećnicima HDZ-a i koalicijskih partnera ne treba gradonačelnik, jer će odluke donositi sami bez njegov sudjelovanja, parafrazirajući naziv nedavno održane konferencije za novinare GO HDZ-a pod nazivom „Treba li gradonačelniku Matku Šutalu Gradsko vijeće“ .

Ovakav prijedlog vijećnika HDZ-a i partnera Uranjek je osudio kao destrukciju i pokušaj kočenja napretka grada, jer vijećnici HDZ-a ne koriste vijećnicu i sjednice Gradskoga vijeća za rasprave o eventualno nejasnim temama ili podacima, a uz to, naglasio je, prije svake sjednice održava se i sjednica Odbora za financije na kojoj je  prisutan i pročelnik Službe za financije koji može dati detaljnu informaciju o bilo kojoj nejasnoći vezanoj uz financijske podatke. Pri tome je i pojedine vijećnike, poimence prozivao zbog priklanjanju destrukciji od  strane HDZ-a.

Nakon što je prijedlog Kluba vijećnika HDZ-a o izmjeni dnevnoga reda sjednice većinom glasova usvojen, za riječ se javio gradonačelnik, Matko Šutalo.

I on je osudio i opstrukcijom nazvao ovakav postupak vijećnika HDZ-a i  koalicijskih partnera i nabrojao koje sve to projekte ugrožavaju ovakvom odlukom i ponovnim odlaganjem rasprave o predloženim temama.  Nakon toga vijećnici Valpovačke nezavisne liste i gradonačelnik sa svojim zamjenicima napustili su sjednicu.

Vijećnicima se potom obratio Dubravko Kučinac koji je prokomentirao napuštanje sjednice i naveo kako gradonačelnik ne iznosi istinu vezano uz odgađanje sjednice Gradskog vijeća, da glumi žrtvu, a da odgađanjem sjednice nije nanesena nikakva šteta Gradu te da vijećnici, iako zakon propisuje davanje podataka na trećoj razini, imaju pravo na detaljnije podatke vezane uz financijske pokazatelje, što pokazuje praksa u nekim susjednim gradovima.   

Poslije toga rad sjednice nastavljen je u skladu s novim dnevnim redom.

Bez rasprave je odbijeno održavanje Aktualnog sata, a potom su usvojene predložene Odluke o ponudi Ministarstvu unutrašnjih poslova vezanih uz preseljenje Policijske postaje u Valpovo, podnošenju prijedloga i podataka vezanih za Gradski proračun na četvrtoj razini.

 Izvješće o radu gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika u 2018. godini odbijeno je uz obrazloženje da nema gradonačelnika kao izvjestitelja, iako je podneseno izvješće na 18 stranica. Također je bez rasprave odbijeno izvješće o radu upravnih tijela Grada Valpova u 2018. godini, iako su na sjednici ostali tajnik grada i svi pročelnici.

Bez rasprave usvojene je odluka o rashodovanju nefinancijske imovine, te tri točke dnevnog reda vezane za promjene Statuta Grada, ustrojstvo i djelokrug rada upravnih tijela Grada i odluke o određivanju koeficijenta za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima kao posljedica obavljenog upravnog nadzora i potrebe tehničkog usklađivanja pojedinih odredbi.

Odbijena je predložena Odluka o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora u vlasništvu Grada Valpova uz zaključak da predložena odluka treba ozbiljniju dopunu s razradom pojedinih kriterija i ustroj evidencije svih poslovnih prostora u vlasništvu grada što do sada nije učinjeno.

U nastavku sjednice, između ostaloga stavljen je izvan snage Detaljni plan uređenja poslovno-stambene zone u ulici Matije Gupca u Valpovu, jer su neke njegove odredbe onemogućavale dalji napreda u izgradnji komunalne infrastrukture, a rasprava se rasplamsala oko usvajanja programa poticanja razvoja poduzetništva na području grada. Naime, salo je sporno je li odlaganje održavanje sjednice i usvajanja usporilo provedbu tog programa kojim se poduzetnicima s područja grada treba podijeliti pola milijuna kuna poticaja. Opovrgnute su tvrdnje gradonačelnika da je odlaganjem donošenja odluke o usvajanju tog programa načinjena ikakva šteta, jer je ionako programom predviđeno da se potpore dijele i rujnu. Program je na koncu usvojen uz preporuku da se predviđeni postupak – ubrza.

Pred kraj sjednice bez rasprave je usvojen Plan razvoja sustava civilne zaštite te prijedlog Provedbenog plana zaštite od požara za područje grada Valpova  na temelju pisanih materijali i bez nazočnosti izvjestitelja Stjepana Koškog, te Izvješće o izvršenju Programa javnih potreba u kulturi Grada Valpova za prošlu godinu, a Siniši Taboru, na temelju podnesenog zahtjeva odobrena je otplata komunalnog doprinosa za dogradnju kuće u visini od 2.450 kuna u 24 obroka, uz prijedlog da se razmotri mogućnost dopune Odluke o komunalnom doprinosu koja  bi omogućavala da se i fizičkim osobama u cijelosti oprosti plaćanje komunalnog doprinosa.

Za kraj, predsjednik Gradskog vijeća izvijestio je vijećnike da će se sljedeća, 24. sjednica Gradskog vijeća održati  u utorak, 14. svibnja s početkom u 17 sati.

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 776 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu