Započeli radovi na projektu vrijednom više od 270 milijuna kuna

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Potpisivanjem Sporazuma sa zajednicom ponuditelja zaduženom za izgradnju i rekonstrukciju, započeli su radovi na Projektu vodoopskrba i odvodnja Valpovo-Belišće.

Vrijednost projekta iznosi 271.578.968 kuna, od čega 189.561.114 kuna dolazi iz Europskog kohezijskog fonda za financijsko razdoblje 2014-2020. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike sufinancira projekt u iznosu od 35.542.437 kuna, Hrvatske vode s 35.542.437, a tvrtka DVORAC u iznosu od 7.449.186 te HIDROBEL s 3.483.794 kuna.

Sporazum su potpisali predstavnici komunalnog poduzeća DVORAC d.o.o. iz Valpova i predstavnici zajednice ponuditelja Osijek-Koteks d.d., Vodovod-Montaža d.o.o., Aquaterm d.o.o. iz Osijeka te Odvodnja d.d. Darda.

-Jako nas veseli potpisivanje ovog ugovora jer to označava početak radova na jednom od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u našem kraju. Zahvaljujući Projektu vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće naši će sugrađani imati moderan sustav za pripremu i opskrbu pitkom vodom kao i sustav za prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda“, kazao je direktor komunalnog poduzeća DVORAC d.o.o. Damir Pepić.

Previđena je izgradnja i rekonstrukcija više od 100 km kolektora i tlačnih cjevovoda te izgradnja 15 i rekonstrukcija 2 crpne stanice. Projekt izravno doprinosi ostvarenju nacionalnih strateških ciljeva, ali i specifičnih ciljeva iz prioritetne osi 2 vezanim uz opskrbu pitkom vodom i pročišćavanjem otpadnih voda.

Tvrtka DVORAC nositelj je projekta, a uz tvrtku HIDROBEL partneri na projektu su gradovi Valpovo i Belišće te općine Bizovac, Koška, Marijanci i Petrijevci. Završetak radova na Projektu previđen je u trećem kvartalu 2022. godine. Do tad će biti rekonstruirani cjevovodi i kanalizacijski kolektori, izgrađeni magistralni cjevovodi, stanice za dokloriranje, oborinski kolektori te uspostavljen sustav za uklanjanje sumporovodika i sustav za upravljanje i nadzor.

Na konferenciji su prisustvovali i direktor tvrtke HIDROBEL Andrej Bičak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, generalni direktor Hrvatskih Voda Zoran Đuroković, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, direktor Hrvatskih voda Osijek Željko Kovačević, gradonačelnik Valpova Matko Šutalo, gradonačelnik Belišća Dinko Burić, načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić, načelnik Općine Bizovac Srećko Vuković, načelnik Općine Koška Zoran Kovačević te načelnik Općine Marijanci Darko Dorkić.

Svi sudionici prigodne svečanosti koja je održana u maloj dvorani Centra za kulturu Matija Petar Katančić u Valpovu izrazili su veliko zadovoljstvo okončanjem zahtjevnih priprema i dogovora te početkom realizacije projekta koji će donijeti nesagledive koristi stanovnicima Valpovštine. Posebnu su zahvalnost izrazili čelnim ljudima Hrvatskih voda koji su pokazali iznimnu upornosti i stručnost u koordinaciji dogovora oko koncipiranja projekta.

Sredinom travnja je potpisan ugovor o nadzoru radova sa zajednicom ponuditelja Hidroing d.o.o. iz Osijeka te Exstructa d.o.o. i SAFEGE d.o.o. iz Zagreba. Za upravljanje projektom bit će zadužena zajednica ponuditelja Izvor – Ing d.o.o. iz Valpova i Fundus d.o.o. iz Zagreba, a tvrtka Mediahint d.o.o. je odabrana kao ponuditelj za promociju i vidljivosti.