GRADSKI ODBOR HDZ GRADA VALPOVA:Nećemo podržati odvođenje grada u dužničko ropstvo

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO  Gradski odbor HDZ-a Grada Valpova jučer je organizirao konferenciju za medije pod nazivom: Za sve zaslužni, ni za što odgovorni.

Uz predsjednika Antuna Katalenića, na susretu s novinarima sudjelovali su i njegovi najbliži stranački suradnici Željko Varžić, Igor Knežević, Alenko Bajer, Kasja Vukić, Dejan Pisačić, Dino Klobučar i Vinko Blažević.

Na samom početku konferencije predsjednik Antun Katalenić osvrnuo sa na prije nekoliko mjeseci održanu konferenciju pod nazivnom Treba li gradonačelniku Matku Šutalu Gradsko vijeće.

- Ne treba, ustvrdio je Katalenić, osvrćući se na razinu komunikacije gradonačelnika s  Vijećem. Naime, predsjednik Vijeća Dejan Pisačić zatražio je pisanim putem u tri navrata tijekom srpnja i rujna odgovor o tome koliku je kaznu Grad Valpovo dobio od Ministarstva financija ili Porezne inspekcije ili nekog drugog nadležnog državnog tijela vezano za provedeni proračunski nadzor, te tko je sve uz Grad Valpovo dobio kazne, u kojem iznosu i za što? Uz to, tražio je da mu se dostavi i primjerak toga dokumenta u papirnom ili digitalnom obliku, međutim, odgovora dugo, dugo nije bilo, a kad je stigao, sve je stalo u dvije rečenice kako ne komentira postupke u tijeku. Dakle, nije se primijenilo ništa.

Antun Katalenić

U nastavku Katalenić je izrazio nezadovoljstvo načinom na koji se vode projekti. 

-Na nedavno održanoj sjednici Upravljačkog odbora urbane aglomeracije Osijek 23.rujna u Petrijevcima, na kojoj gradonačelnika nije bilo, jer je u Sloveniji igrao nogomet,  prihvaćen je prijedlog grada Valpova o izmjeni projekta naziva Obnove dvorca Normann-Prandau koju je pripremila bivša Gradska uprava u projekt “Rekonstrukcija i dogradnja kompleksa župnog dvora, crkve u Valpovu, memorijalnog centra Matija Petar Katančić”, ali u iznosu 7.720.000 kuna iz čega prozlazi da je Gradu Valpovu umanjen predviđen iznos za 1.380.000 kn! Očit je nemaran odnos prema tom projektu, jer je doveden u pitanje zbog toga što se s barunom, nasljednikom grofovske obitelji nije pronašao zajednički jezik oko provedbe projekta obnove kule.

U svibnju 2016. godine je održan sastanak u Zagrebu s barunom Pereirom i njegovim odvjetnikom i tom se prilikom barun složio da ide projekt obnove Dvorca te da Grad bude nositelj projekta za što će barun dati suglasnost. Pri tome je  tražio, da s obzirom da je riječ o njegovom vlasništvu, bude uključen u pripremu projekta tako da ga se informira što se planira od građevinskih zahvata kako ne bi došlo do narušavanja vrijednosti dvorca. Razmišljanja baruna su išla u smjeru da bio on od cijelog dvorca koristio samo jedan apartman, tako da može dolaziti i biti u svom.

Također, je dogovoreno da će Grad kupiti grofov dio upravne zgrade, a barun će doći u Grad Valpovo te će mu se omogućiti uvid u projektnu dokumentaciju.

U lipnju 2017. godine se mijenja vlast i novi gradonačelnik sabotira kupnju i proglašava odluku Gradskog vijeća skandaloznom i kriminalnom pa indirektno proziva baruna i odvjetnika da su počinili kriminal što dovodi do srozavanja odnosa.

U 8. mjesecu 2018. godine u Muzeju Valpovštine otvorena je zajednička izložba četiri kulturne ustanove pod imenom „Valpovački vlastelini Prandau-Normann u Osijeku i Valpovu“. Tom prigodom, barun je boravio u Valpovu. Iako je Grad znao da će barun doći, nije upriličena niti kava s barunom, a ne radni sastanak s projektantima i vodstvom Grada.

Sve to rezultira odustajanjem od projekta obnove Dvorca prenamjenom u rekonstrukciju i dogradnju kompleksa župnog dvora, crkve u Valpovu, memorijalnog centra Matija Petar Katančić, ali za 1,3 milijuna manji iznos no što je bilo prvotno zamišljeno. Čija je to odgovornost? A da ne govorimo o tome kako je cijeli projekt pod velikim znakom pitanja, rekao je Katalenić.

Optužbe za nemaran odnos prema projektima nastavio je i vezano uz kaznu koju je grad platio zbog nepravilno provedene javne nabave.

-Iako oni tvrde da nije riječ o kazni, već o smanjenju vrijednosti projekta, postavljamo pitanje, čija je to odgovornost što će sada Grad morati izdvojiti milijun kuna više za realizaciju projekta iz vlastitih sredstava, rekao je Katalenić, dovodeći pod sumnju sposobnosti direkotra Valpovačkog poduzetničkog centra Vanje Miličevića i savjetnika za EU fondove Marka Barišića, uz tvrdnju da u godinu i pol Barišić, kao savjetnik nije potpisao niti jedan projekt.

U nastavku sjednice uslijedila je optužba da gradonačelnik sustavno zadužuje Grad i zapošljava nove zaposlenike bez natječaja, čemu dodaje da je u gradskoj upravi 14 novih ljudi, prijatelja, rođaka, kumova i članova Valpovačke nezavisne liste. 

-Ukupno, oko 35 novih radnih mjesta kada pribrojimo radna mjesta vezanih za EU projekte, ustvrdio je Katalenić.

Ustvrdio je, podsjećajući se predizborne kampanje gdje je gradonačelnik  najavio da će svoju dužnost obavljati volonterski ili na pola ranog vremena, da gradonačelničko i dogradonačelničko mjesto iznosi 1,6 milijuna kuna u mandatnom razdoblju. Također je naglasio da još uvijek nije dobio odgovor postoji li sukob interesa kod direktora VPC-a Vanje Miličevića, koji u vrijeme kada obnaša svoju dužnost, ima i svoju savjetodavnu privatnu firmu.

Osvrnuo se i na iznos troškova reprezentacije Ureda gradonačelnika, koji za prvo polugodište ove godine iznose 67.000 kuna, a u prethodnoj je cijeloj godini bila za 50.000 kuna manja. Usporedio je te troškove s troškovima reprezentacije gradonačelnika u prvom polugodištu 2017. godine, prije preuzimanja vlasti gradonačelnika Šutala, kada je iznosila 32.300 kn.

-Je li u tih 67.000 kn trošak letka koji je služio u predizborne svrhe VNL za Vijeća mjesnih odbora, a koje je, po naređenju gradonačelnika, dijelio komunalni redar službenim vozilom, zapitao je, a prisjetio se i „Adventa u Bruxelles-u koji je plaćen American Express Business karticom Grada, za gradonačelnika, pratnju i ekipu koju je počastio na naš račun?“

Zatim je iznio podatak kako je od 42 jedinice lokalne samouprave u OBŽ, grad Valpovo najzaduženiji i da na njega otpada čak 63% ukupnog duga svih gradova i općina u našoj Županiji.

Uz to, nadovezao je pitanje o sudbini novca koji se u gradsku blagajnu slijeva kao posljedica porezne reforma u Republici Hrvatskoj te ustvrdio da je u prošloj godini to iznosilo 10 milijuna, u ovoj će biti od 15 milijuna, dakle, 1,3 milijuna prosječno mjesečno, a to se nigdje ne vidi.

Tome je dodao i pitanje o najavljivanim subvencijama od 500.000 kuna namijenjenih poduzetnicima i obrtnicima, te ustvrdio da se provodi diskriminacija pri raspodjeli sredstava Mjesnim odborima, jer, kako je ustvrdio, onim Mjesnim odborima u kojima je pobijedio na izborima dodjeljuje se više no onima u kojima nije pobijedio. No, problem je još naglašeniji jer se kasni s već odobrenim iznosima, a već se bliži kraj godine.

Ukupno stanje financija problematično je, jer je predsjednik Gradskog vijeća ustvrdio kako je razina dugovanja dosegla 21 milijun kuna -7 milijuna kuna dospjelih potraživanja i 14 milijuna kuna kredita.

Uslijedilo je još nekoliko optužbi.

-U Gradskoj turističkoj zajednici ne posluje se u skladu s propisima: U dvije godine imali su samo jednu izvještajnu sjednicu. Dvije godine djeluju bez vijeća i bez financijskog plana. Mandat vijeća TZ Valpovo je istekao u lipnju ove godine, je li u planu konstituirajuća sjednica, pitao je Katalenić, podsjećajući da je predsjednik vijeća TZ Valpovo gradonačelnik Šutalo, koji je dobio dvije prijave za sukob interesa, jer Povjerenstvu nije dostavio odgovarajuće dokaze, pa je donesena odluka o pokretanju postupaka protiv njega, istovremeno postavljajući pitanje: Je li istina da je prije otprilike 3 tjedna bila policija u gradu? Ako je, koji je razlog?

Na završetku sjednice uslijedila je poruka: Javno poručujem gradonačelniku da više nećemo podizati ruke na GV i podupirati njegov nesavjestan i netransparentan rad. Naša većina u GV neće podržati ovakvo ponašanje, trošenje novca i zaduživanje, ucjene i laži što Grad vodi u dužničko ropstvo!

-Pod cijenu novih izbora?, bilo je novinarsko pitanje.

-Da i pod cijenu novih izbora!