MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Spreman sam na dogovor, ali odgovora iz Grada nema

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Nakon što je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Valpova gradonačelnik Matko Šutalo gradskim vijećnicima kazao kako je glavni razlog zašto se u obnovu dvorca Normann-Prandau u Valpovu još uvijek nije krenulo zato što njegov vlasnik i nasljednik valpovačkih vlastelina, Georg Pereira-Arnstein nije dao svoju suglasnost za to, te da je isto uvjetovao dobivanjem suglasnosti za sve nekretnine i zemljišta u vlasništvu Grada Valpova u zamjenu za dvorac, nije trebalo dugo čekati da svoju stranu priče javnosti iznese i prozvani službeni vlasnik dvorca i ukaže da je prava istina – potpuno drugačija!

Poslije smrti majke, po upisu prava vlasništva nad dvorcem u gruntovnicu na njegovo ime, barun kaže da se prvo obratio Gradu Valpovu čiji je gradonačelnik u to vrijeme bio Leon Žulj i tu je za njega uslijedio prvi šok. „U Gradskoj upravi su mi rekli da mi ne mogu predati moj dom u posjed, niti žele napraviti primopredaju iz razloga što je navodno Grad imao velika ulaganja u održavanje zgrade. Ovdje je gradska vlast očito zaboravila da taj argument vrijedi samo u slučaju da je zbog takvih ulaganja vrijednost dvorca danas veća nego što je bila 1945.godine. U kakvom stanju je danas valpovački dvorac – pogotovo iznutra – jasno je da o nekom povećanju vrijednosti nema govora,“ stajališta je barun.

Nasljednik valpovačkih vlastelina, Georg Pereira-Arnstein

Potom se veli, obratio gradskim vlastima s molbom da reguliraju status zakupaca u dvorcu, jer u dvorcu se nalazi Muzej Valpovštine uz još nekoliko korisnika. No, iako je bio predložio da svi korisnici potpišu s njim ugovore o zakupu s nekom prigodnom zakupninom, do danas nije primio nikakav odgovor. „Znači Muzej Valpovštine kao gradska ustanova već punih pet godina boravi u dvorcu ilegalno!“, tvrdi Pererira-Arnstein.

Nakon što je novi gradonačelnik postao Matko Šutalo, barun Pereira-Arnstein kaže da mu se javio i zamolio ga da izda Gradu suglasnost za obnovu gradske kule, budući da je Grad Valpovo dobio određena sredstva iz EU fondova. Iako mu je bilo čudno da Grad EU sredstvima obnavlja privatnu imovinu, prošle godine u lipnju je takvu dozvolu ipak potpisao i poslao gradonačelniku. No, nikakvi radovi na kuli do danas nisu započeti...

„Nakon toga, gradonačelnik Šutalo mi se ponovno javlja i traži moju generalnu-bjanko suglasnost za sve radove na dvorcu. Putem svog odvjetnika u Zagrebu poručio sam mu da sam uvijek spreman dati svoju suglasnost za obnovu, no da moram prethodno znati kakvi bi se radovi trebali obavljati, kako isti napreduju, kako se troše EU-sredstva i na kraju, kako ćemo regulirati pitanje posjeda i vlasništva. A to se gradonačelniku više nije sviđalo,“ otkriva barun.

Budući da smatra kako valpovački dvorac može i treba služiti svima, a ponajviše građanima Valpova, barun Pereira-Arnstein tvrdi i da je predložio Šutalu rješenje prema kojem bi on bi prenio vlasništvo nad dvorcem Gradu, a Grad bi zauzvrat njemu prenio određene površine poljoprivrednog zemljišta u svom vlasništvu.„Prije godinu dana, od Grada sam dobio ponudu za oko 25 hektara zemljišta vrlo loše kvalitete za zamjenu. Budući da je vrijednost tih nekretnina bila znatno manja od vrijednosti dvorca, u ožujku ove godine poslao sam gradonačelniku novi prijedlog zamjene, u kojemu sam naveo 50-tak hektara zemljišta za dvorac. No, do danas na moj dopis nisam primio apsolutno nikakav odgovor!“ razotkriva vlasnik najpoznatije valpovačke građevine pitajući se u isto vrijeme zašto Grad Valpovo, ako smatra dvorac jednim od najvrijednijih u Hrvatskoj, nije spreman u zamjenu za njega ponuditi svoje nekretnine koje vrijede znatno manje? Barun ističe da mu je potpuno jasno da bi takva zamjena financijski za njega bila nepovoljna, no s obzirom na svoje podrijetlo i ljubav prema Valpovštini, poručuje da bi bio sretan kada bi mogli postići takav dogovor.
„Upravo zbog toga me i jako žaloste izjave gradonačelnika i nekih drugih predstavnika gradske vlasti, jer se bojim da kod njih ne postoje iskrene namjere…Naravno, veselilo bi me da sam u krivu. Gradonačelnik ima moje kontakte i može mi se slobodno bilo kada javiti,“ zaključuje barun Pereira-Arnstein.

Lidija Aničić

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 532 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu