Primarni cilj udruge PUKS osigurati adekvatan prostor za rad

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE U petak, 7. veljače, s početkom u 17h u Kazališnoj kavani održana je izvještajna i izborna skupština udruge PUKS.

Predsjednica udruge, Vanesa Šerić, izvijestila je Skupštinu o radu i financijskom poslovanju udruge u 2019. godini.

U 2019. godini, udruga PUKS je ostvarila niz aktivnosti u projektu pod nazivom „Podrška u zajednici - modul 2“ koji je grad Belišće sufinancirao u iznosu od 5.000,00kn.

U okviru tog projekta ostvareno je sljedeće:

- 44 radionice za učenike trećeg i četvrtog razreda OŠ Ivana Kukuljevića pod nazivom „7 navika sretne djece“. U radionicama je sudjelovalo ukupno 115 učenika kojima su dodijeljena priznanja  u okviru obilježavanja Dana grada Belišća - „Sedam navika za sretnu djecu Belišća“, 16. svibnja 2019.

- Dvije radionice osobnog rasta i razvoja „Pozitivni četvrtak“ s temama „Navike“ i „Strah naš svagdašnji“.

- Predavanja „Kako pomoći sebi u kriznoj situaciji“ i „Razgovori s obitelji umirućih - stres ili izazov“ namijenjenima osnaživanju zdravstvenih djelatnika, a održana su u organizaciji Opće  županijske bolnice Našice.

- Interaktivno predavanje „Catch me if I fall“ za učenike osmih razreda OŠ Ivana Kukuljevića Belišće na kojem je sudjelovalo više od pedeset učenika povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

- Tečaj samoobrane za žene - modul 1 i modul 2 u suradnji sa Sambo&MMA klubom Belišće

- Obilježavanje Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi - organiziranjem predavanja „Sve što želite znati o palijativi, a niste se usudili pitati“ koje su održale djelatnice Opće županijske bolnice Zvjezdana Gvozdanović, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i Margareta Uremović, glavna sestra Odjela palijative.

Tijekom godine, članovi udruge su sudjelovali na sljedećim edukacijama:

-  „Upravljanje u palijativnoj skrbi“ - dva modula u organizaciji Doma zdravlja Zagreb Zapad i Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“

- 4. simpozij palijativne skrbi - Našice

- Međunarodni stručni skup „Zašto je skrb na kraju života drugačija“ - Čakovec

- Simpozij s međunarodnim djelovanjem „Cjelovita skrb palijativnog bolesnika“ - Vukovar

- II. znanstveno stručna konferencija „Modeli prevencije u zajednici - partnerstvo znanosti i prakse“ - Zagreb

Osim navedenog, udruga PUKS predstavila je svoje djelovanje na Danima karijera Sveučilišta J. J. Strosmayera prigodnim predavanjem na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, u Centru za socijalnu skrb Donji Miholjac prigodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, te na Slavonskoj televiziji kao gosti emisije „Otvoreni studio“. Osječka televizija je također napravila prilog o našoj udruzi najavljujući Tečaj samoobrane za žene“. Udruga je surađivala je i s Turističkom zajednicom grada Belišća u akciji „Volim Belišće, ali čisto!“ te je sudjelovala u organizaciji prikupljanjem opreme za novorođenče, individualno pružala podršku i savjetovanje osobama koje se suočavaju s gubitkom ili drugom kriznom situacijom.

Svjesni utjecaja koji imaju društvene mreže, virtualno smo obilježili Dan zagrljaja, a rad udruge može  se pratiti na web i facebook stranici udruge, web stranici grada Belišća i Valpovštine info, Glasu Slavonije i ostalim web stranicama institucija i udruga s kojima je naša udruga surađivala u 2019. godini.

Udruga je ostvarila 418 volonterskih sati.

 Najveća poteškoća s kojom se udruga susreće je nedostatak adekvatnog prostora koji je potreban ponajprije zbog individualnog rada za kojim se pokazuje sve veća potreba. Stoga je primarni cilj udruge u  nadolazećem razdoblju osigurati adekvatan prostor za rad.

U ovoj godini u planu su nove aktivnosti i projekti u svrhu prevencije, osnaživanja, osobnog rasta i razvoja te pomoći na području kriznih situacija u zajednici.

Nakon izvješća rada, uslijedila je Izborna skupština na kojoj je staro vodstvo razriješeno dužnosti te je usvojen prijedlog novog upravnog odbora udruge PUKS - Podrška u kriznim situacijama koju čine predsjednica Vanesa Šerić, tajnica Dajana Vinković i član Marija Mandić, a na mjesto blagajnice postavljena je Romana Hudovernik.