Koristio tuđu bankovnu karticu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Jučer, 26. travnja, na području Osijeka, nepoznati počinitelj ukrao je bankovnu karticu, vlasništvo 28-godišnjeg hrvatskog državljanina i s bankomata podigao novac.  

Vlasniku je počinjena materijalna šteta više tisuća kuna.

Policijski službenici protiv počinitelja nadležnom državnom odvjetništvu podnose kaznenu prijavu zbog počinjenog kaznenog djela „Računalna prijevara“ i nastavljaju intenzivno traganje za počiniteljem.

Ovim putem upozoravamo građane da pripaze na svoje stvari jer je dovoljna i mala neopreznost da postanu žrtvom kaznenog djela. U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako da izbjegnete krađu novčanika i osobnih stvari te što napraviti ukoliko se to dogodi.

 
Korisni savjeti kojima možete izbjeći krađu novčanika i kartica:

 

ne ostavljajte vašu torbu, novčanik ili mobitel na blagajnama, policama ili kabinama prilikom kupnje nikad ne ostavljate torbicu u ili na kolicima za kupnju - dovoljan je trenutak nepažnje i ostat ćete bez sadržaja torbice torbicu uvijek držite čvrsto zatvorenu i ispred sebe kako bi imali neprestani nadzor nad njom, a ukoliko torbica ima preklop držite ju uz tijelo, a ne sa strane ili straga novčanik nikako ne nosite u stražnjem džepu jer je lopovima laka meta ukoliko novčanik držite u ruksaku, ruksak za vrijeme kupovine držite sprijeda kako bi imali nadzor nad njim u novčaniku držite onoliko novaca koliko ste planirali potrošiti u kupnji ukoliko kupnju obavljate karticom, potrudite se zapamtiti PIN tako da ga zapisanog ne nosite sa sobom u kupnju ne nosite sve vrijednosti u novčaniku - odvojite dokumente od novca i stavite ih izvan novčanika kako u slučaju krađe ne bi ostali i bez dokumenata u kupnju ne nosite dokumente koji vam nisu potrebni (putovnicu, štedne knjižice i slično).

 

Kako bi se zaštitili od ovakvih događaja, savjetujemo Vam slijedeće:

torbu uvijek nosite zatvorenu i ispred sebe, prilikom kupovine ne ostavljajte torbu, novčanik ili druge vrijedne predmete na blagajnama, policama ili u kabinama, izbjegavajte nošenje novčanika, mobitela i vrijednih predmeta u stražnjem džepu, obratite pažnju na svoje okruženje, posebno kada ste u gužvi, ne pokazujte pred drugima novac i druge vrijedne predmete, ne nosite veće količine novca kada idete u razgledavanje ili kupovinu, a ukoliko morate, držite ih pod stalnim nadzorom.

 

Što poduzeti ukoliko se ipak dogodi krađa?

 

Ne paničarite - odmah obavijestite zaposlenika trgovačkog centra i nazovite policiju, ukoliko vam je ukraden i mobitel, zamolite nekoga da vas nazove - možda je lopov još uvijek u blizini pa ćete po zvuku znati i tko je, pretražite vašu okolicu - postoji mogućnost da je lopov izvukao samo novac iz novčanika i odbacio ga u blizini! Spremite pronađeni novčanik pažljivo u vrećicu, možda se otkriju korisni tragovi, ukoliko su vam ukradene kartice, odmah nazovite banku i obavijestite ih o događaju.