MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Prijavljene dvije računalne prijevare

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Na području PU osječko-baranjske evidentirane su dvije računalne prijevare.

U obje su nepoznati počinitelji doveli u zabludu 60-godišnjaka i 47-godišnjaka, koji su poželjeli upustiti se u trgovinu kriptovalutoma, te su im nedopuštenom uporabom njihovih računalnih podataka s računa povukli gotovo 24.000 eura.
 
Velika materijalna šteta od računalnih prijevara


Kako je izvijestila Policijska uprava osječko-baranjska, tijekom 2023. godine policija je na području cijele Republike Hrvatske otkrila i kazneno prijavila ukupno 1.688 kibernetičkih napada (kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka), što je povećanje od 9,61 postu u odnosu na 2022. godinu, kada je evidentirano 1.540 kibernetičkih napada.
 
Najveći broj kibernetičkih napada predstavljaju različiti oblici računalnih prijevara (njih 90 posto), čiji je broj porastao za 10,25 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Međutim, materijalna šteta računalnih prijevara u 2023. iznosi 10.500.000 eura, što je u odnosu na 2022. godinu, kada je šteta iznosila 8.000.000 eura, povećanje od oko 31 posto. 

Postanite Web heroj i upoznajte se sa svim oblicima kibernetičkog kriminala i mjerama samozaštite


Služba kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije provodi niz aktivnosti s ciljem povećanja razine kibernetičke sigurnosti na području Hrvatske i Europske unije, a edukaciju i informiranje građana provodi kroz preventivnu kampanjom naziva „Web Heroj“.

Kroz kampanju se javnost detaljno i vrlo jednostavno može upoznati sa svim oblicima kibernetičkog kriminala, kao i mjerama samozaštite (CEO i BEC prijevare, maliciozni računalni programi, djeca žrtve nasilja i prijevara na internetu, investicijske prijevare…).

Sve o vrstama prijevara, kako ih prepoznati te se uspješno zaštititi i unaprijediti svoju računalnu sigurnost pogledajte OVDJE.     

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

LJETNA STANKA

 

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu