Tragedija u Gatu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 

GAT – Subota uvečer bila je kobna za 28-godišnjeg gluhog mladića sa slavonsko-brodskog područja koji je nešto poslije 21 sat nakon izvrtanja čamca, nestao u blizini Gat u virovima Drave, koja je na ovom dijelu iznimno brza, duboka i opasna. Policija i HGSS za njima još uvijek tragaju.

Iz šturog priopćenja DUZS-a i policijske postaje Valpovo moguće je saznati tek da je u Gatu na Karašici došlo do prevrtanja čamca u kojem su bile tri osobe od kojih je jedna nestala, a dvije su se spasile. Međutim, stanovnici Gata pričaju nam da se tragični događaj zapravo dogodio na Dravi, izvan naselja i na vrlo nepristupačnoj visokoj obali dvjestotinjak metara od spojnog kanala Karašica-Drava. Prema njihovoj priči, tog se dana skupila ekipa prijatelja i nogometaša, od kojih je dio članova hrvatske nogometne reprezentacije gluhih, te su odlučili svoje uspjehe u proteklom razdoblju proslaviti na jednom od brojnih otoka na Dravi pecanjem, druženjem i roštiljanjem.

Na povratku u Gat, u jednom se trenutku iz još neutvrđenih razloga, čamac u kojem su bile tri osobe (dva brata Ivica i Josip Vidaković iz Gata) te 28-godišnji mladić za kojeg kažu da je posjedovao dvojno, hrvatsko i bosansko državljanstvo, prevrnuo na Dravi. Unatoč mraku, braća su uspjela primijetiti da je mladić nestao u dravskim virovima 20 – 30 metara dalje od čamca, a mlađi brat Ivica uspio je doplivati do obale i otrčati po pomoć za mladića koji je nestao, ali i za svog starijeg brata Josipa koji se u hladnoj Dravi ostao držati za čamac. Unatoč činjenici što je Ivica jurio što je brže mogao i odmah obavijestio službu 112 i pozvao Policiju i Hitnu medicinsku pomoć, njegovog brata Josipa iz Drave su izvukli u vrlo teškom i pothlađenom stanju, te mu je odmah pružena potrebna pomoć. Nažalost, zbog mraka i loše vidljivosti, potraga za nestalim mladićem počela je tek u nedjelju ujutro, nešto poslije 7 sati, a uz policijske ronioce koji su pretraživali mjesto nestanka, u potragu je uključena i HGSS-a.

-Budući da smo dobili informacije da je riječ o dobrom plivaču, nadali smo se da je u međuvremenu uspio doći do obale, te smo tijekom nedjelje pretražili desnu obalu Drave od Gata do Belišća u duljini od gotovo 10-tak kilometara. U potrazi je sudjelovao pretražni tim s psom tragačem, četveročlana ekipa u čamcu te jedan informator, no nažalost do sada nismo uspjeli pronaći nestalu osobu i potraga se nastavlja, rekao nam je Slobodan Soldo, pročelnika stanice HGSS u Osijeku, koji je pojasnio da lijeva obala Drave nije bila pretraživana zbog toga što je riječ o minsko sumnjivom terenu.