Opasno paljenje trave

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BROĐANCI Jučer, 15. kolovoza u poslijepodnevnim satima, u Brođancima, nepoznata je osoba palila suhu travu, kojom prilikom se požar proširio na strnište, neobrađeno zemljište i voćnjak.

Tom prilikom nagorjelo je nekoliko stabala i preko 100 sadnica voća kod nekoliko vlasnika. Materijalna šteta nastala požarom je više od petnaest tisuća kuna. Prema priopćenju Policijske uprave osječko-baranjske nadležnom državnom odvjetništvu dostavljeno je izvješće.

Policija poziva sve građane da obrate posebnu pozornost prilikom paljenja vatre ili postupanja s lako zapaljivim predmetima i tvarima koji bi mogli izazvati požare s težim posljedicama te da savjesnim ponašanjem takve posljedice izbjegnu.

Posebno podsjećamo na sljedeće:

- osobe koje su izvršile spaljivanje korova ili loženje vatre na otvorenom prostoru dužne su mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti pogasiti,

- zabranjeno je spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću,

- prilikom spaljivanja potrebno je uz sebe imati priručna sredstva za gašenje požara,

- ako se spaljivanje obavlja u prisutnosti više vlasnika, odnosno korisnika zemljišta koji organizirano vrše spaljivanje na većoj poljoprivrednoj površini, te ukoliko osoba koja vrši spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu, dužni su o tome obavijestiti najbliže Dobrovoljno vatrogasno društvo. Obavijest o spaljivanju daje se neposredno DVD-u ili putem telefona tri sata prije i mora sadržavati: naziv i površinu, broj osoba, planirano vrijeme, opis i količinu materijala, te preventivne mjere koje će se primjenjivati.

Molimo građane na dodatan oprez i stalni nadzor vatre do kraja spaljivanja suhe trave i raslinja u cilju zaštite osoba i imovine.