MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

ZIMA ZADALA PUNE RUKE POSLA VALPOVAČKIM VATROGASCIMA: Za četrdesetak dana intervenirali čak 9 puta

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Ova je zima kao ni jedna dosad u znaku nezapamćeno velikog broja intervencija valpovačkih vatrogasaca.

Tako su naime, valpovački vatrogasci u posljednjih četrdesetak dana intervenirali na spašavanju ljudskih života i imovine čak devet puta, što im je inače godišnji prosjek, a posljednja u nizu takvih intervencija dogodila se u nedjelju navečer nešto poslije 22 sata.

Dugogodišnji angažman valpovačkih vatrogasaca u hitnim intervencijama prepoznalo je i Vijeće Mjesnog odbora Valpovo, koje im donacijama prijeko potrebne opreme, svake godine nastoji poboljšati opremljenost i proširiti im djelokrug djelovanja. Tako su i prije nekoliko tjedana predsjednik i dopredsjednik Vijeća Mjesnog odbora Valpovo Branko Markota i Stjepan Mijatović, uručili su još jednu vrijednu donaciju Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Valpovo, a riječ je o protuprovalnom setu alata za obijanje brava, u slučaju kada vatrogasci trebaju ući u prostor koji je zaključan, te termovizijsku kameru s pratećom opremom. Vrijednost donacije je 40.000 kuna, a kako su naglasili Stjepan Koški, zapovjednik DVD-a Valpovo i Miroslav Šmit, predsjednik DVD-a Valpovo, vrijednost donacije je i puno veća jer se radi o izuzetno osjetljivoj i važnoj vatrogasnoj opremi.

Godinu dana ranije Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Valpovo Branko Markota je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Valpovo uručio hidrauličnu razuporu. Ovaj vrijedan alat koji je nužan prilikom intervencija kod velikih nesreća u kojima su ugroženi životi prikliještenih, primio je zapovjednik DVD Valpovo Stjepan Koški. Darovani uređaj vrijedan je 32 000 kuna i ima izuzetne karakteristike pa uz pritisak od 750 bara može podići teret od 50 tona. Kompatibilan je svim sada raspoloživim uređajima i alatima s kojima djeluju valpovački vatrogasci i bit će im od velike pomoći prilikom intervencija. Upravo ovaj alat i ovom prilikom spasio je jedan ljudski život.

Zapovjednik DVD-a Valpovo Stjepan Koški, potvrdio nam je da je dojava o prometnoj nezgodi zaprimljena u 22,18 sati, kada su valpovački vatrogasci s vozilom i opremom u vrlo kratkom vremenu stigli u ulicu Matije Gupca u Valpovu (u blizini crne staze) gdje se dogodila nezgoda. Bila je riječ o slijetanju vozila s ceste, koje je nakon prevrtanja zajedno s vozačem i suvozačicom završilo na krovu. Istom prigodom, vozač osobnog vozila je s ozljedama uspio pozvati pomoć i sam izaći iz vozila, nakon čega je kolima Hitne medicinske pomoći prevezen u KBC Osijek, dok je njegova mlada suvozačica ostala zarobljena vozilu.

-Tijekom desetominutne intervencije uz pomoć specijalne opreme isključivo za ove svrhe, uspjeli smo izrezati i ukloniti vrata s vozila te je suvozačica s teškim tjelesnim ozljedama također kolima Hitne pomoći prevezena u KBC Osijek, rekao je Koški. On pojašnjava da nije bila riječ o kompliciranom i vrlo zahtjevnom zahvatu, no bez vatrogasaca i njihove specijalne opreme za ovakve situacije, to bi bilo vrlo teško izvedivo.

Ono što nemalo brine ovog iskusnog vatrogasca s dugogodišnjim stažem jest činjenica da su se ove zime takve situacije zaredale, a što ne pamti u svojoj karijeri, u jednom danu se dogodilo da su čak imali tri intervencije na oslobađanju zarobljenih osoba iz vozila!

-Svim intervencijama koje smo imali u posljednje vrijeme zajedničko je da nije bila riječ o prometnim nezgodama gdje su sudjelovala po dva, nego jedno vozilo i gdje su zbog neprilagođene brzine vozila slijetala s ceste. Također, to su situacije gdje su uglavnom u pitanju mladi vozači kojima je nedostajala ozbiljnost i odgovornost u vožnji, što je izazvalo nesagledive posljedice. Naglašavam da je riječ o mom osobnom mišljenju i viđenju cijele situacije, no držim da bi se uključivanjem veće doze pozornosti i prilagođavanjem vožnje uvjetima na cesti mladih vozača, mnoge takve situacije zasigurno mogle izbjeći, kazao je Koški.

 

 

L.ANIČIĆ

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Brzi i pouzdani!