MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Operativna akcija "Mir i dobro 2018."

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

I ove godine, 25. po redu, Ministarstvo unutarnjih poslova provodit će operativnu akciju „Mir i dobro“.

Akcija, koja je pokrenuta još 1993. godine kako bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru te kako bi se povećala opća sigurnost građana,  započinje 15. prosinca i trajat će do 8. siječnja 2019. godine. Cilj joj je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

Tijekom blagdana očekuje se dolazak većeg broja naših državljana koji žive i rade u inozemstvu, kao i turističkih dolazaka, odlazak većeg broja građana na zimovanje u inozemstvo te tranzit stranaca, što će uzrokovati povećanje prometa na cestama i povećanje broja putnika u zračnom, željezničkom i pomorskom prometu i na svim graničnim prijelazima. Građani će prilikom obilježavanja blagdana, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, u velikom broju pohoditi svetišta i crkve, organizirano slaviti u ugostiteljskim objektima i na trgovima te se međusobno posjećivati u obiteljskim domovima.

Kako bi slavlje proteklo u miru i duhu blagdanskog obilježavanja želimo upozoriti građane kako eksplozivna sredstva nisu dio takvog slavlja i kako posljedice uporabe ovakvih sredstava mogu nekoga obilježiti za čitav život.

Tijekom provođenja prošlogodišnje akcije na području PU osječko – baranjske niti jedna osoba nije ozlijeđena. Policijski službenici ukupno su oduzeli tri komada oružja, 21 komad streljiva te su evidentirali četiri prekršaja za koja su prijavili četiri punoljetne osobe.

Kao i prethodnih godina, veći broj građana će nabavljati pirotehnička sredstva koja se nalaze u slobodnoj prodaji, ali se očekuje i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava čija prodaja nije dopuštena.

Tako će tijekom prosinca, a posebice u blagdanskom razdoblju, policija pojačano kontrolirati neovlaštenu prodaju pirotehničkih sredstava, u cestovnom će se prometu posebna pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa, a na graničnim prijelazima suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije. Također, policijski će službenici kontaktirati predstavnike civilne vlasti na razini županija, gradova i općina, predstavnika župa i biskupskih ordinarijata, kao i ravnatelje osnovnih, srednjih, viših škola i fakulteta kako bi se građane upozoravalo na opasnosti zloupotrebe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava kućne izrade. Najviše opasnosti prijeti na mjestima masovnog okupljanja građana.

 

Savjeti građanima

 

  • Vrlo je važan doprinos svakog pojedinca, jer proslava blagdana u prvom redu ovisi o svima nama poimence. Treba imati na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.
  • Dosadašnja iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama. Što znači da treba biti uvijek biti oprezan i razborit prije njihove uporabe.
  • Kako biste izbjegli neželjene posljedice ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati. Uvijek budite uzor svom djetetu jer djeca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite. Obavezno djecu poučite o načinu rukovanja i mogućim posljedicama.
  • Pirotehnička sredstva nisu igračke. Najčešće su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama, koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.
  • Bitno je preventivno reagirati da bi se izbjegle nesrećejer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Također, konzumiranje alkohola čest je pratitelj takvih nesreća.
  • Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na za djecu nedostupnim i zaključanim mjestima.
  • Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih. Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju. 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

       VELJAČA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu