DVODNEVNA RADIONICA ZA LAG-ove: Korisno i poučno

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BIZOVAC/VALPOVO Lokalna akcijska grupa Karašica bila je u zajednici s Ministarstvom poljoprivrede organizator dvodnevne radionice za LAG-ove iz cijele Republike Hrvatske.

Radionica pod nazivom LEADER program - pokretač razvoja ruralnih područja okupila je u srijedu i četvrtak pedesetak sudionika iz članstva LAG-ova i upoznala ih sa stanjem provedbe mjere 202 unutar IPARD programa, s planovima za provedbu programa LEADER pristupa u razdoblju od 2014. Do 2020, a bila je to i jedinstvena prilika da se upoznaju područje i iskustva LAG-a Karašica i Osječko-baranjske županije u povlačenju sredstava iz Europske unije.

Nakon pozdravnih govora Dragomira Đevića iz Ministarstva poljoprivrede, Silve Wendling u ime Županije, Krešimira Žagara u ime LAG-a Karašica i Srećka Vukovića u ime općine domaćina Vlatka Pavlinić iz Ministarstva poljoprivrede govorila je o prvim godinama provedbe mjere 202 unutar IPARD programa s obiljem usporednih podataka, a s predstavljanjem LAG-a domaćina i iskustvima u provedbi LEADER programa u LAG-u Karašica nastavio je Ivan Vrbanić.

Vlatka Pavlinić u nastavku je predstavila Mjeru 19 unutar Programa ruralnog razvoja u razdoblju od 2014. do 2020 godine sa svim novinama koje donosi u planiranju i financiranju ruralnog razvoja.

Gordana Stojanović iz Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje govorila je o Lokalnoj razvojnoj strategiji u narednom programskom razdoblju do 2020 kao ključnom dokumentu.

Tog prvog dana radionice sudionici su posjetili Državnu ergelu Lipicanaca u Đakovu, općinu Gorjane u kojoj su im predstavljene Ljelje - jedinstveni primjer nematerijalnog kulturnog dobra pod zaštitom UNESCO-a, a u Valpovštini su posjetili Belišće i Valpovo i upoznali se s povijesnim značajkama te projektima izgradnje biciklističkih staza.

Tijekom drugog dana radionice Ljerka Vučković, potpredsjednica LAG-a Karašica upoznala je sudionike s razvojem cikloturizma na prekograničnom području Hrvatska-Mađarska s perspektivama daljeg razvoja i umrežavanja biciklističkih staza.

Vlatka Pavlinić je govorila o programu ruralnog razvoja u razdoblju do 2020. Godine, a na pitanja sudionika odgovarao je Dragomir Đević. Silva Wendling pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije upoznala je sudionike s projektom Winetour, a o razvojnim projektima i financiranju poljoprivrednih gospodarstava i socijalnog poduzetništva u ruralnim područjima s brojnim primjerima iz prakse govorila je Snježana Tolić s Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka.

Radionca je zaključila rad posjetom sudionika poduzeću Kanaan d.o.o. u Donjem Miholjcu kao dobrom primjeru iz prakse, jer je ta tvrtka u nekoliko projekata dobila povrat novca za ostvarena ulaganja iz programa IPARD po Mjeri 103. Na području općine Feričanci sudionici su upoznali vinske ceste Feričanačkog vinogorja, posjetili Stari podrum u Feričancima i kušali vina na koja su enolozi ove vinarije izuzetno ponosni . Cjelokupan program radionice ostvaren je u potpunosti i bio je vrlo koristan svim sudionicima koji će stečena saznanja moći primijeniti u svojim sredinama.