Belišću povelja za naj - akciju 2013.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 ZAGREB U ponedjeljak je Belišće dobilo još jednu potvrdu da od 2011. godine nosi prestižnu titulu Grada - prijatelja djece.

Ova zadnja potvrda, odnosno povelja za naj - akciju, predstavnicima belišćanskog Koordinacijskog odbora Akcije gradovi i općine - prijatelji djece, dodijeljena je u ponedjeljak u zagrebačkoj starogradskoj vijećnici.

-U ponedjeljak , 25. studenoga održano je godišnje savjetovanje koordinatora Akcije gradovi i općine - prijatelji djece, a sve je završilo svečanim dijelom u kojem su dodijeljene pohvalnice i povelje za naj - akciju u 2013. godini te dodijelom titula Grad i Općina - prijatelj djece novim kandidatima, doznajemo od Ivane Belcar, predstavnice belišćanske Koordinacije i predsjednice Društva "Naša djeca" Grada Belišća, koja je uz Moniku Đogaš, članicu Izvršnog odbora belišćanskog DND-a u ponedjeljak bila u Zagrebu.

Četverosatni program savjetovanje je otvorio Darinko Kosor, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, a tijekom četiri sata okupljenim predstavnicima čak 96 gradova i općina koje sudjeluju u Akciji predstavljen je "Nacrt prijedloga Nacionalne strategije za zaštitu i promicanje prava djece u RH od 2013. do 2020. godine", govorilo se o lokalnoj zajednici kao ključnom mjestu u ostvarivanju prava djeteta, dok je predstavnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Tamara Tomažić Varga održala kratko predavanje na temu "Djeca su naš najvažniji posao". Uslijedilo je zatim prezentiranje iskustava deset gradova i općina - prijatelja djece o akcijama koje oni provode u svojim sredinama kako bi podigli kvalitetu života najmlađih sugrađana. Tu su se predstavili Čakovec, Delnice, Koprivnica, Mali Lošinj, Mrkopalj, Opatija, Radoboj, Rovinj, Tuhelj i Zabok. Na kraju je uslijedio svečani dio Savjetovanja - proglašenje naj - akcija i novih gradova i općina - prijatelja djece.

U 2013. godini Središnjem odboru Koordinacije Gradovi i Općine - prijatelji djece prijavljena su čak 44 projekta (akcije), što je najveći broj do sada, a prema procjeni, većina ih je dobila Pohvalu, dok su one jedinstvene dobile Povelju za uzorno provedenu akciju. Među dobitnicima Povelje je i Grad Belišće, koji je prijavio "Čovječe ne ljuti se s ljudskim figurama" u organizaciji Centra mladih Belišće. Velika je to potvrda za mlade volontere ove udruge, koji su po prvi put organizirali ovako nešto, ali i pohvala Gradu Belišću za dosadašnje, a sigurno i buduće, ulaganje u djecu i mlade na svom području. U narednim danima, prema najavama, za organizatore ljudskog "Čovječe ne ljuti se" bit će upriličen i svečani prijem kod gradonačelnika, dr Dinka Burića.