Dokazi jednog vremena slavonske Podravine i grada Belišća!

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Muzej „Belišće“ obilježava Dan grada Belišća još jednim dijelom Zapisa iz Belišća.

Što nekadašnjoj radnici ili radniku Kombinata „Belišće“ znači Upravna zgrada (Palej), a što djevojci ili mladiću rođenima početkom 21. stoljeća? Što stanovnicima Belišća, Valpova, Donjeg Miholjca i okolnih naselja znače „ostaci“ u obliku zgrada i gdje koje uspomene na putovanja Slavonsko-podravskom željeznicom, a što ljudima rođenima od kraja 1960-ih godina ili već spomenutim djevojkama i mladićima s početka novog stoljeća?

Što današnjim stanovnicima slavonske Podravine, Slavonije i Baranje znače spomenici podignuti u čast poginulima tijekom 20. stoljeća?

Na području slavonske Podravine ima još mnogo materijalne baštine koju često doživljavamo „zdravo za gotovo“ i postupno postaje zaboravljena baština. Kao i sve druge sfere života i odnos prema baštini itekako ovisi o trenutačnom kontekstu, kao što je i nekadašnji kontekst bio „plodno“ tlo za nastanak, razvoj i podizanje onoga što danas možemo promatrati kao baštinu.

U novom dijelu zapisa možete vidjeti stare fotografije, zemljovide i „poći“ u šetnju slavonskom Podravinom i Belišćem od arhitekture iz Austro-Ugarske Monarhije do spomen ploča zaslužnim pojedincima i spomenika poginulim pripadnicima 107. brigade Hrvatske vojske.