“Vukovi s Drave” dobili monografiju

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Proteklog je vikenda u Valpovštini svečano obilježena 26. godišnjica utemeljenja 107. brigade HV-a, iz Domovinskog rata poznatije kao “Vukovi s Drave”.

Kod spomen-obilježja 107. brigade položeni su vijenci i zapaljene svijeće, nakon čega je u Centru kulture “Matija Petar Katančić” predstavljena monografija “107. Vukovi s Drave”.

Polaganjem vijenaca pijetet prema poginulim pripadnicima brigade iskazali su, uz obitelji branitelja, izaslanik predsjednice RH i prvi zapovjednik 107. brigade, general-pukovnik Slavko Barić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i župan osječko-baranjski Ivan Anušić, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane, državni tajnik Tomislav Ivić, pripadnici MUP-a i predstavnici PU osječko-baranjske, zapovjedništvo 107. brigade, udruge proistekle iz Domovinskog rata te predstavnici gradova i općina.

Monografija “107. Vukovi s Drave” obuhvaća ratne putove 107. brigade i 107. domobranske pukovnije, događaje koji su neposredno prethodili utemeljenju brigade, kao i zbivanja na području zone odgovornosti brigade. Nositelj jeprojekta Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Valpovo, a knjiga je objavljena u suradnji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata. Autori knjige su doktori znanosti Natko Martinić Jerčić i Slaven Ružić, djelatnici Centra, urednik je Miroslav Štargl, ratni zapovjednik 107. brigade, a recenzenti izvanredni prof., doktor znanosti Ante Nazor i doktor znanosti Jakša Raguž.

Kako je naglasio ratni zapovjednik Štargl, 107. brigada ZNG-a RH utemeljena je 28. lipnja 1991. zapoviješću generala Martina Špegelja, tadašnjeg ministra obrane, sa zapovjednim mjestom u Valpovu. Zona odgovornosti brigade bilo je područje tadašnjih općina Valpovo, Donji Miholjac, Našice i Đakovo, a neko vrijeme i općine Orahovica. Početni ustroj 107. brigade, jedne od prvih postrojbi koja se aktivno uključivala i u borbena djelovanja izvan svog područja, obuhvaćao je zapovjedništvo i četiri bojne.

- Kada pogledamo zonu odgovornosti 107. brigade, vidimo da to područje obuhvaća trećinu Slavonije, a kada znamo i činjenicu da su iz 107. brigade, odnosno njezinih bojni, već u rujnu i listopadu 1991. izrasle 122. đakovačka te 132. našička brigada, onda vidimo koliko veliko, nemjerivo, značenje ima 107. brigada u obrani istočnog dijela Hrvatske - naglasio je zapovjednik Štargl govoreći o brigadi, čija se zona odgovornosti od studenoga 1991. godine prostire područjem općina Valpovo i Donji Miholjac.

Posebno je važno navesti podatak da je kroz postrojbe 107. brigade prošlo oko 4500 vojnika, kroz postrojbe 107. domobranske pukovnije oko 3000, a kroz postrojbe Narodne zaštite oko 1500 vojnika, od kojih je svoj život za slobodu Hrvatske dalo 40 pripadnika 107. brigade HV-a te četiri pripadnika 107. domobranske pukovnije.

Ugašena u prosincu 1992.

U monografiji se obrađuju mnogi događaji iz 1991. godine, u kojoj je 107. brigada već oslobodila zonu odgovornosti od agresorske JNA, utvrdila crtu obrane u zahvatu desne obale rijeke Drave i potpuno se ustrojila i opremila kao postrojba. U 1992. godini navedene aktivnosti se nastavljaju, utvrđuje se crta obrane i na Brondinu kanalu, a 3. travnja 1992. izvedena je operacija Baranja, u kojoj je napadno djelovala cijela brigada uz sudjelovanje dijela postrojbi Operativne zone Osijek, uz forsiranje rijeke Drave. Brojno stanje 107. brigade tada je iznosilo oko 2700 vojnika. Nakon operacije Baranja, nakon potpisanih primirja, brigada uz svoje redovite zadaće razvija i mirnodopske aktivnosti. Tijekom srpnja 1992. dolazi do demobilizacije većeg dijela brigade, koja je ugašena u prosincu iste godine. S novim ustrojem HV-a pripadnici 107. brigade angažirani su u gardijskim brigadama, našičkoj 132. brigadi te u valpovačkoj i miholjačkoj samostalnoj domobranskoj bojni.

Lidija ANIČIĆ