MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Belišće na slici 1886.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Na velikoj uljnoj slici Belišća Oskara v. Pistora iz Beča (nalazi se u uredu glavnog direktora Belišća) 1886. godine Belišće ima izgled pravoga industrijskog naselja.

Na slici dominira pilana sa skladištem piljene građe na otvorenom, koja je prva nastala u Belišću i oko koje se uočava mala željeznička pruga, poljske peći i pristanište na rijeci Dravi. Neposredno uz tvornicu su i stambene zgrade (zvane barake, odnosno, najstarije radničke kuće). Te su radničke kuće grupirane u dva pravilna niza bez dvorišta, vrtova i voćaka.

Za ovo vrijeme nastanka Belišća posebno su značajni planovi vodovoda iz 1885. i 1908. godine, koji se čuvaju u muzeju, a na kojima je, posebice ovom iz 1908, već razmjerno dobro razvijena i razgranata vodovodna mreža za tvornički pogon.

Belišće kao mlado naselje nastalo krajem 19. stoljeća, jedinstven je primjer u Hrvatskoj kako se već tada na suvremen način rješavalo stambeno pitanje radništva i činovništva. Osnovna karakteristika svih kuća belišćanske radničke kolonije, sačuvanih i srušenih, jest jednostavnost, racionalnost konstrukcijskih rješenja i ekonomičnost, a što su i glavne odlike industrijske arhitekture.

Crtica je uz dopuštenje autorice i nakladnika preuzeta iz knjige Belišćanske svaštice Zdenke Frajtag koju je izdao Ogranak Matice hrvatske Belišće.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Brzi i pouzdani!