MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Valpovačka baština: Ljekarna „K spasitelju“ obitelji Desaty

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Prvu ljekarnu u Valpovu otvorio je 1860. godine Alexandar Deszathy (1834. – 1911.)iz poznate osječke ljekarničke obitelji.

 

Ljekarna se nalazila u strogom središtu Valpova, na središnjem trgu, u kasnobaroknoj katnici obitelji Desaty sagrađenoj 1863. godine. Sastojala se od više prostorija: Oficina (usluživanje pacijenata), materijalka (proizvodnja lijekova), ured (administracija i knjigovodsto), laboratorij (destilacija vode i ispitivanje kemikalija), manje skladište, veliki podrum i tavan (sušenje ljekovitog bilja). Ubrzo nakon umirovljenja Ferde Desatyja ljekarna je preseljena u današnju lokaciju u Osječkoj ulici, svega nekoliko desetaka metara od njene izvorne lokacije, i djeluje sve do danas kao njen sljednik. Nažalost, od ljekarne K Spasitelju nije ostalo gotovo ništa kao ni od kasnobarokne katnice Desaty.

Valpovačka ljekarna ''K Spasitelju'' prvih je godina bila podružnica osječke istoimene ljekarne. Vodile su je tri generacije ljekarnika obitelji Deszathy u idućih      sto godina. Osnivača Alexandra naslijedio je njegov sin Aurel (1869. – 1937.) koji se kao i otac školovao u Beču, a zabilježen je kao jedan od najučenijih hrvatskih ljekarnika jer je bio i doktor filozofije. Ferdo Desaty (1899. – 1965.), sin Aurelov i unuk Alexandrov, treća je generacija valpovačke ljekarničke obitelji.(S.N.)

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      TRAVANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu