MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

KONCERT GRUPE „SAN“ POVODOM 50 GODINA POSTOJANJA

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO  Grad Valpovo i Turistička zajednica Grada Valpova organizira slavljenički koncert grupe „San“.

Koncert će se održati u subotu, 18. svibnja 2024. godine u 21:00 sat u Dvorcu, uz besplatan ulaz.

 Grupa „SAN“ nastala je iz bogate tradicije tamburaške glazbe Osnovne škole i KUD-a u Valpovu.

Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, pod vodstvom Vladimira Hana, a kasnije Jože Kolarića od nekoliko najboljih tamburaša Osnovne škole, formiran je sastav koji je počeo svirati poznate jazz standarde (Armstrong, Giellespie, Gershwin).

Sa školskim zborom i solisticama Svjetlanom, Brankom, Stankom i Zvjezdanom, počeli su svirati i popularnu zabavnu glazbu na školskim priredbama i zabavama.

Zlatko Ivošević, Branko Banjanac, Nino Kolar, Vilko Rožman, Zdenko Salijević, te Marko Kolesar, ubrzo su počeli prepravljati akustične gitare i radio aparate, kako bi se mogli više baviti i sve popularnijom rock glazbom.

Prekretnica se dogodila kada su u okviru Glazbene sekcije dobili na korištenje Fiskulturni (Omladinski) dom i instrumente bivših VIS Talasi (solo i bas gitara Höffner, ritam gitara Jolana, bubnjevi Trowa, te pojačala Rex, Davoli i prestižni VOX AC 30 Top boost).

Tada se počinje intenzivnije vježbati i svirati, a uz Josipa Pepić i Tomislava Mikić, sastavu se priključuje i pjevač Antun Skelac Šerif. Nastupaju na kulturnim i športskim priredbama u Valpovu i okolici, a prate i Kazališnu sekciju (Skender, Pinek, Lič, Marijana, Slavka,….).

Prigodom otvaranja nove tvornice kolača VALKO  komponiraju i izvode prigodnu pjesmu i uzimaju ime VIS „Valko“, te dobijaju novo pojačalo Meazzi 777, sa echo i hall efektima. Sviraju se Nove godine, maturalne zabave i kirvaji. Kroz sastav prolazi nekoliko članova, a  uskoro se priključuje i Željko Kovačević Purco, te mijenjaju ime u Grupa „SAN“. Repertoar se povećava (The Beatles, The Rolling Stones, E.Presley, J.Hendrix, te najpoznatiji domaći izvođači i grupe).

Grupa "Valko"

GRUPA „SAN“ nastupa u sastavu:

Zlatko Ivošević - solo gitara

Miroslav Tajz - ritam gitara

Krunoslav Majer - bas gitara

Krunoslav Ižaković - bubnjevi

Zvonimir Iveković - vokal

Zahvaljujući  najnovijim gramofonskim pločama koje je Nino dobivao iz inozemstva, slušaju i prate velikane Rocka (Santana, Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabath, Cream, Ten jears affter, Steppenwolf,…). Kako bi vidjeli i doživjeli kako to oni sviraju ono što slušaju na pločama i trakama, odlaze na njihove koncerte i po nekoliko puta. Od svirke se nabavlja i nova oprema (Eko Les Pual gitara, Ibanez Jazz bas, Yamaha bas pojačalo, Sonor bubnjevi, te razglas Hohner). Kvaliteta nastupa raste i kada se priključuje i Andrija Slaver sa svojom Fender Stratocaster maple neck gitarom, Marshall 100 W pojačalom i flautom. Počinju svirati i rock avangardu (Jethro Tull, M. Oldfield, Lokomotiv GT, Taurus….). U Grupu uskoro dolazi i Miroslav Tajz, a iz SAD dolazi i Vjekoslav Bolkovac Čarli, koji donosi klasični Rock'n roll repertoar (Chuck Berry, Little Richrad, CRR,…).

Brojni kontakti sa tada najboljim grupama u okruženju Amon Ra II iz Osijeka (prof. Nino Budano i Mimika), Walt iz Višnjevca (Marx), Ptice, Bel, Breze, …. prerastaju u velika prijateljstva i međusobne posjete svirkama. Redaju se Gitarijade (Osijek, Višnjevac, Zeleni otok,…), sviraju se plesnjaci u Domovima, Hotelima i ljetnoj bašći, a odlaze svirati i u Mađarsku. Kreativnost rezultira i sa desetak vlastitih skladbi, snimanjima i nastupima na radiju. Za njima redovito ide i njihova brojna i vjerna publika (Gilac, Cvento, Kek, Rambe, Čustonja, Gorša, Rajko, Galac, Šime, Vlado, Sepika, Gile,…. ali i ženska ekipa, uključivo njihove buduće supruge). Atmosfera na nastupima je bila vrhunska, a poslije svirke se svraćalo u još otvorene lokale (Satnički, Čađava, Zagreb, ….). Sastajalište je bilo i u kući Mikićevih, a poslije probi i kartanje bele, išlo se u školu. Još se i danas prepričavaju brojne anegdote i pjevuše njihove pjesme. Nažalost, odlaskom na fakultete i u vojsku, te ženidbama, smanjene su mogućnosti nastavka nastupa.

Grupa San 1976. godine

Bure, Andrija i Kruno Majer, nastavljaju u grupi Teško pametnom, a Tajz u grupi Hush.

Nakon 30 godina ne sviranja, rađa se ideja ponovnog okupljanja starih sastava sa područja Valpovštine, koju Zlatko, Bure, Tajz i Kruno Majer prihvaćaju, te uz pomoć Zvonimira Iveković, Krune Ižaković i nakratko Pave Tudik, nastupaju kao Grupa SAN na Rombergovim večerima u Belišću i Danu Grada Valpovo, izvodeći pjesme koji su nekada svirali, na zadovoljstvo generacije. Kupuju se nove gitare (Fender, Gibson i PRS)  te pojačala VOX i Fender), a osuvremenjuje se i repertoar (J.Bonamassa, C.Rea, G.Moore, J.Beck). Povezuju se i sa Grupom Lavine iz Osijeka, te Dora Bandom iz Našica, sa kojima zajedno nastupaju.

Nastup na Rombergovim večerima 2021. godine

Tako je došlo i vrijeme obilježavanja 50. godišnjice postojanja. Nažalost, prošle godine preminuo je Branko Banjanac Bure, pa uz već ranije pokojne Josipa Pepić, Andriju Slaver, Antuna Skelac Šerifa i Željka Kovačević Purcu, ostaju brojne lijepe uspomene.

Svojim postojanjem Grupa SAN je utrla put mladim glazbenicima kojima Valpovština obiluje, a ovo je prigoda na to se podsjetiti i ostaviti za budućnost.

 

                                                              

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu