MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

ZDRAVLJE: Limfni edem  

Korisnička ocjena: 3 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

Limfni sustav je skup svih organa i tkiva uključenih u proizvodnju limfocita, optok limfe i njeno filtriranje.

Krv i limfa su tjelesne tekućine koje cirkuliraju krvnim i limfnim žilama neprestano donoseći hranjive tvari i kisik stanicama i odnoseći nepotrebne produkte metabolizma.  Limfne žilice nose limfu do limfnih čvorova, gdje čestice poput bakterija ili drugih potencijalno opasnih se filtriraju i uništavaju. To je  obrambeni sustav organizma i odgovoran je za prepoznavanje i uništavanje stranog materijala tijekom imunološke reakcije.

Limfni sustav je ključan za održavanje tijela zdravim. Limfna tekućina cirkulira u tijelu, skuplja sve štetne tvari, te u limfnim čvorovima se taj otpad filtrira limfocitima kojima je najznačajnija funkcija sinteza specifičnih antitijela odnosno ovaj sistem pomaže braniti organizam od infekcije I uloga im je isključivo obrambena.

KADA NASTAJE LIMFEDEM

Limfedem nastaje kada se u međustaničnom prostoru nagomilava limfa, jer se ne može odliti limfnom niti venskom cirkulacijom i dolazi do progresivnog oticanja međustaničnog tkiva, određenog dijela tijela, najčešće  jednog ili više ekstremiteta. Lifedem je oticanje ruke, noge,  ili bilo kojeg drugog dijela tijela gdje se nakuplja neuobičajena količina tekućina u tkivu.


SIMPTOMI

Oticanje dijela ili cijele ruke ili noge
Osjećaj težine ili stezanja u ruci ili nozi, svrbež
Ograničeni pokreti ruku ili nogu
Ponavljajuće infekcije u bolesnom ekstermitetu
Zadebljanje kože na bolesnom ekstremitetu

Otekline uzrokovane limfedemom variraju od blagog, jedva zamjetljive promjene u veličini bolesnog dijela tijela do ekstremnih oteklina koje mogu onemogućiti i kretnje.DIJAGNOZA

Postavlja se na temelju simptomatologije, kliničkog pregleda, dijagnostičkim metodama poput limfoscintigrafije, kontrasne limfografije, color dopplera, CT, MR.

LIJEČENJE

Limfedem je kronično stanje koje se ne može trenutno izliječiti, ali se može bitno poboljšati adekvatnim tretmanom. Ako se ignorira, može progredirati i postati vrlo teško za liječenje.
Konzervativne metode podrazumijevaju elevaciju ekstremiteta, kompresivnu bandažu i odjeću, manualnu limfnu drenažu, vježbe te njegu kože s ciljem prevencije i eliminacije bakterijskih infekcija.

Kod nas u centru i koristimo kompleksne metode fizikalne terapije koje su se pokazale izuzetno uspješnim. Najčešće se koriste najmodernije metode magnetoterapije, elektroterapije, lasera i ultrazvuka.

Ukoliko dođe do komplikacija (infekcije, nekroza kože, tromboze) pristupa se kirurškom liječenju da se popravi funkcija, smanji težina ekstremiteta.

Sponzor članka je: Aura centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju Valpovo

Adresa: Matije Gupca 37, 31550, Valpovo

Radno vrijeme: ponedjeljak-petak 7:00 do 20:00; subota 7:00 do 12:00

Kontakti:

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

       VELJAČA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu