MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Super Hrvatska

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Na otvorenju izložbe keramike, imali smo se zadovoljstvo družiti s Hanibalom Salvarom, istaknutim likovnim stručnjakom, koji, pokazalo se, ima što reći i o mnogim drugim životnim temama.

Hanibal Salvaro likovno djeluje od 1958. godine zahvaljujući sestri Lidiji koja ga uvodi u svijet likovne umjetnosti. lzlagao je na preko 300 samostalnih i selekcioniranih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu i to u preko, 30 zemalja na svim kon­tinentima. Jedini je hrvatski umjetnik koji je nagrađivan u Faenzi( Italija) i jedini hrvatski umjetnik koji je član Međunaro­dne akademije za keramiku (AIC) u Ženevi, Švicarska.

Nije trebalo dugo dogovarati, a niti čekati na realizaciju suradnje s portalom Valpovština.info.  Zahvaljujući dobroj volji ovog elokventnog 83-godišnjaka, na stranicama Prvog informativnog portala Valpovština.info imat ćete povremeno mogućnost čitati njegove osvrte o raznim temama. Nije nužno da se s njegova iznesena stajališta poklapaju sa stavovima redakcije, već su doprinos njegovanju kulture dijaloga i razmjene ideja.

Neki od tekstova već su, prema riječima autora, objavljivani u drugim medijima, a neki će biti pisani ekskluzivno za Valpovština.info

 

Hanibal Salvaro

Super Hrvatska

otmjena, gospodska, kulturna, uspješna i radosna,

naziv je neformalnog državnog programa koji je rezultat nekih analiza, sagledavanja mogućnosti i možda mnogih htijenja, ali i često vrlo raznolikih shvaćanja što bi to trebalo i eventualno moglo biti. Možemo konstatirati kako dobronamjernih prijedloga ne manjka, ali rezultata nema, pa nema. Preskočimo li u ovom trenutku namjerno bilo kakav kritički osvrt, možda bi se mogli složiti kako imamo vrlo lijepu zemlju, sjajno more, rijeke koje idu u jadranski i crnomorski sliv, izvrsnu geografsku poziciju na spoju triju kontinenata, dugu tradiciju komunikacije s raznolikim kulturama, ugodnu klimu. 

SUPER HRVATSKA (2)

zahvaljujući nogometnim umjetnicima i Daliću, je ovaj put uspješna i radosna, a ukoliko je posluži sreća bit će i super presretna, makar s dosegnutim rezultatom se može smatrati presretnom, barem u nogometu.

Ali ovaj opravdani ushit i pravo na radost ne moraju biti zapreka i malo šireg komentara naoko sporednih značajki. Za početak možemo kazati kako su dečki iskazali svoju opravdanu radost na otmjen i gospodski način. Bez arogancije, bez kompleksa manje vrijednosti, racionalno vjerujući u svoje sposobnosti a da pri tome nikoga nisu ni podcijenili ni precijenili. Lopta je okrugla i radi toga su nogometne utakmice uvijek barem malo neizvjesne i jasno je radi toga i nogomet toliko popularan.

Mnogi očekuju kako ovi rezultati mogu biti početak nekog općeg društvenog, ekonomskog, znanstvenog ili kulturnog preporoda tj. kako bi ovo mogao biti i putokaz za SUPER HRVATSKU.

I mogao bi ali nam trebaju ekonomski, politički, znanstveni i kulturni Dalići, a njih izgleda nemamo i ne možemo ih brzo imati. Treba ih možda  tek uzgojiti.

Ali ni Dalić nebi uspio da nije bilo nekih predradnji. Prije svega naši nogometaši igraju u najboljim ekipama na svijetu gdje su treneri osobe kao Maurihno, Guardiola, Zidane koji su ih na neki način doškolovali. Postali su svjetska klasa i iz toga proizlaze svjetski rezultati.

I spomenimo usput, ali važno, tj. pokušajmo biti otmjeni. Iako je Zdravko Mamić „osuđen“ od strane svekolikog tiska te i od normalnog sudstva, treba podsjetiti, kako je on uz sve d0kazane ili nedokazane grijehe, također znatno zaslužan što neki nogometaši igraju u vrlo važnim svjetskim ekipama i što ih sada imamo na raspolaganju.

Na kraju bi podsjetio kako su Urugvaj i Argentina po dva puta bili svjetski prvaci i jasno u tome jako uživali, ali im to nije znatno pomoglo u razvoju svakodnevice.

Bez obzira na rezultat igre s Francuskom, gdje nas pobjeda ne bi trebala iznenaditi, dočekajmo u ponedjeljak naše velikane na veličanstven način, radosno i otmjeno, jer su nam pružili puno radosti i poticaja da ih „kopiramo“ u drugim sferama života i na svoj način pokazali što to znači Super Hrvatska.

Ustvari svaka naša regija raspolaže s potencijalima koji se mogu razviti u nešto velevrijedno, pod uvjetom da težimo samo super rezultatima. Da trajno zaboravimo na izreku: To je za naše uvjete dobro i prihvatljivo. Osim toga, dio smo Europske unije koja ima 520 milijuna stanovnika, a proteže se od Nove Kaledonije do Martinika. Super rezultate mogu pak dosegnuti samo super realizatori. No da bi to dosegli fale nam samo višeznačno talentirane i vrhunski educirane osobe koje će sve ove, gore spomenute „komparativne prednosti“, pretvoriti u u jednu SUPER HRVATSKU, pogotovo ukoliko se drže načela: Misli globalno – djeluj lokalno, a mogli bi dodati zašto ne i djelovati globalno.

Kako mi izvrsnog školstva nemamo, to nam se nameće stipendirati nadarenu i poduzetnu mladost da se školuje na najboljim svjetskim sveučilištima (Engleska, Njemačka, Rusija, SAD, Kanada, Turska, Indija, Japan, Kina, Francuska, Švicarska, Egipat, Švedska, Češka, Italija, Južna Koreja, Taiwan, Španjolska, Danska, Norveška, Južnoafrička republika, Singapur, Finska, Nizozemska). Uostalom zemlje kao što su Japan, Taiwan, Južna Koreja, Singapur, Kina, Indija, a u novije vrijeme Malezija, Indonezija i Vietnam su jako puno ulagale u vrhunsku edukaciju, koja im je pomogla da stvore novu i sposobnu znanstveno-društveno-umjetničku elitu doraslu suvremenosti do takve razine da to vidimo i golim okom.

Ukratko rečeno, trebalo bi za prvi trenutak tj. za školsku godinu 2019./2020. osigurati novac za stipendiranje barem sto studenata s težnjom da taj broj u par godina naraste na tisuću godišnje. I tako djelovati deset godina. Kada diplomiraju, njihova je obaveza da odrade u zemlji domaćinu još barem 2-3 godine i na taj način prodube ili uspostave gospodarsku, znanstvenu ili društvenu suradnju zemlje domćina s Hrvatskom, kao važnom europskom državom, koja je u mnogočemu super, a tenedncija joj je biti SUPER HRVATSKA. Nakon toga se vraćaju u Hrvatsku i djeluju barem 6 – 8 godina. Nakon povratka u domovinu u par godina postepeno preuzimaju (sporadi sposobnosti a ne diploma) čelna mjesta u društvu (gospodarstvo, znanost, umjetnost, politika).

Hrvatska mora biti magnet za vrhunske intelektualce

Naime, budućnost Hrvatske ima smisla samo ukoliko postane jedna znanstveno, gospodarski, umjetnički i kulturno super destinacija, koja je magnet za vrhunski intelekt, a ne za vrhunski štreberaj. Jasno je da će projekt SUPER HRVATSKA biti zaista uspješan u trenutku kada nam se budu nudili i vrhunski umovi iz inozemstva.

No ako predloženi program, koji je namjerno iskazan vrlo sažeto, shvatimo kao prijedlog političkim stankama ili državno administrativnim strukturama, tada ga treba smjesta ignorirati i zaboraviti.

Ovo je prijedlog lišen bilo kakvog politikantskog usmjerenja i verbalnog „domoljublja“. Ovakav prijedlog je pokušaj kreiranja budućnosti naših nasljednika u jednoj prekrasnoj zemlji.

Postavlja se pitanje možemo li okupiti jednu paraadministrativnu grupaciju građana, tj. volontersku paralelnu nepartijsku i nestranačku Hrvatsku, koja vjeruje i želi stvoriti SUPER HRVATSKU, s tim da se zaista vidljivi rezultati osjete već 2030. godine.

Naiđe li ovaj prijedlog na pozitivan odjek tada treba:

– Osnovati zakladu Super Hrvatska. Rad zaklada je javan i nema nikakvih poslovnih tajni. Sve mora biti vidljivo i transparentno na portalu SUPER HRVATSKA.

– Osmisliti ili naći nedržavno tijelo koje će besplatno administrativno servisirati cijeli program.

– Super Hrvatska je državno koristan i častan projekt te stoga svi koji sudjeluju u njegovoj realizaciji djeluju na volonterskoj osnovi. Najzaslužniji stječu društveni ugled kao otmjene fizičke ili pravne osobe te mogu biti nagrađene diplomama, zahvalnicama i umjetninama, koje su izradili i darovali dizajneri i poznati likovni umjetnici članovi suradnici zaklade SUPER HRVATSKA.

– Sav novac koji je uplaćen za stipendije koristi se samo za stipendije i ne smije biti opterećen bilo kakvim režijskim i sličnim troškovima. Oni se rješavaju drugim donacijama i volonterstvima. Volontira se uz ugovorom preuzete obaveze i prava.

– Sredstva za rad zaklade SUPER HRVATSKA mogu se prikupljati i organiziranjem javnih umjetničkih aukcija.

– Izbor stipendista provodi posebna stručna komisija temeljem intervjua sa svakim kandidatom pri čemu je jako važno testirati senzibilitet kandidata za poduzetništvo, liderstvo, međunarodnu suradnju, komunikativnost i inventivnost.

– Broj stipendija ovisi o iznosu sredstava koja su donirana za projekt SUPER HRVATSKA.

– Prve stipendiste treba kanalizirati u zemlje s kojima nemamo jako razvijenu znanstvenu suradnju i to na studije koji olakšavaju poduzetništvo, inovativnost, komunikativnost i svekoliko stvaralaštvo. Primjerice, Indija sa svojih milijardu i tristo milijuna stanovnika i s godišnjim gospodarskim rastom od skoro 10 % sigurno je jedna ekonomski, ali i kulturološki zanimljiva i potencijalno korisna destinacija. A da bi se uspješno realizirala trebali bi raspolagati s barem desetak sveučilišno obrazovanih osoba koje su studirale u New Delhiju, Mumbayu ili Madrasu.

Ovaj tekst bi mogao biti znatno obimniji, ali mu je primarna nakana da testira u kojoj su mjeri opravdana gore iznijeta razmišljanja. Te je ustvari poziv na raspravu svih onih koji vjeruju kako je ne samo poželjna nego i moguća SUPER HRVATSKA.

Hanibal Salvaro

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu