MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

MIRNA ČITA, MIRNA SAVJETUJE: Delphine de Vigan – Djeca su kraljevi

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Delphine de Vigan – Djeca su kraljevi

Kimmy i Sammy samo žele bezbrižno djetinjstvo. No, njihovo se djetinjstvo sastoji od unboxinga PR paketa, a Instagram pratitelji njihove majke influencerice Melanie biraju koje će žitarice jesti za doručak.

Da stvar bude još tragičnija, svoj je status influencerice Melanie Claux stekla snimajući upravo svoju djecu. Zvuči vrlo zastrašujuće, zar ne? Meni jako, a svakodnevno tome svjedočimo. Hrvatski blogeri i influenceri različitih niša – od lifestyle pa sve do book blogera, svakodnevno snimaju upravo nasmiješena lica predškolske djece dok otvaraju pakete pristigle od različitih sponzora. Melanie, pak, ne vidi ništa loše u tome. Naprotiv, ona i muž tako priskrbljuju za život cijeloj vlastitoj obitelji. No, jednoga dana Kimmy nestaje. Koja je cijena života pod budnim okom javnosti?

Ako već niste čitali ništa od de Vigan, dopustite da vam je ukratko predstavim. Delphine de Vigan francuska je spisateljica, prevođena na brojne svjetske jezike. Ono što ju svrstava na sam vrh suvremenih pisaca je činjenica da je ona uvijek tu prisutna kao promatrač (i kritičar društva). Od njezinih romana, u izdanju Naklade Oceanmore prevedeni su: Prema istinitoj priči (recenzija), Odanosti (recenzija), Djeca su kraljevi, Zahvalnosti i Ništa se ne opire noći.

Već sam na mrežama podijelila svoj stav o prisutnosti djece na istim, a sada donosim i osvrt na sam roman. Po žanru, mogao bi se svrstati na među društvenog i kriminalističkog romana. Kraj, koji donosi onaj osjećaj da je pravda ipak nekad zadovoljena, mene je oduševio. Cijeli taj svijet, u koji nas autorica odvodi nakon same otmice, zanimljiv je koncept njezinog viđenja (budućeg) svijeta i tehnološkog napretka.

Likovi su izvrsno okarakterizirani, a o tome koliko je istančano opisala samu Melanie, svjedoči činjenica da sam tijekom čitanja nekoliko puta htjela posegnuti za mobitelom kako bih pretražila postoji li zaista osoba pod tim imenom na Instagramu i YouTubeu.
Jedna je od zanimljivosti ovog romana format samih poglavlja. Na početku se svakog poglavlja nalazi opis Instagram storyja, opis snimanih videa, kao i ulomci iz policijskih izvješća. Nakon toga, odvija se radnja iz perspektive same Melanie i inspektorice Clare te ostalih krim policajaca koji su bili uključeni u potragu za Kimmy.

Negdje u sredini romana, autorica uvodi pozadinsku priču, čija radnja datira u starija vremena, ali (in)direktno bi mogla biti povezana sa nestankom malene Kimmy. Vidi se, također, da je vrlo podrobno istražila svijet društvenih mreža i njihovih mogućnosti.
Na koncu, osvrće se i na utjecaj takvoj ranoj izloženosti društvenim mrežama te nas, kroz lik psihijatra i psihoanalitičara Santiaga, upoznaje sa (kasnijom) ovisnosti o društvenim mrežama te jednim, vrlo zanimljivim, zaista postojećim sindromom koji je posebno došao do izražaja uporabom interneta.

Od mene svakako imate veliku preporuku!

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

TEST 2

TEST 2