MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

 Drage Valpovčanke i Valpovčani,

od srca Vam želim sretan Dan Grada i crkveni god Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije uz želju da zajedno nastavimo graditi ljepše i sretnije Valpovo za nas i generacije koje dolaze.

Gradonačelnik

Matko Šutalo

Završeni Dani Matije Petra Katančića

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Ovogodišnji Dani Matije Petra održani su od 1. do 3. rujna u Dvorcu Prandau-Normann u sklopu projekta „Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Katančića“, a u organizaciji grada Valpova, Ustanove za kulturne djelatnosti „Ante Evetović Miroljub“, Turističke zajednice Grada Valpova i Hrvatskog instituta za povijest – Podružnica Slavonski Brod.

Ova kulturno-znanstvena manifestacija otvorena je u srijedu predavanjem znanstvenog savjetnika dr. sc. Milana Vrbanusa. Predavač je valpovačku publiku opoznao sa stanjem na valpovačkom vlastelinstvu 1721. godine. Prikazao je gospodarsku i demografsku sliku tadašnjeg vlastelinstva iznoseći detaljne podatke vezane uz različite gospodarske aktivnosti kao što su: ratarstvo, konjogojstvo, govedarstvo, svinjogojstvo, ovčarstvo i kozarstvo, te vinogradarstvo i pčelarstvo. Na kraju predavanja usporedio je valpovačko vlastelinstvo s drugim slavonskim vlastelinstvima (Đakovačko, Cerničko, Voćinsko, Kaptolsko i Kutjevačko) i zaključio kako je valpovačko vlastelinstvo u trenutko preuzimanja od strane baruna Petra II. Antuna Hillepranda von Prandau krajem 1721. bilo slabo razvijeno u usporedbi s drugim slavonskim vlastelinstvima. U četvrtak su posjetitelji pogledali izložbu „Život i djelo Matije Petra Katančića (1750-1825)“ uz stručno vodstvo autora izložbe dr. sc. Dinka Župana. Nakon izložbe u 19 sati u punoj kapelici predavanje je održao akademik Luko Paljetak. U predavanju pod naslovom „Nekoliko zapažanja o Katančićevoj pjesmi Satir od kola sudi“ akademik Paljetak je analizirao pojedine klasicističke aspekte Katančićeva pjesništva. U svojoj lucidnoj interpretaciji akademik Paljetak je napravio poveznicu između Katančićeva i Držićeva poimanja zlatnog doba ukazujući na sličnosti tog pojma u Katančićevoj pjesmi i Držićevom Dundu Maroju. Nakon predavanja akademik Paljetak je u kapelici održao i kraći klavirski koncert te dodatno oduševio valpovačku publiku. Završni dan započeo je otvaranjem autorske izložbe  „Oblici prirode“ akademske kiparice Katarine Pucko. Zajedničkim predavanjem akademika Luke Paljetka i pjesnika fra Ivana Kramara publika je uvedena u svijet poezije. Kroz spontani, ali znalački utemeljen dijalog dvojica su pjesnika prisutnoj publici na vrlo zanimljiv način približili tematiku umijeća pisanja poezije. Katančićeve dane zatvorio je gradonačelnik Matko Šutalo zahvalivši se gostima iz Dubrovnika akademiku Luki Paljetku i fra Ivanu Kramaru, predavaču dr. sc. Milanu Vrbanusu i akademskoj kiparici Katarini Pucko te voditelju Katančićevih dana dr. sc. Dinku Županu. Gradonačelnik je naglasio kako se Valpovo s ovom kulturno-znanstvenom manifestacijom upisalo u kulturnu kartu Hrvatske i kako će nakon izgradnje Edukacijsko-interpretacijskog centra „Katančićev vremeplov“ i Memorijalnog centra Matija Petar Katančić ova manifestacija biti snažan poticaj za daljnji razvoj kulturnog turizma u Valpovu. Večer je završila izvrsnim koncertom dueta GemJams (Valentina i Vjeko) koji je organizirala Turistička zajednica grada Valpova.

  

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1324 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Brzi i pouzdani!