MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

LJETO VALPOVAČKO: Predstavljen 28. Valpovački godišnjak

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO  Do posljednjeg mjesta popunjena mala dvorana Centra kulture „Matija Petar Katančić“ svjedoči o velikom zanimanju za promociju 28. Valpovačkog godišnjaka.

Već gotovo tri desetljeća Ogranak Matice hrvatske promotor je tekstova koji izučavaju povijest, ali i sadašnjost Valpova i Valpovštine.

Sudionike predstavljanja  među kojima je bio i zamjenik gradonačelnika Marko Barišić, pozdravio je predsjednik Ogranka Matice hrvatske Ivan Tonković, prof, i zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli stvaranju novog broja godišnjaka, a osobito gradonačelniku i Gradu Valpovu koji je osigurao  novčanu potporu i to, kako je naglašeno, i prije njegova izlaženja.

Sinoćnje je predstavljanje ove edicije, održano u sklopu programa 55. Ljeta valpovačkog, kroz koje je vodila Katarina Bulut Čolaković, svojim muziciranjem na gitari otvorio mladi polaznik Glazbene škole Valpovo - Belišće David Grgić, a tijekom večeri nastupili su i Ina Cvetković, Klara Romić i Viktor Perak.

Ovogodišnje 28. izdanje Valpovačkog godišnjaka predstavio je potpredsjednik Ogranka matice hrvatske Jozo Bogdanović, a zatim su to učinili i neki od autora tekstova.

Stjepan Vidaković govorio je o Darku Sutariću, utemeljitelju Tvornice stočne hrane Valpovke, potom i Zdravko Pavlović o valpovačkoj bijeloj topoli, a predstavljanje je zaključio tajnik Ogranka i urednik Valpovačkog godišnjaka Stjepan Najman.

U sedam rubrika objavljeno je trideset tekstova na 190 stranica.

Uvodnik ovogodišnjem izdanju urednik Stjepan Najman posvetio je prvom valpovačkom akademiku Mariu Brdaru, četvrtom iz Valpovštine, koji je to postao 19. svibnja 2022. godine.

Tematske cjeline, rubrike u ovogodišnjem su zborniku Između dva godišnjaka gdje je dominantan tekst dr. sc. Dinka Župana: Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Katančića, potom Baština s tekstovima Stjepana Najmana o kipu svetog Ivana Nepomuka i Nade Birovljević o djevojačkom mirazu u Valpovštini.

U odjeljku Iz prošlosti Valpovštine najviše je, devet tekstova.

U odjeljku  Sjećanje na uglednike Valpovštine autori se spominju violinista profesora Zlatka Topolskog, već spomenutog Darka Sutarića i slikara boema, Jožike Lacka. Sadržajno je bogat i odjeljak Iz školskog života, a osim bijele topole Zdravka Pavlovića, u odjeljku Iz svijeta prirode Stjepan Berak pisao je o Zajednici športskih ribolovnih udruga Valpovo.

Nažalost, čak sedam naslova je u rubrici Spomen, koja bilježi Valpovčanke i Valpovčane iz javnog društvenog života koji su nas napustili između dva izdanja Valpovačkog godišnjaka.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 874 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      TRAVANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu