MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Predstavljena knjiga „Odesa 1917. iz hrvatske perspektive“

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BIZOVAC  U sklopu obilježavanja Dana općine Bizovac, sinoć je predstavljena knjiga Bizovčanina, Đure Grlice „Odesa 1917. iz hrvatske perspektive“.

Riječ je o 13. knjizi u biblioteci Posebna izdanja, Ogranka Matice hrvatske iz Bizovca, a autor ju je posvetio problematici stradanja hrvatskih zarobljenika iz razdoblja Prvoga svjetskog rata.

Đuro Grlica rođen je 1929. godine u Bizovcu, bibliotekar je po struci, a studirao je u Zagrebu, Grazu, Indiani, Alberti i Londonu. Diplomirao je bibliotekarstvo i povijest, autor je dvadesetak znanstvenih članaka, uglavnom o temama vezanim za razdoblje Prvoga svjetskog rata te širu sliku političke situacije i promjena na području Hrvatske i njenog okruženja.

Sudionike predstavljanja pozdravio je Vjekoslav Đaniš, urednik knjige, a o knjizi je govorio povjesničar, prof. Zdenko Samaržija.

Dijelove knjige interpretirala je Lea Baban, a svoj su glazbeni doprinos glasom i gitarom dali Zrinka Blažević i Ivan Sudar.

Glavnina knjige, koja se sastoji od tri dijela, je interpelacija podnesena u Hrvatskom saboru u srpnju 1918. godine o pitanju hrvatskih zarobljenika u Prvom svjetskom ratu i to je prvo cjelovito objavljivanje teg dokumenta uopće u knjizi, iako je u nastavcima objavljena 1984. u Danici, časopisu hrvatske dijaspore u Čikagu, nedostupnom u domovini.

Dr.sc. Marko Vukičević s Hrvatskog instituta za povijest, u pogovoru knjige procijenio je knjigu…“značajnim doprinosom za hrvatsku historiografiju“, iako je, govoreći o knjizi prof. Samaržija stavio pod znak pitanja vjerodostojnost povijesnih podataka dostupnih hrvatskoj emigraciji te upitnost metodologije istraživanja i proučavanja povijesne građe u pisanju knjige.

U svakom slučaju, knjiga je još jedan od vrijednih nakladničkih poduhvata bizovačkog Ogranka Matice hrvatske koji je nov doprinos u rasvjetljavanju dosad nerasvijetljenih tragičnih događanja u zarobljeničkom logoru Odesa, jednom od dvadesetak sličnih u Rusiji toga vremena.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 714 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu