MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Petero djece iz Habjanovaca već je počelo svladavati ovu neobičnu vještinu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HABJANOVCI Caterina Novoselić, pokrenula je još jedsn hvale vrijedan projekt.

Žena, koja se prije desetak godina iz Francuske sa suprugom doselila u Habjanovce i koja je proteklih godina napravila pravo čudo i svojevrsnu kulturnu revoluciju u Habjanovcima kada je u pitanju oživljavanje stare folklorne i tradicijske baštine kroz pokretanje KUD-a, tamburaškog orkestra i obnove stare tradicijske kuće, ne prestaje nas iznenađivati. Svjedoci smo nastajanja još jednog iznimnog i vrijednog projekta na njezinu inicijativu - pokretanje škole tkanja u njezinoj staroj kući koju će ona osobno voditi ne bi li mladim generacijama s područja općine Bizovac prenijela tajne tkanja i stvaranja platnu na tkalačkom stanu, baš kao u nekadašnja vremena, riječi su kojima je pokretanje škole tkanja prokomentirao načelnik općine Bizovac Srećko Vuković, naglasivši kako su projekti koje ona pokreće, a za koje joj je Općina Bizovac uručila i priznanje u povodu Dana Općine, dragocjen doprinos očuvanju baštine bizovačkog kraja koja se može iskoristiti u turističke i promidžbene svrhe.

Pokretanje Škole tkanja u Caterininoj drugoj etnokući u kojoj je postavila tri vlastita tkalačka stana, preslicu i brojne druge gotovo muzejske predmete s pomoću kojih se nekada izrađivala odjeća i drugi predmeti od platna, ostvarenje je njezina dugogodišnjeg sna, ali i obećanja danog baki Ceci, koja je nju naučila tkati nakon povratka iz Francuske, da će jednog dana i ona to svoje stečeno znanje prenijeti na mlađe naraštaje. I tako je sve krenulo ovih dana...

- Škola tkanja otvorena je i besplatna za sve koji žele učiti svakog radnog dana od 9 do 12 sati i od 14 do 17 sati. Školu pohađa petero djece iz Habjanovaca među kojima su prvi bili brat i sestra Karlo i Mia Pančić, a voljela bih kada bi se uključili djeca i mladi i iz drugih okolnih sela bizovačkog kraja i Valpovštine, kao i stariji - priča nam Caterina sretna zbog činjenice što su se na otvorenju njezine škole pojavili svi učenici od 1. do 4. razreda područne škole u Habjanovcima zajedno s učiteljicama Sanjom Drahotuski i Marijom Čelar te pedagoginjom Vesnom Žulj. Još je bila sretnija kada su učiteljice izrazile spremnost i dobru volju da školu tkanja uvrste u izvanškolsku aktivnost na koju žele poticati što veći broj djece.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 506 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It