MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

POČECI HABSBURŠKE VALPOVŠTINE: Povijest u funkciji humanosti

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

BELIŠĆE Sinoć je u u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Belišće i Muzeja „Belišće“, održano predstavljanje knjige „Počeci habsburške Valpovštine: čovjek između potreba i mogućnosti“.

Autor knjige, Mihael Sučić, studirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i diplomirao je upravo na temu habsburške Valpovštine. U diplomskom radu započeo je proučavanje habsburške Valpovštine pišući o vjerskoj i gospodarskoj povijesti te o povijesti okoliša slavonske Podravine, a ova knjiga svojevrstan je nastavak istraživanja tog dijela povijesti Valpovštine. Cjelokupnu knjigu brojnoj publici predstavio je doktor znanosti Dinko Župan koji je, u ulozi moderatora promocije, ukratko prepričao sva poglavlja i tako iznio najvažnije značajke knjige. Belišćani i njihovi susjedi iz okolnih mjesta, koji su Gradsku vijećnicu ispunili do posljednjeg mjesta, saznali su razne zanimljive podatke o međuodnosu između mnogobrojnih okolišnih faktora (šume, rijeke, životinje, močvare) i ljudi u vrijeme ranog novog vijeka.

Osim profesora Župana, i sam autor rekao je pokoju riječ o knjizi. Istaknuo je razloge zbog kojih ju je napisao i detaljnije je pojasnio njezine glavne teze i zaključke. Ravnateljica Knjižnice Vlasta Putar pročitala je isječak iz knjige što je posjetiteljima dalo konkretan prikaz svega rečenog tijekom predstavljanja. Mihael se također zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji promocije njegove knjige, posebno Župi svetog Josipa Radnika i Udruzi svetoga Vinka Paulskog iz Belišća koji su mu pomogli da promocija bude i humanitarnog karaktera.

Naime, svaki posjetitelj odmah je pri dolasku dobio svoj primjerak knjige, mnogi od njih dobili su i autorovu posvetu, a svi su zamoljeni da umjest za knjigu, prema vlastitoj odluci uplate humanitarni prilog za pomoć potrebitima.

Svi ostali koji bi rado nešto pročitali o počecima habsburške Valpovštine, mogu doći u belišćansku knjižnicu i posuditi tu knjigu koja je važan dio zavičajne zbirke knjižničnog fonda.

 

  

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće/Zaim Saljiji/Vladimir Vazdar

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu