MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Agencija Arios na 6. Sajmu poslova u Osijeku

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

OSIJEK Šesti sajam poslova održan je jučer u Osijeku u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Na sajmu se predstavilo 37 poslodavaca i 27 obrazovnih ustanova s područja Osječko – baranjske županije i drugih dijelova Hrvatske.

 Sajam poslova otvorio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, koji je naglasio kako je mjerama aktivne politike zapošljavanja do sada obuhvaćeno više od 47 tisuća osoba, a u ovoj godini je više od 15 tisuća mladih bilo uključeno u mjeru stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa s ciljem stjecanja godine dana radnog iskustva. Također je istaknuo kako je 61% prve generacije mladih koja je bila obuhvaćena tom mjerom pronašlo posao u roku od godina dana nakon isteka mjere, a dobrim uspjehom rezultirala je i mjera samozapošljavanja.

-Tržište Europske unije unosi brojne izazove. Vrijeme krize će proći i za to razdoblje treba biti spreman. Ovakvi sajmovi ukazuju koja će se radna mjesta otvarati u budućnosti. Još uvijek nismo došli do trenutka u kojemu otvaramo više radnih mjesta nego li ih gubimo, dodao je ministar, napomenuvši da u idućih pet do deset godina moramo potpuno promijeniti obrazovnu politiku i usmjeriti je ka tržištu rada i razvoju, jer se samo tako može uspješno smanjiti broj zaposlenih.

Vlada nastavlja s mjerama aktivne politike zapošljavanja i u tu svrhu ove smo godine uložili oko pola milijarde kuna, a predviđamo da ćemo iduće godine uložiti ista, ako ne i veća sredstva, poručio je ministar Mrsić.

Vlasnica Agencije Arios, Marija Kušić, u razgovoru s ministrom Mrsićem istaknula je kako podržava mjere stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, što potvrđuje i podatak da se u njenoj Agenciji nalaze četiri osobe na stručnom osposobljavanju. Također smo dobili informaciju da sa 5. studenim prestaje odobravanje zahtjeva za sufinanciranje iz sredstava 2013.godine. Zahtjevi će se primati i dalje, ali će biti odobreni iz sredstava predviđenih za 2014. godinu.

U razgovoru sa Željkom Bugarićem, predstojnikom osječkog Zavoda za zapošljavanje, i pomoćnicom ministra Mrsića, Tatjanom Dalić, dobili smo odgovor na pitanje zašto se na pozitivnu ocjenu od Zavoda čeka preko mjesec dana, nekada i više. Razlog je što Vlada u proračunu za ovu godinu više nema novca za provođenje aktivnih mjera zapošljavanja. Još jedan razlog je taj što 47.000 zahtjeva obrađuje svega 35 osoba na području cijele Hrvatske.

Na štandu Agencije Arios zaprimljeno je 15 zahtjeva za stručno osposobljavanje i zaposlenje.

Ovogodišnji sajam bio je prilika da se predstavi i EURES - mreža javnih zavoda za zapošljavanje u partnerstvu s Europskom komisijom. U sklopu sajma održane su prezentacije o slobodi kretanja ljudi u EU, kohezijskoj politici EU i korištenju strukturnih fondova te mogućnostima i primjerima studijskih posjeta u okviru programa cjeloživotnog učenja.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu