MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Izaslanstvo Grada Valpova u posjetu općini Biala Rawska i veleposlanstvu RH u Poljskoj

Korisnička ocjena: 1 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Od 6-9. ožujka 2018.g. predstavnici Grada Valpova, Valpovačkog poduzetničkog centra i Lokalne razvojne agencije Valpovo-Petrijevci boravit će u Republici Poljskoj, priopćeno je danas na mrežnim stranicama Grada Valpova.

Putovanje obuhvaća susrete s gradonačelnikom grada Biala Rawska i predstavnicima gradske uprave, obilazak poljoprivrednih proizvođača i preradbenih pogona na području bliže i dalje okolice, posjet Globalnom Centru za istraživanje, razvoj i kvalitetu u gradu Skierniewice, a sve radi uspostave što boljih odnosa između gradova, županija i država.

Gradonačelnik Matko Šutalo, dogovorio je i službeni posjet Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Poljskoj gdje će se u Varšavi susresti s veleposlanicom dr.sc. Andreom Bekić.

Grad Biała Rawska, ima 760 godina povijesti, smješten u srcu Mazowsza (centralni dio Republike Poljske) između slikovitih voćnjaka i prostranih borovih šuma. Raznolikost terena, rijeka Białka, kompleksi otvorenih voda i ribnjaka čine to područje atraktivnim. Krajobrazne vrijednosti, čist okoliš i voda privlači turiste i ribolovce. Dinamična, rastuća općina sa dobrom tehničkom infrastrukturom privlači investitore.

Sam grad je površine oko 1.000 ha, s oko 3.400 stanovnika.

Općina međutim ima površinu od 20.000 ha, s oko 8.600 stanovnika, u što ulazi 57 većih i 60 manjih naselja.

Bogatstvo općine je intenzivno i profesionalno razvijeno i vrlo učinkovito voćarstvo, specijalizirano uglavnom za proizvodnju jabuka i mekog voća. Ukupna proizvodnja voća je 150.000 tona godišnje, a njihovi voćnjaci pokrivaju površinu od 5000 ha. Čak 80% područja Biała Rawska čine poljoprivredna zemljišta.

Glavni proizvod su jabuke priznatih kvaliteta i okusa koje se prodaju na domaćem poljskom i inozemnom tržištu. Poljoprivrednici postupno, ali intezivno opremaju svoja gospodarstva s hladnjačama, pakirnicama i postrojenjima za sortiranje.

U općini su osnovane udruge voćara i grupe proizvođača kako bi se zadovoljili novi tržišni izazovi. Unutar tih udruga i grupa imaju jako dobre OPG-ovce otvorene za nove proizvode i  ali ujedno koji čuvaju svoju tradiciju. Poduzeli su niz inicijativa koje se temelje na  EU standardima i programima.

Najpoznatije grupe proizvođača i udruga voćara: „APPLEX” d.o.o.; „Bialski owoc”- proizvođačka grupa; „Globsad” d.o.o. i dr.

-S obzirom da je grad Valpovo prije 4 godine uspostavio kontakte s gradoma Biała Rawska, ali je ta suradnja bila više ili manje usmjerena na kulturnu suradnju, odlučili smo proširiti tu poslovnu suradnju i prilikom ovog posjeta potpisati Sporazum o gospodarsko-kulturnoj suradnji, najavljuje gradonačelnik Matko Šutalo

-Kako smo ranije naveli grad Biała Rawska kao i cijela općina pa i šire, poznati su kao najveći proizvođači jabuka i bobičastog voća u cijeloj Europi, a treći su na svijetu. Prije nekoliko godina krenuli su s projektima organiziranja Inkubatora ili Zadruga koji su kroz svoje projekte povukli iznimno puno sredstava iz EU fondova kako bi izgradili i opremili sve svoje proizvođače. Upravo takvi projekti kreću trenutno kod nas u Slavoniji i Baranji i u našem Valpovu pa smatramo da bi nam njihovi savjeti, upute i primjeri dobre prakse bili od iznimne važnosti. Stoga na putovanje, osim predstavnika grada Valpova idu i predstavnici OPG-ova s područja Valpova koji će ujedno biti i korisnici našeg Inkubatora, a sve kako bismo, tamo, na licu mjesta vidjeli, kako te udruge ili proizvođačke grupe funkcioniraju, kako su se registrirali i na koji način upravljaju svojim proizvodima i sredstvima. To smatramo jako bitnim, budući  da uključivanje OPG-ovaca u Inkubator na početku osnivanja može biti jedan od najvažnijih čimbenika rada i funkcioniranja Inkubatora, zaključio je gradonačelnik Matko Šutalo.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu