MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Nezboravna iskustva mobilnosti

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO U sklopu Erasmus+ projekta „Novim tehnologijama na tržište rada“, u potpunosti financiranog od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije, učenici pojedinih strukovnih odjela Srednje škole Valpovo te profesori i ravnateljica škole, bili su po prvi puta na mobilnosti koja je uključivala edukaciju i stručnu praksu u inozemstvu.

Učenici koji su išli na mobilnost birani su transparentno, uz jasno definirane kriterije odabira koji su uključivali čitav niz parametara poput ocjena, sudjelovanja na školskim i izvanškolskim aktivnostima, poznavanje engleskoga jezika itd. Odabir partnerskih organizacija i mjesta mobilnosti bio je pun pogodak – predivna Sevilla koja ih je puna dva tjedna mobilnosti, od 11. do 23. veljače, grijala na nestvarnih 22̊ C! Programi koje su pohađali učenici bili su i više nego aktualni i puni potencijala: elektrotehničari su prošli dvotjedni tečaj o modeliranju, sklapanju i upravljanju dronovima, a CNC operateri su savladali osnove programiranja u specijaliziranom softwareu Catia. Osim toga, dinamičan program sastojao se i od brojnih kulturnih i zabavnih sadržaja te nezaboravnog posjeta gradu Cadizu, tek 14 km udaljenom od Afrike, i jutarnjem kupanju u Atlantskom oceanu na „mršavih“ 13̊ C  u zraku i temperaturi oceana od kojih 15̊ C. Svo vrijeme svoje mobilnosti učenici su imali osiguranu pratnju u Zdenki Lončarić i Krunoslavu Vukeliću. Za profesore je mobilnost trajala tjedan dana. U tom su tjednu profesori Ivan Cvenić, Krunoslav Hornung, Miroslav Kupanovac i Ivan Silađi bili u jednoj od najprestižnijih seviljskih škola Colegio Salesiano Santisima Trinidad na tzv. „job shadowing“ programu kojeg su za njih pripremili iznimno ljubazni španjolski partneri. U spomenutoj su školi „u sjeni“ pratili nastavni proces i metode svojih kolega u struci, ali na različitim predmetima i za različite smjerove. Ravnateljica škole Svjetlana Kalpić posjetila je nekoliko škola i obrazovnih institucija u kojima su je domaćini upoznali ne samo sa svakodnevnim funkciniranjem škola,  nego i sa izazovima koje pružaju nove tehnologije, nove vrste poslova, obrazovne reforme itd. Kao rezultat ovog projekta, svi su sudionici stekli Europass Mobility reference i certifikat poznavanja španjolskog jezika razine A1, kao i interne potvrde organizatora mobilnosti.

Neki od dojmova učenika bili su:

„Tijekom dva tjedna provedena u Sevilli imali smo priliku upoznati se s novom kulturom, steći nova radna iskustva te poboljšati svoja znanja stranih jezika. Osim edukacije i rada na konstruiranju bespilotnih letjelica, imali smo priliku i dovoljno vremena obići i upoznati dva grada - Sevillu i Cadiz, a uz to smo se vratili i uz pohvale svih profesora s kojima smo radili da smo jedna od najuspješnijih grupa s kojima su dosad surađivali.“ (Filip Kupanovac, učenik 4. razreda smjera Elektrotehničar)

„Odlazak u Sevillu na praktičan rad za CNC struku je za sve nas odlično iskustvo. Prvo smo zajedno dizajnirali i programirali jedan predmet, a kad smo savladali osnove programa, svatko je za sebe sam programirao predmet po vlastitoj želji. Sami smo si bili i prosudbeno povjerenstvo pa smo bili jako uzbuđeni kad smo birali tri najbolja uratka koje smo, zajedno s mentorom, i izradili te ponijeli kući kao uspomene. Koliko smo dobra ekipa uvjerili smo se i kada smo odigrali nogometnu utakmicu na sportskim terenima škole i pobijedili domaćine rezultatom 10:4. Već drugi dan učenja španjolskog jezika, riječi i izraza vezanih uz našu struku, dobili smo zadatak izaći na ulicu i intervjuirati Španjolce na njihovom jeziku. Zato nam je mnogo značilo što su nas nas domaćini pohvalili i rekli da smo i po ponašanju i po učenju jedna od najboljih ekipa koju su imali.“ (Toni Šuštar, učenik 3. razreda smjera CNC operater).

Nakon ovako izvrsnog iskustva i ispunjenih ionako visokih očekivanja, Srednja škola Valpovo i ove je godine aplicirala na Erasmus+ program, nadajući se da će ovo postati tradicija i dodatni poticaj prije svega učenicima, ali i zaposlenicima škole. 

  

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

 

         RASPORED

   KINO PREDSTAVA

         TRAVANJ

 

  

 

 

 

 

URBANIZAM d.o.o

Obavijest o novom sustavu gospodarenja otpadom

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu