MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

VALPOVŠTINA DOBILA PRVU PALAČINKARNICU: Palačinke spravljaju invalidi

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

BELIŠĆE U povodu Dana otvorenih vrata EU projekata te u okviru ovogodišnjeg obilježavanja Dana Grada Belišća, Socijalna zadruga Miva art, otvorila je prvu palačinkarnicu u Belišću.

Ova palačinkarnica, otvorena u kampu za rehabilitaciju i zapošljavanje Citadela Udruge Zvono u sklopu projekta Miva art 2, prva je i na području Valpovštine.

 

Sve ekološki

Kako je naglašeno u Udruzi Zvono Belišće za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju, palačinkarnica je rezultat projekta za poticanje razvoja društvenog poduzetništva i zapošljavanja osoba s invaliditetom, pa su se sukladno tome na otvorenju prezentirale provedba i rezultati projekta.

Gostima su se posluživale palačinke i drugi proizvodi s ekološkog poljoprivrednog imanja socijalne zadruge Miva art, a važno je naglasiti kako su u pripremi i posluživanju sudjelovale osobe s invaliditetom koje su prošle edukaciju za majstora za spravljanje palačinki te njihovi radni asistenti i mentori. Posjetitelji i kušatelji nove ugostiteljske ponude na ovim prostorima imali su prilike probati nadjeve s mljevenim mesom, piletinom, blitvom i sirom, kukuruzom i grahom u slanoj verziji, također i domaće džemove od mandarine, marelice, šumskog voća, višanja i mljevenih oraha koje su korisnici Zvona sami spravljali od plodova koje također sami uzgajaju u svojim ekološkim vrtovima.

Palačinke, koje su već službeno predstavljene i promovirane početkom ožujka na Tržnom centru u Belišću, odsad će se moći probati svaki vikend na Citadeli.  

Dobro se snašle

Kupnjom palačinki podržava se rad ove Socijalne zadruge kao i Udruge Zvono, a osposobljavanjem osoba s invaliditetom i jačanjem kapaciteta Zadruge radi se na jačanju vještina i razvoju socijalnog poduzetništva. Edukatori koji su korisnike za ovaj projekt pripremale pola godine, naglašavaju da su se djevojke u poslu jako dobro snašle, položile su i sanitarni ispit te zapošljavanjem u ovoj palačinkarnici postaju punopravni članovi svoje radne zajednice.

Valja naglasiti da projekt pod nazivom Miva art 2 financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 706.263,99 kuna. Upravljačko tijelo provedbe projekta je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, dok je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva posredničko tijelo razine 2 i prati provedbu projekta.

- Cilj je projekta Miva art 2 ojačati kapacitete socijalne zadruge i razviti nove modele socijalnog poduzetništva u skladu s resursima regije. Specifični ciljevi su jačanje ljudskih kapaciteta za vođenje zadruge, osposobljavanje i unaprjeđenje vještina osoba u nepovoljnom položaju te poboljšanje poslovanja zadruge s ciljem održivosti, a ciljane skupine projekta osobe su s invaliditetom, zadrugari i mladi nezaposleni - istaknuto je o projektu.

S tim u skladu, od 1. rujna prošle godine u ovom projektu zaposleni su radni asistenti za permakulturnog vrtlara, domara, palačinka majstora, lutkara i pomoćnog pčelara.

Radni asistenti prošli su edukaciju za rad s osobama s invaliditetom koju je provela rehabilitatorica Tena Anić. Nakon edukacije radni asistenti uz mentorstvo stručnjaka za svako područje počeli su s osposobljavanjem 25 nezaposlenih osoba s invaliditetom ili sa završenim pomoćnim zanimanjem koji na ovaj način dobivaju novu priliku za aktivno uključivanje u svoju zajednicu.

Lidija ANIČIĆ

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu