MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Studijsko putovanje u svijet organske proizvodnje hrane

Korisnička ocjena: 1 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Proteklog vikenda provedena je još jedna zajednička aktivnost svih sudionika projekta Organic Bridge kojem je nositelj Grad Valpovo, a partneri  Tera Tehnopolis d.o.o. iz Hrvatske, te Centar za organsku proizvodnju Selenča (COP Selenča) i Udruženje TERRA’S Subotica iz Srbije.

U sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG IPA Hrvatska-Srbija, organizirano je studijsko putovanje u Glinzendorf, u Donjoj Austriji, gdje je na imanju Adamah organizirana proizvodnja, prerada i distribucija biološki uzgojenih poljoprivrednih proizvoda.

Na studijskom su putovanju bili organizatori projekta, veći broj ekoloških poljoprivrednika iz Slavonije i Baranje te Vojvodine u Srbiji te novinari nekoliko vojvođanskih i lokalnih medija Valpovštine, koji prate provođenje projekta Organic Bridge.

Organska farma Adamah, na 140 hektara što vlastitog, što unajmljenog zemljišta, ima organiziranu proizvodnju povrća, žitarica i voća, preradu, sortiranje i distribuciju isključivo certificiranih proizvoda. U mreži partnera koji se također bave organskom proizvodnjom prehrambenih proizvoda organizirali su distribuciju paketa bio-proizvoda po domaćinstvima Beča i drugih većih austrijskih gradova te cijelu paletu drugih aktivnosti vezanih uz proizvodnju i korištenje bio proizvoda u svakodnevnih prehrani.

Pored toga što ima vrlo dobro opremljen prodajni centar na samom imanju, Adamah organska farma organizira cijeli niz događanja, izložbi, radionica i susreta tijekom godine na kojima okuplja proizvođače, distributere i korisnike bio proizvoda, tako da su i goste, sudionike studijskog putovanja iz Slavonije, Baranje i Vojvodine, ugostili, pripremili im prezentaciju vlastitih mogućnosti.

Nema sumnje da će spoznaje stečene ovom posjetom poslužiti kao primjer dobre prakse svim sudionicima projekta, a osobito pri koncipiranju Centra za kompetencije u Selenči te pružanje usluga i treninga „po mjeri” koji će provoditi.

Sedamdesetak sudionika studijskog putovanja upoznali su se iz s načinom plasmana proizvoda na specijaliziranim prodajnim mjestima, a uz stručnog vodiča posjetili su i najznačajnije turističke znamenitosti Beča.

Sljedeći susret partnera u projektu Organic bridge bit će uskoro na Novosadskom poljoprivrednom sajmu, a uskoro slijede i ostale aktivnosti u sklopu tog projekta koje podrazumijevaju otvaranje Centra za ekološku proizvodnju s edukacijsko-proizvodnim poligonima za uzgoj i preradu voća i povrća te oglednim nasadom šljive Valpovke. Kroz projekt će se organizirati edukacije i savjetovanje proizvođača oko unaprjeđenja proizvodnje na gospodarstvu, uvođenju inovacija u proizvodnju, preradi voća i povrća, marketinga i sl. Također, kreirat će se vizualni identitet lokalnog proizvoda, koji će se zaštiti u Republici Hrvatskoj i  EU. Zaštitu će provesti partner Tera Tehnopolis d.o.o.

Nadalje, planira se osnivanje grupe solidarne razmjene u Valpovu, kao  i druge intenzivne aktivnosti na razvoju lokalnog tržišta.

U suradnji s partnerima iz Srbije, Centrom za organsku proizvodnju Selenča i Udruženjem Terras iz Subotice, provest će se aktivnosti kojima se želi pomoći ekološkim proizvođačima u promociji i prodaji proizvoda. Kako bi lokalni poljoprivredni proizvođači dobili kvalitetne informacije o mogućnosti koje im se pružaju kroz sudjelovanje u projektu, organizirat će se info dani po svim naseljima na području Grada Valpova i Općine Petrijevci, te susjednim jedinicama lokalne samouprave.

  

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu